Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το σώμα σας πραγματικά καίει θερμίδες ενώ κοιμάστε. Παρόλο που συνήθως δεν κινείστε στον ύπνο σας, το σώμα σας εξακολουθεί να δαπανά ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρειάζεται μια σταθερή πηγή ενέργειας για να διατηρήσει τις μεταβολικές σας διαδικασίες και να κρατήσει το σώμα σας σε λειτουργία.

Το σώμα σας καίει τις περισσότερες θερμίδες ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου με ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στο Insider, αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος REM είναι το στάδιο του ύπνου κατά το οποίο ο εγκέφαλός σας είναι πιο ενεργός. Είναι, επίσης, η περίοδος που καίτε την περισσότερη γλυκόζη.

Ύπνος

Μάλιστα, το healthdigest.com αναφέρει ότι η ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε κάθε βράδυ μπορεί επίσης να επηρεάσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός στοιχείων που δείχνει ότι αν δεν κοιμάστε τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη ποσότητας, θα πάρετε βάρος», δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο Dr. Michael Breus στο Insider. Ωστόσο, ο πολύς ύπνος μπορεί, επίσης, να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Απώλεια βάρους: Πόσες θερμίδες καίτε όταν κοιμάστε

Απώλεια βάρους

Για να υπολογίσετε στο περίπου πόσες θερμίδες καίτε ενώ κοιμάστε, θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σας (BMR). Το BMR σας αντιπροσωπεύει τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε για να διατηρήσετε το σώμα σας λειτουργικό ενώ ξεκουράζεστε. Σύμφωνα με το Eachnight, ο αριθμός αυτός βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος, η ηλικία και το φύλο σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να εκτιμήσετε το ημερήσιο BMR σας είναι εισάγοντας αυτές τις πληροφορίες σε μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή BMR.

Μόλις υπολογίσετε το ημερήσιο BMR σας, μπορείτε να διαιρέσετε αυτόν τον αριθμό με το 24 για να λάβετε το ωριαίο BMR σας και στη συνέχεια να το πολλαπλασιάσετε με το 0,85. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας λειτουργεί μόνο στο 85% όταν κοιμάστε. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πολλαπλασιάσετε με τον αριθμό των ωρών που κοιμάστε κάθε βράδυ. Αυτό θα σας δώσει μια εκτίμηση του αριθμού των θερμίδων που καίτε στον ύπνο σας. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 30 ετών που ζυγίζει 50 κιλά θα κάψει κατά μέσο όρο 406 θερμίδες στον ύπνο της, ενώ ένας άνδρας της ίδιας ηλικίας που ζυγίζει 82 κιλά θα κάψει περίπου 601 θερμίδες ανά νύχτα.