Αν ο καθαρισμός της βούρτσας μαλλιών σας δεν είναι πάντα στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, δεν είστε οι μόνες. Ωστόσο, ο τακτικός καθαρισμός της βούρτσας θα απομακρύνει τα υπολείμματα των διάφορων προϊόντων που χρησιμοποιείτε και τα έλαια του τριχωτού της κεφαλής που συσσωρεύονται στις τρίχες των μαλλιών σας με την πάροδο του χρόνου. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι το να έχετε τη βούρτσα σας καθαρή ανά πάσα στιγμή, διατηρεί τα μαλλιά σας λεία και λαμπερά, απαλλαγμένα από ρύπους.

Όσο περισσότερο χτενίζετε τα μαλλιά σας με τη βούρτσα σας, τόσο περισσότερα υπολείμματα συγκεντρώνει. Ως αποτέλεσμα, οι βρώμικες βούρτσες μαλλιών προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό στα καθαρά μαλλιά.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι ο καθαρισμός της βούρτσας των μαλλιών σας είναι απαραίτητος, γεννάται το ερώτημα: «Πώς μπορείτε να απομακρύνετε αυτά τα συσσωρευμένα υπολείμματα από τις τρίχες της βούρτσας των μαλλιών σας;». Μην ανησυχείτε. Ακολουθούν μερικές DIY συμβουλές και κόλπα για το πώς να καθαρίσετε μια βούρτσα μαλλιών.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας;

Ο σωστός δεκαπενθήμερος καθαρισμός της βούρτσας μαλλιών σας είναι επαρκής για τη σωστή συντήρησή της. Ωστόσο, το πόσο συχνά καθαρίζετε τη βούρτσα μαλλιών σας εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως το πόσα μαλλιά αποβάλλετε και την ποσότητα του προϊόντος που χρησιμοποιείτε.

Ως γενικός κανόνας, όταν η βούρτσα των μαλλιών σας αρχίζει να φαίνεται σκουριασμένη και να έχει χνούδι πάνω της, θα πρέπει να την καθαρίζετε.

Πώς να καθαρίσετε τις βούρτσες μαλλιών

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να καθαρίσετε μια βούρτσα μαλλιών, ανάλογα με τον τύπο και τα εργαλεία που έχετε. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο θα καθαρίζατε μια πλαστική βούρτσα μαλλιών δεν είναι ο ίδιος με τον τρόπο με τον οποίο θα καθαρίζατε μια βούρτσα μαλλιών με φυσικές τρίχες.

Βήμα 1: Αφαιρέστε τις τρίχες από τη βούρτσα

Φυσικά, το πρώτο βήμα θα ήταν να αφαιρέσετε όλες τις συσσωρευμένες τρίχες από τις τρίχες της βούρτσας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χτένα σας, τα δάχτυλα ή το τσιμπιδάκι σας -οτιδήποτε αισθάνεστε άνετα να χρησιμοποιήσετε- για να τραβήξετε τις κολλημένες τρίχες. Τραβήξτε όσες περισσότερες τρίχες μπορείτε, καθώς αυτό διευκολύνει την αφαίρεση άλλων βρωμιών που μπορεί να παραμείνουν.

Επιπλέον, θα πρέπει να αφαιρείτε συνήθως τις χαλαρές τρίχες από τη βούρτσα μαλλιών σας μετά τη χρήση της. Η χρήση μιας βούρτσας με μπερδεμένες τρίχες μπορεί να μην κάνει το βούρτσισμα των μαλλιών την καλύτερη εμπειρία.

Βήμα 2: Πλύνετε τη βούρτσα μαλλιών

Γεμίστε ένα μπολ ή έναν νεροχύτη με ζεστό νερό και ρίξτε μέσα λίγο σαμπουάν ή σαπούνι πιάτων. Περάστε τη βούρτσα μέσα από το διάλυμα επανειλημμένα. Αφήστε τη βούρτσα στο νερό για λίγη ώρα. Η κίνηση μπρος-πίσω βοηθά να χαλαρώσουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και η βρωμιά από τη βούρτσα.

Βήμα 3: Τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα

Μετά το πλύσιμο, γίνεται πιο εύκολο να απαλλαγείτε από τη βρωμιά. Έτσι, για να την απομακρύνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια οδοντόβουρτσα είτε τα δάχτυλά σας αν δεν έχετε οδοντόβουρτσες γύρω σας. Τρίψτε με την οδοντόβουρτσα το χώρο μεταξύ των σειρών των τριχών και της λαβής για να απαλλαγείτε από κάθε βρωμιά.

Αν έχουν μείνει προϊόντα μαλλιών στη βούρτσα, μπορείτε να τα βουτήξετε σε μαγειρική σόδα και να συνεχίσετε το τρίψιμο. Η μαγειρική σόδα θα χρησιμεύσει ως λειαντικό για να καθαρίσει το λίπος/την βρωμιά.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε σχολαστικά και στεγνώστε στον αέρα

Τώρα που το πλύσιμο και το τρίψιμο έχουν τελειώσει, ξεπλύνετε τη βούρτσα με χλιαρό νερό σωστά, ώστε να μην μείνουν υπολείμματα σαπουνιού ή μαγειρικής σόδας. Δεδομένου ότι ό,τι μένει στη βούρτσα έρχεται στα μαλλιά σας, βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε τη βούρτσα σωστά.

Αν η βούρτσα μαλλιών σας έχει μαξιλαράκι, ίσως να θέλετε να τη στύψετε σωστά ώστε να μην παραμείνει νερό, καθώς μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων. Γενικά, ανακινήστε τη βούρτσα, τοποθετήστε την σε μια πετσέτα με τις τρίχες προς τα κάτω και αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα.

Ξύδι και μαγειρική σόδα

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ξύδι και μαγειρική σόδα.

  • Φτιάξτε ένα διάλυμα με ίση ποσότητα ζεστού νερού και ξυδιού.
  • Μουλιάστε τη βούρτσα σας στο διάλυμα για 30 λεπτά.
  • Τρίψτε τη βάση της βούρτσας με μια οδοντόβουρτσα.
  • Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
  • Αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα.

Ομοίως, μπορείτε να καθαρίσετε τις βούρτσες των μαλλιών σας με ξύδι και μαγειρική σόδα -δείτε πώς θα το κάνετε:

  • Αρχικά, φτιάξτε ένα διάλυμα από νερό και ξύδι και βουτήξτε τη βούρτσα σας σε αυτό.
  • Αφού μουλιάσετε τη βούρτσα, βουτήξτε τη στη μαγειρική σόδα.
  • Τρίψτε τη βάση της βούρτσας με μια οδοντόβουρτσα.
  • Ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο ζεστό νερό όταν τελειώσετε.
  • Τοποθετήστε τη βούρτσα με τις τρίχες προς τα κάτω σε μια πετσέτα και αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα.