Κατά την έναρξη της Συνόδου σήμερα στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek, χαιρέτησε την απελευθέρωση της Aung San Suu Kyi, αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Burma, η οποία βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του ΕΚ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Η Aung San Suu Kyi ήταν μία από τις πρώτες νικήτριες του βραβείου Ζαχάρωφ του ΕΚ για την ελευθερία της σκέψης, αλλά δεν της επιτράπηκε να παραστεί κατά την τελετή απονομής, το 1990, όπως σημείωσε ο κ. Buzek. Ο ίδιος προσέθεσε ακόμη ότι την έχει προσκαλέσει για να παραστεί σε μία επόμενη ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος Buzek εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), τονίζοντας ότι οι γυναίκες υποφέρουν από διάφορες μορφές βίας, βιασμούς και άλλες μορφές ταπείνωσης. Προσέθεσε ακόμη ότι 8000 κορίτσια υπόκεινται σε ευνουχισμό κάθε μέρα. Επανέλαβε το γεγονός ότι το ΕΚ έχει υποστηρίξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάληψη δράσεων για την πρόληψη τέτοιων πράξεων καταπίεσης και παρότρυνε τους ευρωβουλευτές να φορέσουν ροδοπέταλα για να δείξουν την υποστήριξη τους αυτή.