Η ώρα του μπάνιου μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική, αλλά πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία και μάθετε στο παιδί σας κανόνες ασφάλειες, και να έχετε στο μυαλό σας αυτές τις συμβουλές πριν κάνετε μπάνιο το μωρό σας:

Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι: Ποτέ, μα ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας από τα μάτια σας. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε λιγότερο από τρία εκατοστά νερό. Αν χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο και θεωρείτε ότι πρέπει να απαντήσετε, τυλίξτε το μωρό σας σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας. Μη βάζετε ποτέ το μωρό σας στην μπανιέρα όσο τρέχει ακόμη το νερό. Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει απότομα ή η μπανιέρα μπορεί να γεμίσει πιο πολύ από ό,τι θέλετε.

Κάντε την οικογενειακή μπανιέρα ασφαλή. Οι μπανιέρες συνήθως γλιστράνε πολύ, όποτε τοποθετήστε ένα ειδικό χαλάκι μπανιέρας για να είναι πιο ασφαλές το παιδί σας. Δεν είναι απαραίτητο να την καλύψετε με κάποιο μαλακό υλικό, αλλά προστατεύει το παιδί σας από χτυπήματα. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι οι γυάλινες πόρτες είναι από γυαλί ασφαλείας!

Φροντίστε το νερό να είναι ζεστό, γύρο στους 36 βαθμούς. Τα μωρά και τα νήπια προτιμούν συνήθως πιο κρύο νερό από ό,τι θα θέλατε εσείς.

Γεμίστε την μπανιέρα με πέντε εκατοστά νερό, για μωρά μέχρι έξι μηνών. Για μεγαλύτερα παιδιά, μη γεμίζετε ποτέ την μπανιέρα με νερό πάνω από τη μέση τους (όταν κάθονται).

Για παιδιά που έχουν μάθει να κάθονται, βάλτε στον πάτο της μπανιέρας αντιολισθητικά πατάκια. Θα προστατεύσουν το μικρό σας, αφού δεν θα γλιστράει τόσο πολύ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το αφήσετε μόνο του.

Μάθετε στο παιδί σας να κάθετε και όχι να στέκεται όρθιο μέσα στην μπανιέρα.

Σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα μπορούν να προκαλέσουν ξηροδερμία και να δημιουργήσουν εξανθήματα στο δέρμα του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε τα λοιπόν με φειδώ. Μπορεί επίσης να ερεθίσουν την ουρήθρα και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Για να μην κάτσει το παιδί σας πολλή ώρα σε μια μπανιέρα γεμάτη σαπουνάδες, παίξτε πρώτα με το παιδί σας στο νερό και προς το τέλος πλύνετε το με σαπούνι.

Ρυθμίστε το νερό στους 49 βαθμούς Κελσίου. Η πιο υψηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει στο μωρό σας σοβαρά εγκαύματα σε μόλις τρία δευτερόλεπτα.

Μην αφήνετε το μωρό σας να ακουμπάει τη βρύση. Ακόμη και αν δεν μπορεί σε αυτή την ηλικία να την ανοίξει, κάποια μέρα θα έχει αρκετή δύναμη, και μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά.

Πηγή: mybabysworld