Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ως συντονίστρια του προγράμματος «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV στην εκπομπή «TLIVE» με την Τατιάνα Στεφανίδου. Μίλησαν για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης στον Κολωνό.

Ο ρόλος της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σημαντικός. Με την καμπάνια αυτή επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα της σιωπής των θυμάτων. 

    Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη (το 16% των παιδιών στην Ελλάδα) πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση εννιά φορές στις δέκα γίνεται από άτομα του οικείου περιβάλλοντος ή του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών.
  • Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοι είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφαλείας τους.
  • Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, αποτελεί ένα «συλλογικό έργο 12 Υπουργείων υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης  με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

 Στοχεύει  στην  πρόληψη του φαινομένου, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, την γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.

🔘Φιλοξενήθηκα στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV στην εκπομπή «TLIVE» με την Τατιάνα Στεφανίδου. 🔘Μιλήσαμε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με αφορμή τη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης στον Κολωνό.#ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #nd #ΝέαΔημοκρατία #σπάσετησιωπή #προστασίαπαιδιών #ένασταπέντε #παιδικήσεξουαλικήκακοποίηση #childsexualabuse #councilofEurope #againstchildsexualabuse #σεξουαλικήκακοποίησηανηλίκων #σεξουαλικήεκμετάλλευση #ενημέρωσηπαιδιών #ΕθνικόΣχέδιοΔράσης #news #alphatv @tatistefanidou @tlive_alphatv

Posted by Elena Rapti on Wednesday, October 12, 2022