Το νοσοκομείο στη Γάζα που βομβαρδίστηκε, δεν είναι μια τυχαία δομή στη περιοχή, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα γνωστή, ειδικά για τις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει σε οικογένειες που πλήττουν διαχρονικά οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Το Al-Ahli είναι γνωστό ως «Νοσοκομείο των Αράβων» και χτίστηκε το 1882 από την Church Mission Society της Εκκλησίας της Αγγλίας, αναφέρει το The New Arab. Η διαχείριση άλλαξε διοικήσεις μεταξύ εκκλησιών, ενώ για τρεις δεκαετίες από τη δεκαετία του 1950, διοικούνταν από την Ιατρική Αποστολή της Νότιας Βαπτιστικής Εκκλησίας.

Επίσης, το amos trust αναφέρει ότι παρά τις ακραίες αντιξοότητες, το προσωπικό και οι εθελοντές του νοσοκομείου δεσμεύτηκαν να υπηρετήσουν την κοινότητα της Γάζας, με τις πόρτες του να είναι ανοιχτές σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Εκτός από τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του, το Al Ahli παρέχει δωρεάν κινητές κλινικές σε χωριά σε όλη τη Γάζα και προσφέρει εξειδικευμένη υποστήριξη σε ηλικιωμένους, δωρεάν βοήθεια σε λιποβαρή ή υποσιτισμένα παιδιά, προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Οικογένειες με παιδιά στο νοσοκομείο Al-Ahli

Μάλιστα, κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ το 2014 στη Γάζα, το νοσοκομείο άνοιξε τις πόρτες του στα μέλη της οικογένειας των τραυματιών που ήταν απελπισμένα και αναζητούσαν καταφύγιο, παρέχοντάς τους φαγητό, κρεβάτια και υποστήριξη. Τότε, για αυτό το σκοπό προσέλαβε επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί στην τεράστια ανάγκη.

Έτσι, τα μέλη του κατάφεραν να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα για να παρέχουν βοήθεια. Η χειρουργική ομάδα αντιμετώπισε τραυματισμούς από έκρηξη, συμπεριλαμβανομένων κοιλιακών τραυματισμών, τραυματισμών στα οστά και στο στήθος και διαφορετικούς τύπους εγκαυμάτων. Κατά μέσο όρο, αντιμετώπιζαν 45 σοβαρά εγκαύματα την ημέρα ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, το 50% των οποίων ήταν παιδιά.