Η συνήθεια που όλες έχετε μετά το μπάνιο να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας βρεγμένα, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν κάνει και τόσο καλό στα μαλλιά σας.

Υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο βουρτσίσματος των μαλλιών σας -τι βούρτσα να χρησιμοποιήσετε, πόσο συχνά να το κάνετε, αν πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα- και ανάλογα με τον τύπο και την υφή των μαλλιών σας, ορισμένοι ειδικοί του χώρου λένε ότι δεν πρέπει να τα βουρτσίζετε καθόλου.

Μαλλιά

Αυτό που κάποτε φαινόταν ως το πιο εύκολο βήμα σε μια ρουτίνα ομορφιάς έχει οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις και μια ερώτηση έχει διχάσει ιδιαίτερα την κοινότητα περιποίησης μαλλιών: είναι κακό να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα;

Είναι, τελικά, κακό για τα μαλλιά σας να τα βουρτσίζετε όσο είναι βρεγμένα;

Για όσες έχουν ίσια μαλλιά, το βούρτσισμα των βρεγμένων μαλλιών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από όσο το βούρτσισμα σε στεγνά μαλλιά. «Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας είναι ότι είναι στην πιο ευάλωτη και ευαίσθητη κατάσταση όταν είναι βρεγμένα», εξηγεί στο byrdie.com ο ειδικός τριχολόγος Shab Reslan.

Αντιθέτως, για εκείνες με σγουρά ή σπαστά μαλλιά, δεν ισχύει το ίδιο. Το βούρτσισμα σγουρών ή σπαστών μαλλιών όταν είναι βρεγμένα βοηθά στην ουσία να μειώσει το σπάσιμο και το τραύμα στους θύλακες των τριχών και να διατηρήσει το σγουρό μοτίβο ανέπαφο, εξηγεί ο δερματολόγος Dr. Nianda Reid.

Μαλλιά

Πώς πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας

Σύμφωνα με το byrdie.com, οι ειδικοί συμφωνούν ότι για όλους τους τύπους μαλλιών, η πρόληψη μπερδεμάτων και σπασίματος των μαλλιών ξεκινά στο ντους. «Δεν πιστεύω ότι το βούρτσισμα είναι πάντα απαραίτητο», εξηγεί ο Reslan. «Αντιθέτως, το επίκεντρο πρέπει να είναι να μην μπερδεύετε τα μαλλιά σας στο ντους όταν τα λούζετε». Η hairstylist Michelle O’Connor εξηγεί ότι είναι λάτρης του ξεμπερδέματος με τα δάχτυλά σας, αφού το να αγγίζετε τα μαλλιά για να απομακρύνετε τα μπερδέματα επιτρέπει μια πιο ήπια προσέγγιση.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας

Η συχνότητα του βουρτσίσματος των μαλλιών εξαρτάται από εσάς και τις προσωπικές σας προτιμήσεις, καθώς και από τον τύπο των μαλλιών σας, εξηγεί ο Reid. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι απαραίτητο. Αυτό για τα ίσια μαλλιά σημαίνει βούρτσισμα πριν ή μετά το λούσιμο και για τα σγουρά μαλλιά ο O’Connor λέει να βουρτσίζετε κάθε τρεις έως επτά ημέρες ανάλογα με το κάθε πότε τα λούζετε. Καθορίστε τη σωστή συχνότητα για εσάς με βάση τον τύπο των μαλλιών σας που θα ελαχιστοποιήσει το σπάσιμο.