Υπάρχουν άνθρωποι που συνηθίζουν να συσσωρεύουν στο σπίτι τους πράγματα που δεν χρειάζονται και, όταν έρθει η ώρα να κάνουν ξεσκαρτάρισμα, δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Το να διαχειριστείτε το χάος μπορεί να σας φαίνεται εξουθενωτικό, αλλά η αίσθηση ικανοποίησης που θα νιώσετε μετά, θα είναι ασύγκριτη.

«Η σωστή οργάνωση αυξάνει τον χρόνο που έχετε στην ημέρα σας», λέει η Stacey Agin Murray που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην τακτοποίηση εσωτερικών χώρων. «Όταν ο χώρος σας είναι οργανωμένος, θα ξοδεύετε λιγότερο χρόνο ψάχνοντας για πράγματα, κάτι που θα σας δώσει περισσότερο χρόνο στο να είστε παραγωγικοί και να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι σημαντικό για εσάς».

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να μοιραστούν τις καλύτερες συμβουλές τους για την τακτοποίηση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο το Σαββατοκύριακο, ώστε να είστε πιο οργανωμένοι.

Το σαλόνι

Το σαλόνι είναι ο χώρος όπου εσείς και η οικογένειά σας περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μαζί, οπότε είναι φυσικό να είναι το πιο ακατάστατο δωμάτιο του σπιτιού. Δείτε πώς μπορείτε να το διατηρήσετε σε τάξη.

Αποφασίστε πώς θα αξιοποιήσετε το δωμάτιο

Πριν αποφασίσετε πώς θα ξεκινήσετε, η σύμβουλος οργάνωσης σπιτιού, Adriane Weinberg, προτείνει να ορίσετε πώς θα αξιοποιήσετε τον χώρο. «Θα χρησιμοποιείτε το σαλόνι μόνο για τη φιλοξενία καλεσμένων ή θα είναι οικογενειακό δωμάτιο; Αν είναι το μέρος όπου θα παίζουν τα παιδιά, δημιουργήστε μια γωνιά με ένα μικρό τραπέζι και μια καρέκλα, ένα ντουλάπι με παιχνίδια και δραστηριότητες, αλλά και ράφια με βιβλία».

Eπιλέξτε κομμάτια αποθήκευσης

Τα σαλόνια είναι χώροι πολλαπλών χρήσεων που επωφελούνται τόσο από ανοιχτούς όσο και από κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους. Η Agin Murray συνιστά να επενδύσετε σε έπιπλα που λειτουργούν και ως αποθηκευτικά συστήματα, όπως ντουλάπια τηλεόρασης και βιβλιοθήκες. «Ανεξάρτητα από το μέγεθος του σαλονιού, πάντα συμβουλεύω τους πελάτες μου να επενδύουν σε έπιπλα που φτάνουν όσο πιο κοντά γίνεται στο ταβάνι», λέει.

Χρησιμοποιήστε τα καλάθια οργάνωσης

Η Felice Cohen, που δραστηριοποιείται στην οργάνωση, συνιστά τη χρήση ψάθινων καλαθιών για να αποθηκεύσετε ή να κρύψετε ορισμένα αντικείμενα που δεν είναι χρήσιμα στη διακόσμηση του δωματίου. «Έτσι, η οργάνωση του χώρου στο τέλος της ημέρας θα γίνει πιο εύκολη», αναφέρει.

Η κρεβατοκάμαρα

«Οι κρεβατοκάμαρες είναι σχεδιασμένες για ύπνο και αποθήκευση ρούχων, αλλά μπορούν εύκολα να γίνουν ακατάστατες», λέει η Murray. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε την κρεβατοκάμαρά σας σε ένα γαλήνιο καταφύγιο.

Οργανώστε τις επιφάνειες

Ως ένα καλό πρώτο βήμα συστήνει να αδειάσετε τα κομοδίνα και τις συρταριέρες, που μπορεί στην επιφάνειά τους να έχουν διάφορα αντικείμενα. «Δημιουργήστε έναν χώρο για αντικείμενα που χρειάζονται φύλαξη ή μεταφέρετέ τα σε άλλο δωμάτιο», λέει.

Αλλάζετε τα ρούχα στην ντουλάπα ανάλογα με την εποχή

Ο επαγγελματίας οργάνωσης χώρων Ben Soreff προτείνει το εξής σύστημα για τα ρούχα: Ταξινομήστε και επανεξετάστε τι κρατάτε, σκεφτείτε αν είναι κατάλληλα για την εποχή και στη συνέχεια αποφασίστε πού θα πρέπει να αποθηκευτούν. «Όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, κάντε την αλλαγή στην ντουλάπα μεταξύ χειμώνα – καλοκαιριού», λέει και συμβουλεύει να βάζετε τα ρούχα εκτός εποχής σε διαφανείς αποθηκευτικούς χώρους και να τα αποθηκεύετε κάπου αλλού ή κάτω από το κρεβάτι.

