Ακόμη και σήμερα, 22 χρόνια μετά, τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που άλλαξε μια για πάντα τον κόσμο, συνεχίζουν να αυξάνονται. Όπως αποδεικνύεται δύο δεκαετίες μετά τη συντριβή των επιβατικών αεροσκαφών και τους φλεγόμενους δίδυμους πύργους, ένας «σιωπηλός δολοφόνος» συνεχίζει τη φονική δράση του: Πρόκειται για τα τοξικά αέρια και όχι μόνο, που απελευθερώθηκαν από την κόλαση.

Πολλοί από τους ανθρώπους που επέζησαν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και όσοι με αυτοθυσία συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης ή παρέμειναν στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα, βρέθηκαν στη συνέχεια αντιμέτωποι με σοβαρούς καρκίνους και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Κάποιοι εξ αυτών υπέκυψαν και η λίστα των θυμάτων διαρκώς μεγαλώνει.

Μια σειρά από φορείς και οργανισμούς, όπως το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων, εκτιμούν πως οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου είναι περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν ανήμερα των τρομοκρατικών επιθέσεων, σχεδόν 3.000.

Σύμφωνα με αναφορά του ABC News, βάσει στοιχείων τεσσάρων χρόνων πριν, οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης που έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου (241 άτομα) είναι πολύ περισσότεροι από όσους σκοτώθηκαν ανήμερα της επίθεσης (23 άτομα). Ανάλογα είναι και τα στοιχεία της Πυροσβεστικής. Ο αριθμός των πυροσβεστών που πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου έχει ξεπεράσει τους 340.

Το τραγικό φαινόμενο καταγράφεται και σε άλλους κλάδους εργαζομένων που είχαν μακροχρόνια φυσική παρουσία στην περιοχή, είτε γιατί ήταν παραϊατρικό προσωπικό, διασώστες, δημοσιογράφοι – ανταποκριτές, αλλά και απλοί πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν στα ερείπια των δίδυμων πύργων, είτε επειδή οι έδρες των εταιρειών που εργάζονταν ή τα σπίτια και τα σχολεία τους ήταν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC), ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα που ασχολείται με τις παθήσεις που αποδεδειγμένα σχετίζονται  με το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με παθήσεις σωματικής και ψυχικής υγείας. Πολλοί εξ αυτών διαγνώστηκαν με καρκίνο κάθε τύπου. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν, ωστόσο άλλοι έχασαν τη μάχη.

Το USAtoday, για παράδειγμα, φέρνει στο φως την ιστορία μιας γυναίκας που βρισκόταν στην περιοχή των δίδυμων πύργων και η οποία μετά τον εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου αντιμετώπισε τον καρκίνο του δέρματος. Η Courtney Clark, σήμερα 44 ετών, έχει διαγνωστεί τέσσερις φορές με μελάνωμα από εκείνη την οδυνηρή ημέρα.

Πρόσφατα αποκάλυψε πως είναι μια από τους 30.000 ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, ο οποίος συνδέεται με την 11η Σεπτεμβρίου. Η γυναίκα είναι θετή μητέρα ενός εφήβου. Λόγω των περιπετειών με την υγεία της δεν μπορεί να κάνει δικά της παιδιά. «Χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι ήταν η αιτία όλων αυτών των ζητημάτων στη ζωή μου», δήλωσε στο USAtoday.

Η διάγνωση του πρώτου μελανώματος έγινε τέσσερα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Με χειρουργείο της αφαιρέθηκε ωστόσο ο καρκίνος του δέρματος επανεμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα. «Δεν είναι σύνηθες αυτό. Και είσαι τόσο προσεκτική με τον ήλιο. Οι περισσότεροι παθαίνουν μελάνωμα μόνο μια φορά…», της είχε πει ο ογκολόγος που την παρακολουθούσε.

Ωστόσο η Κλάρκ επέστρεψε ακόμη δύο φορές. Τότε όλοι διερωτήθηκαν: «Μα τι γίνεται;». Ήταν η στιγμή που έγινε και η σύνδεση με το παρελθόν της και το χρόνο που πέρασε στην περιοχή της τρομοκρατικής επίθεσης. Έκτοτε και κάθε έξι μήνες υποβάλλεται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο, ενώ ένας δερματολόγος την παρακολουθεί στο σπίτι. «Κάποια στιγμή στη ζωή μου δεν θα υπάρχει σημείο του δέρματος που δεν θα του έχουμε κάνει βιοψία», αναφέρει ταλαιπωρημένη στο USAToday.

Και πολλοί ανησυχούν πως θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα θύματα, καθώς ήταν μικρά παιδιά όταν συνέβη η επίθεση. Εκτιμάται, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post, πως τουλάχιστον 35.000 παιδιά εκτέθηκαν σε περιβαλλοντικές τοξίνες κατά τη διάρκεια και μετά την 11η Σεπτεμβρίου.  

Η φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα και επεκτείνεται στο μέλλον. «Συχνά αναλογιζόμαστε την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε και την 12η Σεπτεμβρίου», όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των τοξικών ουσιών. «Θρηνούμε όλο και πιο μακριά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου», τόνισε.