Το άρωμα και η γεύση τους μας φέρνουν στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Η κανέλα, το γαρίφαλο (το μοσχοκάρφι, επειδή μοιάζει με μικρό καρφί) είναι από τα μπαχαρικά που πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις συνταγές.

Συνήθως τα συναντάμε μαζί σε φαγητά, γλυκά, ακόμα και ποτά, και καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Κανέλα
Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και προέρχεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες. Μπορεί οι περισσότεροι να τη βάζουμε για άρωμα στον cappuccino μας, ωστόσο οι χρήσεις της δεν περιορίζονται εκεί. Ιδιαίτερα στις χώρες όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιείται συχνά ο φλοιός της (σε ξυλάκια ή σκόνη) ως μπαχαρικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα, θα μας αφήσει μια πικράδα στο στόμα.

Με τι ταιριάζει: Η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμα και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού. Δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι.

Γαρίφαλο, το δυνατό

Συνήθως το συναντάμε σε ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, ενώ είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη.

Με τι ταιριάζει:
Μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, στα καπνιστά και στο ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως στο χοιρινό, στις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και στις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρκετά συχνά το βλέπουμε καρφωμένο σε κρεμμύδια, για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει το ρύζι και το τσάι.

Συνδυάστε τα!
Τα κανελογαρίφαλα είναι κλασικός συνδυασμός που συνοδεύει συχνά τα κοκκινιστά, τον κιμά, τα πιάτα με κρέας και κοτόπουλο και τα σιροπιαστά γλυκά. Στις περισσότερες συνταγές, τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι, αλλά επειδή και τα δύο έχουν έντονη γεύση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα.

Στην υγειά σας!

Όπως και όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, έτσι και η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιεί ο άνθρωπος εδώ και αιώνες.

●Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. O αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση. Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

●Το γαρίφαλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Πηγή: vita.gr