Με τη χαρακτηριστική γεύση και την πλούσια υφή της, η καρύδα μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε σπιτικά επιδόρπια. Αποτελεί ιδανικό συστατικό για smoothies, παγωτό, μπουκιές ενέργειας και μπισκότα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας, γάλα καρύδας ή αλεύρι καρύδας για να κάνετε τις συνταγές σας πιο υγιεινές. Μερικοί άνθρωποι αναμιγνύουν ακόμη και λάδι καρύδας στον πρωινό καφέ τους για μια θρεπτική ώθηση. Αυτό το κρεμώδες ρόφημα υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να καίει θερμίδες, λέει το Healthline.

Καρύδα: Τα οφέλη της για την υγεία

Καρύδα και διάφορα παράγωγά της

Χαμηλή σε υδατάνθρακες, η καρύδα είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα κέτο. Επίσης, η αποξηραμένη καρύδα περιέχει περισσότερο μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνη. Η καρύδα είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας, μια κατηγορία λιπιδίων που μπορούν να μετατραπούν σε ενέργεια, σημειώνει μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiovascular Development and Disease.

Λάδι καρύδας

Το εξωτικό φρούτο περιέχει, επίσης, λαυρικό οξύ και άλλα υγιή λίπη που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και να ενισχύσουν την εγκεφαλική δύναμη. Όμως, παρά αυτά τα πιθανά οφέλη, η υπερβολική κατανάλωση καρύδας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί η υπερβολική κατανάλωση καρύδας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

Χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας ή γάλα καρύδας σχεδόν σε κάθε συνταγή; Όπως ίσως γνωρίζετε, το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Ακριβώς επειδή η καρύδα είναι υγιεινή δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπερβάλετε με την κατανάλωσή της. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να σας κάνει να πάρετε περιττά κιλά. Δεύτερον, διαθέτει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

Καρύδα

Στην ιδανική περίπτωση, δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο από το 6% των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά, συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Κάθε γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, που σημαίνει ότι εάν ακολουθείτε μια διατροφή 2.500 θερμίδων, μπορείτε να καταναλώνετε έως και 16- 17 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα -δηλαδή λίγο περισσότερο από 30 γραμμάρια αποξηραμένης καρύδας ή 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Συγκριτικά, 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας παρέχει 121 θερμίδες και 13,5 γραμμάρια λίπους. Από αυτή την άποψη, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να επιλέξετε αλεύρι καρύδας, στο οποίο έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, σημειώνει το WebMD.

Μια άλλη πιθανή παρενέργεια της υπερβολικής κατανάλωσης καρύδας είναι η δυσπεψία. Μια μελέτη του 2017 που παρουσιάστηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι το λάδι καρύδας μπορεί να προκαλέσει ήπια διάρροια, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Αυτό το μειονέκτημα μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, προτείνει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη στα προϊόντα καρύδας, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες για κρυμμένα σάκχαρα και να απολαμβάνετε αυτές τις λιχουδιές με μέτρο.