Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, επαναδιόρισε τον οικονομολόγο και νομπελίστα Πίτερ Ντάιαμοντ στο Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), επιμένοντας σε μία επιλογή που έχει ήδη αποκρουστεί δύο φορές από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία.

Ο Ντάιαμοντ, που κέρδισε το Νομπέλ Οικονομίας τον Οκτώβριο μαζί με άλλους δύο οικονομολόγους για την ανάλυσή τους της αγοράς εργασίας, έχει υποστηριχθεί δύο φορές από την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, αλλά και τις δύο φορές η υποψηφιότητά του δεν τέθηκε στην κρίση του συνόλου της Γερουσίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι ο Ομπάμα επρόκειτο να επαναδιορίσει τον Ντάιαμοντ στο Συμβούλιο Διοικητών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Χθες ανακοίνωσε επίσημα πως το όνομα του Ντάιαμοντ εστάλη ξανά στη Γερουσία, μαζί με άλλους διορισμούς του Ομπάμα.

Ο Ντάιαμοντ είχε διοριστεί αρχικά τον Απρίλιο. Ωστόσο πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, πιθανόν ενοχλημένοι από τη δημόσια αντίθεση του Ντάιαμοντ στην παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων της εποχής Μπους για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, αμφισβήτησαν τα προσόντα του καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για τη δουλειά στη Fed, παρά το βραβείο Νομπέλ.

Αφού ο Ντάιαμοντ έλαβε μία πρώτη έγκριση από την Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ένας γερουσιαστής χρησιμοποίησε ένα διαδικαστικό εμπόδιο προκειμένου να αναβάλει την επιβεβαίωσή του.

Ο Ομπάμα ξαναδιόρισε τον Ντάιαμοντ και η Επιτροπή τον ενέκρινε για δεύτερη φορά. Όμως οι Ρεπουμπλικανοί επέμειναν να διεξαχθεί συζήτηση στην ολομέλεια της Γερουσίας για το διορισμό και ο χρόνος εξέπνευσε καθώς το Κογκρέσο βιαζόταν να διεκπεραιώσει μια φορτωμένη νομοθετική ατζέντα πριν από τέλος του έτους.