Οργάνωση ρούχων και αξεσουάρ

Όταν πρόκειται για τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σκοπεύετε να φορέσετε τη συγκεκριμένη εποχή, η Weinberg συνιστά να οργανώσετε τα πάντα με τρόπο που να σας φαίνεται λογικός. «Για παράδειγμα, μπορείτε να οργανώσετε τις ντουλάπες ανά κατηγορία (παντελόνια, φορέματα, πουκάμισα κ.ο.κ.) ή ανά χρώμα», λέει. «Μπορείτε επίσης να οργανώσετε τα αξεσουάρ με τον ίδιο τρόπο – ταξινομώντας τα κοσμήματα σε κατηγορίες, όπως ασημένια ή χρυσά ή ανά τύπο».

Αξιοποιήστε τον χώρο στον τοίχο

«Τα ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι μπορούν να αποθηκεύσουν πολλά πράγματα», λέει η Cohen η οποία συνιστά τη χρήση ασορτί χρωματιστών κουτιών ή καλαθιών για να αποθηκεύσετε (και να κρύψετε) αντικείμενα, ώστε να κάνετε το δωμάτιό σας να φαίνεται πιο τακτοποιημένο. «Υπάρχουν κουτιά αποθήκευσης με ιδιόρρυθμα σχέδια και χρώματα που μπορούν να ταιριάξουν ή και να προσθέσουν στη διακόσμηση του υπνοδωματίου σας», λέει.

Η κουζίνα

Αν το σαλόνι είναι η καρδιά του σπιτιού, τότε η κουζίνα είναι ο εγκέφαλος, λέει η Cohen. Ως ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δωμάτια σε ένα σπίτι, η οργάνωσή της είναι πολύ βασική. Ξεκινήστε με αυτές τις συμβουλές.

Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν ανήκει στην κουζίνα

«Περνάμε πολύ χρόνο στην κουζίνα, όχι μόνο τρώγοντας, αλλά περνώντας από εκεί ή δουλεύοντας εκεί», λέει. «Η κουζίνα έχει επίσης τον περισσότερο χώρο στον πάγκο και συχνά γίνεται… διάδρομος προσγείωσης τυχαίων αντικειμένων».

Απομακρύνετε τα ακατάλληλα δοχεία τροφίμων

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε έναν τόνο πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων, αλλά δεν έχουν όλα τα ίδια καπάκια. Η Cohen συνιστά να τα βγάλετε όλα και να τα ταιριάξετε σωστά. Βάλτε στην άκρη όποιο έχει χαμένο ταίρι και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα στοιβάζοντάς τα το ένα μέσα στο άλλο. «Θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε τον χώρο σας οργανωμένο όταν αφαιρέσετε τα περιττά δοχεία», λέει.

Το μπάνιο

Μην αμελείτε τη σημασία του οργανωμένου μπάνιου. Μπορεί να γίνει εντελώς ακατάστατο και κανείς να μην θέλει να ξεκινήσει ή να τελειώσει τη μέρα του σε αυτό.

Αξιοποιήστε τους αχρησιμοποίητους τοίχους

Είτε το μπάνιο σας είναι μικρό είτε μεγάλο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χώρο στους τοίχους. Προσθέστε ράφια πάνω από την τουαλέτα και ενσωματώστε γάντζους για πετσέτες και ρούχα. Μπορείτε ακόμα και να τοποθετήσετε έναν γάντζο πάνω από την πόρτα του μπάνιου σας, για να κρεμάτε άνετα μπουρνούζια και πετσέτες.

Δώστε σε κάθε μέλος της οικογένειας τον δικό του χώρο

Εάν το μπάνιο σας είναι αρκετά μεγάλο, η Cohen συνιστά να δώσετε σε κάθε άτομο του σπιτιού το δικό του συρτάρι και ράφι. «Αποθηκεύστε σε αυτούς τους χώρους μόνο τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως οδοντόβουρτσα, καθαριστικό προσώπου, προϊόντα μαλλιών και αποσμητικό», λέει.

Συχνή εκκαθάριση προσωπικών αντικειμένων

Η Murray συνιστά να καθαρίζετε τα προσωπικά αντικείμενα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και να ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων. «Οι ιδανικές στιγμές για να κάνετε εκκαθάριση στα προϊόντα είναι την ημέρα πριν από το συμμάζεμα των σκουπιδιών σας ή την ημέρα πριν πάτε για ψώνια», προσθέτει.

Πηγή: Martha Stewart