Την ημέρα που μπήκε στο Σαν Κουέντιν για τη δολοφονία της γυναίκας και του γιου του, ο Σκοτ Πίτερσον δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από γυναίκες θαυμάστριες και πρόταση γάμου από μια 18χρονη κοπέλα. Το ερώτημα είναι γιατί;

Και την απάντηση δίνει η «υβριστοφιλία» μια αναγνωρισμένη ψυχική κατάσταση κατά την οποία κάποιος -σχεδόν πάντα γυναίκα– νιώθει έντονη σεξουαλική έλξη από έναν άνδρα που έχει διαπράξει στυγερά εγκλήματα.

Τι είναι η υβριστοφιλία

Οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες θα συμφωνούσαν ότι θέλουν έναν άνδρα ευαίσθητο και με ενσυναίσθηση, γενναιόδωρο, ανιδιοτελή και ευγενικό. Γιατί, λοιπόν, κάθε φορά που ένας άνδρας αποκτά φήμη για αφάνταστα βάναυσα εγκλήματα βιασμού, δολοφονίας και βασανιστηρίων, οι γυναίκες -ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές- γοητεύονται όλο και περισσότερο;

Τι συμβαίνει με τις γυναίκες που όχι μόνο στέλνουν γράμματα σε διαβόητους δολοφόνους, αλλά τους ερωτεύονται και μερικές φορές τους παντρεύονται; Όσο πιο ειδεχθές είναι το έγκλημα, τόσο πιο πιθανό είναι ένας κρατούμενος να λάβει γράμματα από γυναίκες θαυμάστριες. «Οι έγκλειστοι με μεγάλη φήμη έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο υπαστυνόμος Σαμ Ρόμπινσον, εκπρόσωπος της φυλακής Σαν Κουέντιν στο thoughtcatalog.com. «Προσπάθησα να το καταλάβω αυτό, αλλά δεν έχω απάντηση».

Η «υβριστοφιλία» είναι μια αναγνωρισμένη ψυχιατρική κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο -συνήθως γυναίκα- αισθάνεται έντονη σεξουαλική επιθυμία για έναν άνδρα γνωστό για εγκλήματα που η κοινωνία θεωρεί αποκρουστικά. Είναι, επίσης, γνωστή ως «σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ» και μπορεί να εκδηλωθεί με παθητικές ή επιθετικές μορφές.

Οι παθητικοί υβριστόφιλοι αποφεύγουν την εγκληματικότητα και συνήθως καλλιεργούν μια ασφαλή σχέση, ενώ ο εραστής-αγόρι τους είναι κρυμμένος πίσω από τα κάγκελα. Έχουν την τάση να αυταπατώνται και να πιστεύουν ότι ο θανατοποινίτης αρραβωνιαστικός τους είναι εντελώς αθώος, και ακόμη και αν δεν είναι, είναι σίγουροι ότι δεν θα τους έκανε ποτέ κακό. Η έλξη τους είναι περισσότερο του τύπου της φροντίδας, καθώς νιώθουν συμπάθεια για το μοναχικό και άδικα κατηγορούμενο «αγόρι» που είναι παγιδευμένο πίσω από τα κάγκελα.

Από την άλλη, οι επιθετικοί υβριστόφιλοι έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι γοητεύονται στην ιδέα ενός βίαιου, δολοφονικού κακοποιού. Συχνά είναι συνένοχοι στα εγκλήματα των εραστών τους και θα τους βοηθήσουν ακόμη και να κρύψουν πτώματα ή να καταστρέψουν στοιχεία.

Η ασθένεια αναγνωρίζεται ως δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή, με το βιβλίο «Dream Lovers: Women Who Marry Men Behind Bars» να περιγράφει λεπτομερώς τη θλιβερή περίπτωση δύο Αυστραλών γυναικών, της Avril και της Rose, οι οποίες εγκατέλειψαν τους μακροχρόνιους γάμους τους επειδή ήταν «βαρετοί» και ερωτεύτηκαν δύο κατάδικους -έναν κλέφτη και έναν άνδρα που είχε σκοτώσει την προηγούμενη σύζυγό του.

Μια εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή του, ο εραστής της Avril (ο κλέφτης) τη χτύπησε μέχρι θανάτου με ένα σφυρί. Και ο φίλος της Ρόουζ -για τον οποίο διακήρυττε με θάρρος ότι «δεν φοβάμαι»- στάλθηκε πίσω στη φυλακή αφού προσπάθησε να της κόψει το αυτί και να της βγάλει τα δόντια με μια τανάλια.

