Πολλοί θα πίστευαν ότι το φλερτ δεν έχει θέση μέσα σε έναν επαγγελματικό χώρο. Πόσες γυναίκες άλλωστε θα έβρισκαν λογικό να φανούν «ναζιάρικες» την ώρα μιας επαγγελματικής διαπραγμάτευσης; Είναι όμως έτσι;

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του London School of Economics θα διαφωνούσαν με μια αρνητική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, οι γυναίκες που δεν υιοθετούν ένα αυστηρό ύφος και στυλ την ώρα της διαπραγμάτευσης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι έπρεπε να ανταποκριθούν στο εξής σενάριο: θα πωλούσαν ένα αυτοκίνητο αξίας 1.200 δολαρίων σε έναν πιθανό αγοραστή με το όνομα Sue.

Υπήρχαν δύο ομάδες. Η πρώτη θα συναντούσε τη Sue, η οποία θα αντάλλασσε μια χειραψία, θα χαμογελούσε και θα έλεγε «χαίρομαι που σας γνωρίζω, ποια είναι η καλύτερη τιμή που μπορείτε να μου κάνετε;» και όλα αυτά με ένα σοβαρό ύφος.

Στη δεύτερη ομάδα, η Sue χαιρετά τον πωλητή με ζεστό γέλιο, τον κοιτάει έντονα, αγγίζει το χέρι του και λέει «Είσαι πιο ‘γλυκός’ από κοντά απ’ ό,τι [έδειχνες] στα email». Θα ακολουθούσε ένα πετάρισμα των ματιών και η ερώτηση «Ποια είναι η καλύτερη τιμή που μπορείς να μου κάνεις;»

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άντρες δεν έδειξαν τόσο πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με τη «σοβαρή Sue», τη στιγμή που εξέτασαν το ενδεχόμενο να κάνουν έκπτωση μέχρι και πάνω από 100 δολάρια στην «παιχνιδιάρα Sue». Αντίθετα, οι γυναίκες-πωλήτριες δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την «παιχνιδιάρα Sue».

Το φλερτ, σύμφωνα με την καθηγήτρια Laura Kray, «μεταφράζεται σε αυτοπεποίθηση, που είναι αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τις διαπραγματευτικές ικανότητες».

«Οι γυναίκες είναι αντιμέτωπες με ένα δίλημμα: εάν θα εκληφθούν ως ‘δυνατές’ ή ‘φιλικές’(ένθερμες). Η αξιοποίηση της θηλυκής γοητείας τους στις διαπραγματεύσεις, είναι μια τεχνική που συνδυάζει και τα δύο». Σύμφωνα με την ίδια το φλερτ δεν υποδηλώνει αντιεπαγγελματισμό. «Το ‘κλειδί’ είναι να φλερτάρεις έχοντας κατά νου να δείχνει αυτό που είσαι. Να είσαι αυθεντικός, να διασκεδάζεις. Αυτό θα μεταφραστεί σε αυτοπεποίθηση».