Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.

Ισραηλινά τανκς και στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα, αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχημάτισε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους του Ισραηλινού Στρατού.

Το Sky News επιχειρεί να εξηγήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει η χερσαία επίθεση.

Ηγεσία

Οι αρχηγοί πολιτικής και ασφάλειας που παίρνουν την απόφαση να επιτεθούν γνωρίζουν ότι μπορεί να γράφουν «το τελευταίο τους κεφάλαιο στη δημόσια ζωή», είπε ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σατλόφ στο δίκτυο συνεργατών του Sky News NBC. Πολλοί φέρουν κάποια ευθύνη για αποτυχίες ασφαλείας που οδήγησαν στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και γνωρίζουν ότι οι έρευνες θα ακολουθήσουν αυτή τη σύγκρουση, δήλωσε ο Χάουαρντ Μπέρκοβιτς, του Ινστιτούτου Μελετών Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον.

Όμηροι

Περίπου 220 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα κρυμμένοι σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων. Οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται υπό πίεση να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν από οποιαδήποτε επίθεση. Σε αυτή τη βάση, πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν λένε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της καθυστέρησης της επίθεσης.

Κίνδυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα

Ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Φίλιπ Ίνγκραμ είπε στο Sky News ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει στη Γάζα μερικούς από τους πιο σκληρούς μαχητές του αντάρτικου πόλεως στον κόσμο. Εξήγησε ότι η Χαμάς θα γνωρίζει τις διαδρομές μέσω των οποίων θα ταξιδέψει το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας νάρκες, τις καλύτερες θέσεις σκοπευτών και το δίκτυο των σηράγγων της για να τους επιτεθεί. «Υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια πολύ επικίνδυνη παγίδα», δήλωσε στο NBC ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν στο νου τους τους πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή μαχητική ομάδα, ανταλλάσσει πυρά με τον Ισραηλινό Στρατό στα σύνορα με το Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για χερσαία επίθεση. «Κανείς δεν έχει όρεξη για δύο μέτωπα σε αυτό το σημείο», είπε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.