Η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει μέρα με τη μέρα και μαζί της η «απειλή», που λέγεται χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμάτο γιορτινά εδέσματα, όπως απαιτεί η παράδοσή μας.

Το τέλος της γιορτινής περιόδου, μας βρίσκει συνήθως φορτωμένους με δώρα και κάποια… ενθύμια που αφορούν στη σιλουέτα μας.

Πώς θα καταφέρουμε οι διακοπές να μας αφήσουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις χωρίς επιπλέον γραμμάριο; Εφαρμόζοντας τις παρακάτω εύκολες και έξυπνες συμβουλές:

-Κατά τη διάρκεια της ημέρας μην παραλείπετε γεύματα, προκειμένου να φυλάξετε τις θερμίδες για το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγοπότι. Αυτό που θα καταφέρετε είναι να πεινάτε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο.

-Μην ξεχνάτε καθημερινά το πρωινό σας, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός σας.

-Βασική συμβουλή, η κατανάλωση μικρών γευμάτων κάθε 3-4 ώρες, όπως ένα φρούτο ή λίγο φυσικό χυμό. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα του τραπεζιού, η όρεξή σας θα είναι ελεγχόμενη και θα μπορείτε να κάνετε λογικές επιλογές στο φαγητό, χωρίς να καταβροχθίσετε ό,τι βρείτε μπροστά σας.

-Επιλέξτε σωστά το φαγητό που θα καταναλώσετε τις γιορτές, διαλέγοντας τα ιδιαίτερα πιάτα και όχι τα συνηθισμένα ή κάτι που το βρίσκεις μόνο τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά ή κάτι που δεν το βρίσκεις τον υπόλοιπο χρόνο. Αποφύγετε ρύζι, πατάτες, ψωμί, ξηρούς καρπούς και τυριά.

-Αν καταναλώσατε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεγάλη ποσότητα κρεάτων με σάλτσα ή κρέατα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά (ζωικό λίπος), την επόμενη μέρα καλό θα ήταν το κυρίως γεύμα να περιλαμβάνει κάποια πλούσια σαλάτα με άπαχο τυρί ή τόνο ή κάποιο λαδερό ή κάποιο όσπριο, ώστε να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση θερμιδικά και να αποφύγουμε τη δυσπεψία.

-Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά, διότι όταν τρώτε γρήγορα, τρώτε περισσότερο, χωρίς να απολαμβάνετε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων. Επιπλέων το κακό μάσημα των τροφών είναι αιτία δυσπεψίας.

-Αν είστε σε μπουφέ, επιλέξτε σωστά το φαγητό που θέλετε, όπως είπαμε παραπάνω. Γεμίστε το πιάτο σας με μπόλικη σαλάτα, ώστε να έχετε περιορισμένο χώρο για τα υπόλοιπα. Μην ξεχνάτε, ότι πρέπει να γεμίσετε το πιάτο μόνο μία φορά και φυσικά να μη στέκεστε ποτέ δίπλα στον μπουφέ.

-Μη φοβάστε τα βραδινά γιορτινά τραπέζια (και φυσικά μην τα αποφεύγετε). Απλά, φροντίστε να έχετε φάει ένα κανονικό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό, όπως κάποια σαλάτα. 1-2 ώρες πριν το τραπέζι καλό είναι να φάτε κάποιο φρούτο.

-Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, σοκολάτες, δίπλες, όλοι αυτοί οι γαστρονομικοί πειρασμοί θα υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπιτικό.Φροντίστε να περιοριστείτε σε ένα γλυκό κάθε φορά έτσι ώστε, και τη γεύση να απολαμβάνετε και αυτό να μην λειτουργεί ως ‘βάρος’ στη συνείδησή σας και κυρίως στο σώμα σας.

-Η βασιλόπιτα καταναλώνεται μια φορά το χρόνο και έτσι είναι δύσκολο να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να φάτε ένα μικρό κομμάτι για το καλό, χωρίς να χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό των ροφημάτων (καφές) ή αντι για το πρωινό ή κάποιο φρούτο.

-Αν μια μέρα καταναλώσατε πάνω από 4-5 ποτήρια αλκοόλ, τότε την επόμενη μέρα θα πρέπει να πιείτε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού για να ενυδατωθείτε. Τις επόμενες μέρες περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ στο 1-2 ποτά την ημέρα ή κάθε 2 μέρες. Καλό θα ήταν, μαζί με το ποτό να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να αραιώνεται η ποσότητα του αλκοόλ στον οργανισμό και να ελαττώνεται και η ποσότητα κατανάλωσής του. Τα αλκοολούχα ποτά που έχουν λιγότερες θερμίδες είναι το κρασί, η μπύρα, η ρετσίνα, το martini και η σαμπάνια. Τέλος, θα ήταν προτιμότερο να συνοδεύετε το ποτό σας με αγγουράκια ή καρότα παρά με σνακ, όπως πατατάκια ή ξηρούς καρπούς, τα οποία εκτός από θερμίδες δίνουν και πολύ αλάτι.

-Ένα κομμάτι της διατήρησης και της μείωσης του βάρους είναι η κίνηση. Οι μέρες των γιορτών δεν είναι μόνο φαγητό. Μην ξεχνάτε, να μην χρησιμοποιείτε για τις κοντινές μετακινήσεις και τα ψώνια σας μεταφορικό μέσο. Μισή ώρα την ημέρα περπάτημα θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας.

-Για καλύτερα αποτελέσματα ας σκεφτούμε ότι είναι μόνο 4 τραπέζια (παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρωτοχρονιά) και οι υπόλοιπες μέρες είναι σαν να τρώμε κανονικά.

Τέλος, αν τα παραπάνω δεν πάνε και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Μετά τις γιορτές σιγά-σιγά με σωστή καθοδήγηση θα χαθούν αυτά τα περιττά κιλά. Φροντίστε να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε, να γελάσετε, να αναζωογονηθείτε γιατί και το πολύ στρες … παχαίνει!

Πηγή: iatronet.gr