Οι γυναίκες που δηλώνουν στα πιστοποιητικά γάμου αν είναι παρθένες

Η νομική μάχη και η απόφαση που χαιρέτισαν οργανώσεις στο Μπανγκλαντές


ΓΥΝΑΙΚΑ
11:00
27/08/2019
Οι γυναίκες που δηλώνουν στα πιστοποιητικά γάμου αν είναι παρθένες
3
loading

Έπειτα από μια νομική μάχη που ξεκίνησαν οργανώσεις προάσπισης των γυναικών πριν πέντε χρόνια σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τον ενδεχόμενο εξευτελισμό των γυναικών, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές αποφάσισε ότι οι γυναίκες δεν θα χρειάζεται πλέον να δηλώνουν αν είναι παρθένες στα πιστοποιητικά γάμου.

Η νομοθεσία περί γάμων στη μουσουλμανική αυτή χώρα της νότιας Ασίας προβλέπει ότι η νύφη θα πρέπει να δηλώνει στο πιστοποιητικό γάμου αν είναι «κουμάρι» -δηλαδή παρθένα-, χήρα ή διαζευγμένη.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση να αφαιρέσει τον όρο «κουμάρι» και να τον αντικαταστήσει με το «ανύπαντρη», μια κίνηση την οποία χαιρέτισαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, και ο γαμπρός θα πρέπει πλέον να δηλώνει αν είναι ανύπαντρος, διαζευγμένος ή χήρος.

Προς το παρόν κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει σχολιάσει την αλλαγή ή πότε αυτή θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation και όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αϊνούν Νάχαρ Σιντίκα, μία από τις δύο δικηγόρους που ασχολούνταν με την υπόθεση, δήλωσε ότι αυτή χρονολογείται από το 2014 όταν υπεβλήθη στο δικαστήριο αίτημα για την αλλαγή του εντύπου του πιστοποιητικού γάμου, το οποίο ορίστηκε το 1974 από τη νομοθεσία του Μπανγκλαντές για τους γάμους και τα διαζύγια.

«Πρόκειται για μια απόφαση που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πολεμήσουμε και να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες στο μέλλον», τόνισε η Σιντίκα.

Από την πλευρά του ο Μοχάμαντ Άλι Άκμπαρ Σάρκερ, ένας μουσουλμάνος ληξίαρχος γάμων στη Ντάκα, δήλωσε ότι οι ληξίαρχοι αναμένουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσημες εντολές για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πιστοποιητικό γάμου.

«Έχω κάνει πολλούς γάμους στη Ντάκα και συχνά διερωτόμουν για ποιο λόγο οι άνδρες μπορούν να μην αποκαλύπτουν την κατάστασή τους και οι γυναίκες όχι. Πάντα τους έλεγα ότι δεν είναι στα χέρια μου να κάνω κάτι. Πιστεύω ότι δεν θα κάνουμε αυτή την ερώτηση πλέον», πρόσθεσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar άπορη κορασις

  Γιατι ήταν.να παντρεμένος με οικογένεια..οι φεμινηστριες δεν ανεχοντε κάτι τέτοιο οικογένεια για εκείνες σημαίνει σκλάβοι ενώ η μοναξιά είναι ελευθερια

 2. avatar Στέλιος 20191818

  Σταγόνα στον ωκεανό. Στον πολιτισμένο κόσμο, οι φεμινίστριες έχουν γίνει εξτρεμιστικές (το έχουν κάνει επάγγελμα πλέον), αντί να πάνε να ξεσπάσουν το μένος τους εκεί που πραγματικά χρειάζεται: στα κράτη που καταπιέζουν και σκοτώνουν γυναίκες, gay κλπ κλπ. Αλλά εκεί δεν έχει φραγκάκια και ανεκτικότητα, εκεί θα τις κάνουν με τα κρεμμυδάκια. ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

  1. avatar Colonel Roy Mustang

   Φιλε Στελιο,ειναι Αληθεια. Αλλωστε ενω κρατουνταν ομηροι στα τουρκ. κρατητηρια οι στρατιωτες μας,Κοκλατζης και Μητρετωδης,οι μητερες τους δεν βρηκαν
   την συμπαρασταση των Ελληνιδων φεμινιστριων! Γιατι τετοια αδιαφορια των Φεμινιστριων;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει