Η Gayle Redmon, μία γιατρός από το Flint της Ουαλίας, η οποία έχει κολοστομία, αποκλείστηκε από τον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης καθώς η αστυνομία δεν της επέτρεψε να φορά το γιλέκο όπου φυλάει την σακούλα που τη βοηθάει στις ανάγκες της, καθώς και άλλα ιατρικά απαραίτητα.

Μιλώντας στο BBC, η γιατρός ανέφερε πως το γιλέκο της είχε επιτρέψει να τρέξει με ασφάλεια Μαραθώνιους στο Λονδίνο και το Παρίσι, ενώ κατήγγειλε πως αυτή η απαγόρευση να λάβει μέρος στον αγώνα αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση σε βάρος της κι άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν την ίδια πάθηση.

Από την μεριά της, η διοργανώτρια εταιρεία του αγώνα New York Road Runners (NYRR), δήλωσε ότι το γιλέκο δεν τηρούσε τους κανόνες που είχε θέσει η αστυνομία.

Η Gayle πρέπει να αυτοκαθετηριάζεται έξι φορές την ημέρα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που έχει υποστεί για ενδομητρίωση. Ένα σωληνάκι συνδέεται με το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα και επιτρέπει την εκτροπή των αποβλήτων από το σώμα σε μια σακούλα.

Το όνειρο που δεν έγινε πραγματικότητα

Η Gayle έχει βρει ορισμένα βοηθήματα, που της επιτρέπουν να συμμετάσχει σε πολυάριθμους αγώνες την τελευταία δεκαετία, και ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης ήταν μέσα στη λίστα της, ένα από τα όνειρα που ήθελε να κάνει πραγματικότητα. Περιγράφει δε τη χαρά της, όταν πριν από έξι μήνες έλαβε ένα email, που έλεγε ότι είχε εγγραφεί ως αγωνιζόμενη με αναπηρία για τον αγώνα του 2023.

Έστειλε στους διοργανωτές φωτογραφίες του γιλέκου της, το οποίο έχει θήκη στο πίσω μέρος της πλάτης της, με μια σακούλα νερού 1,5 λίτρου και ένα καλαμάκι ώστε να μπορεί να πίνει συνεχώς, καθώς η κατάστασή της την καθιστά ευάλωτη στην αφυδάτωση. Το γιλέκο έχει επίσης μια τσέπη στο πίσω μέρος όπου μεταφέρει προμήθειες που λαμβάνονται από το στόμα.

«Κουβαλάω τεράστιες ποσότητες υγρών όταν βγαίνω στα μεγάλα προπονητικά μου τρεξίματα» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο για μία ημέρα της σε αγώνα, το απόθεμα που κουβαλά στο γιλέκο της είναι για 13 ώρες.

Όμως η Gayle ενημερώθηκε από το NYRR ότι επιτρέπονταν μόνο ζώνες μέσης, κάτι που δεν θα την εξυπηρετούσε. «Τους έστειλα ξανά email και τους είπα ότι αυτό είναι θέμα αναπηρίας, και είναι πραγματικά σημαντικό. Δεν μπορώ να λάβω μέρος αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι διοργανωτές, της έστειλαν έναν τύπο διαφανούς σακιδίου για τη μεταφορά νερού, αλλά είπε ότι δεν θα λειτουργούσε επειδή δεν είχε χώρο για να μεταφέρει τις προμήθειες. Έντεκα ημέρες πριν από τον αγώνα, έλαβε άλλο ένα μήνυμα που έλεγε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει μπροστινές θήκες σε ένα γιλέκο για να μεταφέρει νερό, αλλά τίποτα για το πού θα μπορούσε να μεταφέρει τις υπόλοιπες προμήθειες.

Είπε ότι δεν της έμεινε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει το ταξίδι, χάνοντας 500 λίρες από τα τέλη συμμετοχής που πλήρωσαν η ίδια και ο σύζυγός της για να τρέξουν στον αγώνα.

«Είμαι απογοητευμένη που δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο να με συμπεριλάβουν. Αισθάνομαι ότι έχω υποστεί διακρίσεις. Έχω μια αναπηρία που αναγνωρίζεται… ο νόμος περί ισότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και απ’ όσο μπορώ να καταλάβω ο νόμος για τους Αμερικανούς με αναπηρίες είναι πολύ παρόμοιος, λέει ότι πρέπει να γίνονται εύλογες προσαρμογές.

Έκανα τα πάντα για να προσπαθήσω να τους συναντήσω στα μισά της διαδρομής και να δω τι μπορώ να κάνω. Έκαναν προσαρμογές, αλλά δεν είναι προσαρμογές που με βολεύουν», συμπληρώνει.

Βέβαια, το NYRR ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Εργαζόμαστε με πρόθεση για να παρέχουμε εύλογες προσαρμογές σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους και τις ομοσπονδιακές οδηγίες ADA για να διασφαλίσουμε ότι οι δρομείς όλων των ικανοτήτων, έχουν πρόσβαση στους αγώνες μας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ότι κάθε δρομέας, θεατής, εθελοντής και μέλος του προσωπικού είναι ασφαλής.

Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα αιτήματά της δεν ευθυγραμμίστηκαν με τους περιορισμούς της τοπικής αστυνομίας και ότι επέλεξε να μη συμμετάσχει μαζί μας φέτος».

Παράλληλα αναφέρουν ότι έκαναν «κάτι παραπάνω από το να της παρέχουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς δύο πακέτων ενυδάτωσης για αυτήν, εκτός από τους 20 σταθμούς ενυδάτωσης που έχουμε στη διαδρομή», επισημαίνοντας ότι τα γιλέκα ενυδάτωσης βρίσκονται σε έναν κατάλογο απαγορευμένων αντικειμένων.

Η Gayle δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες για την ασφάλεια μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 260 στη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. «Θα συζητούσα πολύ ευχαρίστως με το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης για το ποιες είναι οι ανησυχίες τους. Έχω επανειλημμένα ρωτήσει το NYRR τι άλλες προτάσεις έχουν για να με βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, και δεν μου πρότειναν τίποτα», υπογράμμισε.