Η εορταστική περίοδος είναι, αδιαμφισβήτητα, η εποχή που αδιαφορούμε συλλογικά για τις δίαιτες μας και τρώμε χωρίς ενοχές διάφορες λιχουδιές μέχρι τελικής πτώσεως. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να επιλέξουμε πιο υγιεινές επιλογές; Το Health Digest μίλησε με την Dr. Elizabeth Klodas, καρδιολόγο στο John Hopkins και ιδρύτρια της Step One Foods, για να μάθει πώς μπορούμε να τρώμε καλύτερα για να υποστηρίξουμε την υγεία της καρδιάς μας κατά τη διάρκεια της πιο υπέροχης περιόδου του χρόνου

«Τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι συνήθως υψηλότερα σε θερμίδες, αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Και όλα αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά μπορούν να προκαλέσουν χάος στην καρδιαγγειακή μας υγεία», λέει η Dr. Klodas. «Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τη χοληστερόλη, τα απλά σάκχαρα επιδεινώνουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, [και] οι υπερβολικές θερμίδες οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί.

Το επιπλέον αλκοόλ που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν βοηθάει επίσης, τονίζει η Dr. Klodas.

Τι μπορεί να λείπει από το πιάτο σας

εορταστικό τραπέζι

Ενώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για απολαύσεις κατά την περίοδο των γιορτών, η Dr. Klodas επισημαίνει ότι υπάρχει χώρος -και ανάγκη- και για ισορροπία

«Μπορώ να σας πω ότι τα τέσσερα κύρια θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία -αλλά λείπουν από τη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων- είναι οι φυτικές ίνες ολικής αλέσεως, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές στερόλες, [που είναι] φυσικά φυτικά συστατικά που παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης», λέει. «Είναι ευτύχημα ότι ορισμένα από τα τρόφιμα που απολαμβάνουμε αυτή την εποχή του χρόνου είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών».

Οι υγιεινές τροφές στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

κράνμπερις

Η πρώτη τροφή με την οποία πρέπει να γεμίσουμε τα πιάτα μας στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο είναι τα κράνμπερι, αποκαλύπτει η Klodas. «Αυτά συνήθως κάνουν τη μοναδική τους εμφάνιση στα τραπέζια μας αυτή την εποχή του χρόνου και αυτό είναι κρίμα γιατί τα κράνμπερις είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών- νίντζα που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές, εμποδίζουν την ενεργοποίηση της LDL (κακής) χοληστερόλης και μειώνουν ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου».

Η Dr. Klodas συνιστά, επίσης, να επικεντρωθείτε στους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι συχνά άφθονοι αυτή την εποχή του χρόνου. «Οι ξηροί καρποί είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται σε συνταγές και ως αυτόνομα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των γιορτών», επισημαίνει η Dr. Klodas. Και προσθέτει: «Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, αλλά παρέχουν επίσης υψηλής ποιότητας λιπαρά, ιδίως ALA, το μοναδικό απαραίτητο ωμέγα 3 λιπαρό οξύ. Το ALA συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στην πρόσληψή του μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Και τέλος, η Dr. Klodas θέλει να σιγουρευτεί ότι δεν θα παραλείψετε τα χόρτα. Εξηγεί ότι επειδή αυτές οι τροφές είναι γεμάτες φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μείωση της χοληστερόλης.