Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τελείωσε απότομα μια σπάνια ενημέρωση Τύπου και είπε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να πάει αμέσως στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων. «Ζητώ συγγνώμη, πρέπει να πάω στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για ένα άλλο θέμα. Σας ευχαριστώ», είπε.

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, μια κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να καθυστερήσουν.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν γίνονταν μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως άφησε ελεύθερες δυο ομήρους που πήρε όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ. Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».