Τι προκαλεί την υβριστοφιλία

Οι ψυχολόγοι έχουν συγκλίνει σε μια σειρά από εικασίες για το τι προκαλεί τη διαταραχή. Ένα διαδεδομένο θέμα είναι ότι σε έναν κόσμο όπου οι ρόλοι και η αξία των ανδρών μειώνονται, ο κατά συρροήν δολοφόνος ενεργοποιεί αρχαία ένστικτα και αντιπροσωπεύει ένα είδος ηρωικά προμηθεϊκού όντος, τον άλφα άνθρωπο των σπηλαίων, του οποίου η ικανότητα στη βιαιότητα αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να προστατεύσει μια γυναίκα και τους απογόνους της. Αν και τα «καλά παιδιά» μπορεί να φαίνονται επιθυμητά σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας, δεν θα παρείχαν μεγάλη προστασία όταν υπάρχει μια τίγρης με δόντια δίπλα από την πόρτα της εκάστοτε γυναίκας.        

Η Sheila Isenberg, συγγραφέας του βιβλίου «Women Who Love Men Who Kill», λέει ότι οι γυναίκες έλκονται από τους άνδρες που είναι αρκετά τολμηροί ώστε να κάνουν πράξη την οργή τους. «Ακόμα κι αν αρνείται την ενοχή του, είναι η ικανότητά του να δολοφονεί που την ελκύει. Εκείνος ενήργησε με βάση την οργή του, όσο ακατάλληλα και αν ήταν. [Η γυναίκα] δεν θα μπορούσε ποτέ να δράσει με την οργή της. Έτσι, ο φόνος [του] είναι φόνος [της]».

Η ιατροδικαστική ψυχολόγος Katherine Ramsland αναφέρει μερικούς από τους λόγους που έχουν χρησιμοποιήσει οι υβριστόφιλοι για να εξηγήσουν τα κίνητρά τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν έναν άνθρωπο τόσο σκληρό και ισχυρό όσο ένας κατά συρροή δολοφόνος, ενώ άλλοι «βλέπουν» το μικρό αγόρι που ήταν κάποτε ο δολοφόνος και προσπαθούν να το αναθρέψουν. Υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι, που ελπίζουν να μοιραστούν τα φώτα της δημοσιότητας ή να κάνουν συμφωνία για ένα βιβλίο ή μία ταινία.

Έπειτα, υπάρχει και η έννοια του «τέλειου φίλου». Ξέρει πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και ξέρει ότι τη σκέφτεται. Ενώ μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος την αγαπάει, δεν χρειάζεται να υπομείνει τα καθημερινά ζητήματα που εμπλέκονται στις περισσότερες σχέσεις. Δεν έχει να πλύνει ρούχα, δεν μαγειρεύει γι’ αυτόν και δεν του δίνει λογαριασμό τι κάνει. Μπορεί να κρατήσει τη φαντασίωση «τέλεια» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, σύμφωνα με την Dr. Joan Harvey, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, οι υβριστόφιλοι μπορεί να έχουν καλές προθέσεις, αν και λανθασμένες. Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται φυλακισμένους πιστεύουν ότι βρίσκονται εκεί επειδή η ζωή δεν τους φέρθηκε καλά, ότι μπορεί να μην είναι αποκλειστικά δικό τους λάθος. Μπορεί να είναι ο τύπος του καλοθελητή, που συγκινείται από την εικόνα του μοναχικού θύματος στο κελί της φυλακής του.

«Αλλά αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, θα ήταν καλό να διαλέξουν κάποιον που θα μπορούσε να αλλάξει τον εαυτό του με λίγη υποστήριξη και αυτοεκτίμηση. Με έναν κατά συρροή δολοφόνο, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα καλό… Θέλουν να ασχοληθούν με το αξιολύπητο πλάσμα στο κελί της φυλακής. Δεν ασχολούνται με το τέρας», τονίζει η Harvey.

Με άλλα λόγια, οι φυλακισμένοι σύντροφοι αποτελούν το τέλειο αγόρι μέχρι το σημείο που θα σε σκοτώσει.

Διάσημες περιπτώσεις πραγματικά κακών αγοριών που ερωτεύτηκαν υβριστόφιλες γυναίκες

Τεντ Μπάντι: Ο γάμος λίγο πριν τη θανατική ποινή

Ο όμορφος, χαρισματικός και δαιμονικά χειριστικός τρελός που βίαζε και δολοφονούσε σε όλες τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 προσέλκυε τις γυναίκες στις εμφανίσεις του στα δικαστήρια σαν να ήταν ροκ σταρ -και κατά κάποιο τρόπο ήταν. Τα ερωτικά γράμματα που λάμβανε ο Τεντ Μπάντι στη φυλακή λέγεται ότι ήταν εκατοντάδες. Ενώ αντιμετώπιζε κατηγορίες για φόνο στη Φλόριντα, έγινε ο φίλος της Carole Ann Boone, η οποία ήταν πεπεισμένη για την αθωότητά του -ακόμη και μετά την καταδίκη του για τρεις φόνους.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο πριν ο Μπάντι λάβει τη θανατική ποινή. Κατά τη διάρκεια των συζυγικών επισκέψεων την άφησε έγκυο και εκείνη γέννησε το παιδί του. Η Boone, τελικά, συνειδητοποίησε ότι ο Μπάντι πιθανότατα δολοφόνησε δεκάδες ανθρώπους, οπότε πήρε το παιδί τους και κρύφτηκε.

Ρίτσαρντ Ραμίρεζ: Η τελετή στην αίθουσα αναμονής της φυλακής

Όπως και ο Τεντ Μπάντι, ο σατανικός δολοφόνος Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, γνωστός και ως Night Stalker, καταδικασμένος για 13 φόνους και ύποπτος για περισσότερους, προσέλκυε δεκάδες γυναίκες που λιποθυμούσαν στις εμφανίσεις του στο δικαστήριο. Τελικά έγινε ζευγάρι με τη συντάκτρια του περιοδικού Doreen Lioy, την οποία παντρεύτηκε το 1996 στην αίθουσα αναμονής της φυλακής. Η Lioy επέμενε ότι ο άντρας της δεν θα πείραζε ούτε μύγα: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αθωότητά του θα αποδειχθεί στον κόσμο».

Σκοτ Πίτερσον: Η πρόταση γάμου από 18χρονη

Το 2002, ο πωλητής λιπασμάτων και κατά συρροήν μοιχός Σκοτ Πίτερσον δολοφόνησε και αποκεφάλισε τη σύζυγό του Λάκι, η οποία ήταν σχεδόν οκτώ μηνών έγκυος σε ένα αγοράκι που σχεδίαζαν να ονομάσουν Κόνορ. Την ημέρα που έφτασε στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, φέρεται να δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από ερωτευμένες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και μια 18χρονη κοπέλα που του έκανε πρόταση γάμου.

Τσαρλς Μάνσον: Ο γάμος που δεν έγινε ποτέ

Αναμφισβήτητα ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους που λατρεύτηκε μετά την  καταδίκη του ήταν ο ηγέτης της αίρεσης «Οικογένεια Μάνσον», Τσαρλς Μάνσον. Το 1971, ο Μάνσον καταδικάστηκε για την καθοδήγηση των βάναυσων δολοφονιών της ηθοποιού Σάρον Τέιτ και άλλων έξι ατόμων, τις οποίες έκαναν οι αφοσιωμένοι οπαδοί της οικογένειας Μάνσον, με τις περισσότερες να είναι νεαρές γυναίκες.

Νεαρές γυναίκες με ξυρισμένα κεφάλια συνέρρεαν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης του για να πραγματοποιήσουν 24ωρη αγρυπνία, και αφού ο Μάνσον χάραξε ένα Χ στο μέτωπό του, πολλοί από τους οπαδούς του έκαναν το ίδιο.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, φέρεται να λάμβανε κατά μέσο όρο τέσσερις επιστολές θαυμαστριών σε καθημερινή βάση, ενώ κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης για την αποφυλάκισή του στα τέλη της δεκαετίας του ’80, «υπήρχαν περίπου 40 θαυμαστές ντυμένοι στα μαύρα έξω από τη φυλακή που φώναζαν για την απελευθέρωσή του», δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας Stephen Kay στους Los Angeles Times το 2017. «Έπειτα υπάρχουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι σήμερα που γοητεύονται από τη μυσταγωγία του, αφού είναι ο πιο διάσημος εγκληματίας της Αμερικής. Αλλά δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι, τι πραγματικά έκανε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μάνσον έλαβε άδεια γάμου το 2014 για να παντρευτεί την Afton Elaine Burton, μια 26χρονη θαυμάστρια που τον επισκεπτόταν εδώ και εννέα χρόνια. Οι δυο τους δεν κατάφεραν ποτέ να ανταλλάξουν όρκους, αφού ο Μάνσον πέθανε τον Νοέμβριο του 2017 σε ηλικία 83 ετών.