Το σπίτι μας αποτελεί το σκηνικό που θα «παιχτεί» το έργο της ζωής μας. Μέσα σ’ αυτό θα βιώσουμε τις μεγαλύτερες χαρές αλλά και τις λύπες μας, θα μοιραστούμε συναισθήματα, θα δημιουργήσουμε σχέσεις, θα δημιουργήσουμε το πιο ασφαλές καταφύγιο σε μία ζωή ολοένα και πιο απαιτητική.

Οι τρόποι με τους οποίους θα δομήσουμε αυτό το καταφύγιο αντικατοπτρίζουν τον κόσμο που μας περιβάλει.

Νέες συνθήκες στην κοινωνία, την τεχνολογία, υψηλότερο κόστος διαβίωσης, συνύπαρξη περισσότερων ατόμων κάτω από την ίδια στέγη, αύξηση του χρόνου που δαπανούμε στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, μας οδηγούν στο να δημιουργούμε τους χώρους μας, βρίσκοντας νέες αναπάντεχες λύσεις στις πιο σύγχρονες και σύνθετες προκλήσεις

Με όραμα «τη δημιουργία μιας καλύτερης καθημερινής ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους», η ΙΚΕΑ πραγματοποίησε,  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και σε 12 διαφορετικές πόλεις, την έρευνα «Life at home report», που παρακολουθεί τις τάσεις για τη ζωή στο σπίτι και έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Τι φτιάχνει ένα σπίτι σήμερα» και αναλύει τους τέσσερις άξονες που το συνθέτουν: Χώρος, Αντικείμενα, Σχέσεις, Τόπος.

Παράγοντες που επιδρούν στην αντίληψη του «σπιτιού»

spiti3

Οι αισθήσεις μας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας.

Το σπίτι μας είναι ο χώρος μέσα στον οποίο οι αισθήσεις μας επηρεάζονται άμεσα. Οι επιλογές μας στη διακόσμηση μας δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσουμε το κάθε σημείο του σπιτιού στο έπακρο.

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε αρκετές ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας και για αυτό το λόγο θέλουμε ο χώρος μας να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικός και όμορφος.

Οι στιγμές που περνάμε γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό, με την οικογένεια ή τους φίλους μας, μας έχουν οδηγήσει στο να θεωρούμε αλληλένδετη την αίσθηση της γεύσης με το σπίτι.

Είτε αφορά κυριακάτικα τραπέζια με όλη την οικογένεια είτε ρομαντικό δείπνο για δύο, ο χρόνος που περνάμε σπίτι απολαμβάνοντας ένα καλό φαγητό είναι πολύτιμος.

Στο σπίτι μας αποζητούμε την χαλάρωση και την ηρεμία και η καλύτερη αίσθηση δίνεται μέσα από την επαφή μας με απαλά υφάσματα, άνετες μαξιλάρες και μαλακές κουβέρτες.

Η όραση είναι ίσως η πιο σημαντική αίσθηση που χρησιμοποιούμε για να αντιληφθούμε ένα χώρο. Ο λειτουργικός φωτισμός ευνοεί την εκμάθηση, ενώ ο ατμοσφαιρικός φωτισμός βοηθά στη χαλάρωση.

Είναι σημαντικό επομένως να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο φως στον περιβάλλοντα και τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού μας.

Παράλληλα, τα χρώματα που κυριαρχούν στα έπιπλα, τα υφάσματα και τα διακοσμητικά του σπιτιού επηρεάζουν καταλυτικά τη διάθεσή μας και μπορούν να μας βοηθήσουν να ενεργοποιηθούμε ή να χαλαρώσουμε.

Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της ζωής μας στο σπίτι είναι οι ήχοι που το περιβάλλουν. Οι εξωτερικοί θόρυβοι της πόλης, μάς αποτρέπουν από το να χαλαρώσουμε, επομένως ο ήχος της  αγαπημένης μας μουσικής και το γέλιο των παιδιών μας έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Η όσφρηση παίζει ακόμη μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, καθώς φέρνει στο νου ευχάριστες μνήμες, όπως οι μυρωδιές από το φαγητό που ψήνεται και το άρωμα των λουλουδιών στο μπαλκόνι.

Παρότι έχει την ισχυρότερη επίδραση στην μνήμη, απ΄ ό,τι φαίνεται από την έρευνα είναι η αίσθηση που θεωρούμε λιγότερο σημαντική.

Οι εμπειρίες που δημιουργούν τα αντικείμενα

spiti2

Τα αγαπημένα μας αντικείμενα μέσα στο σπίτι, είναι πάντα εκεί, να κάνουν καλύτερη την καθημερινή μας ζωή στο σπίτι και να μας προσφέρουν εμπειρίες.

Η αγαπημένη μας κούπα, οι κορνίζες με τις φωτογραφίες των δικών μας, ένα φωτιστικό με  ιδιαίτερο σχεδιασμό…είναι μερικά από αυτά.

Εκτιμούμε περισσότερο τα αντικείμενα που μας εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να κάνουμε τα πράγματα που αγαπάμε. Δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στη συναισθηματική αξία ενός αντικειμένου και προτιμούμε αντικείμενα πολυχρηστικά αλλά και design ταυτόχρονα.

Προσωπική ενασχόληση με το σπίτι

spiti4

Το σπίτι μας είναι ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη. Οι αγορές για το σπίτι μεταμορφώνουν το χώρο μας και μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Όπως φαίνεται και από την έρευνα, επιλέγουμε συχνά να φτιάξουμε οι ίδιοι τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, καθώς μας δίνουν την χαρά και την ικανοποίηση ότι αλληλοεπιδρούμε μαζί τους και φροντίζουμε το σπίτι μας.

Κοινωνικές σχέσεις

spiti1

Το σπίτι μας αποτελεί το κύριο χώρο μέσα στον οποίο διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, παρά τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής και την πολύωρη απουσία μας από αυτό.

Τον ελεύθερο χρόνο μας συχνά επιλέγουμε να τον περάσουμε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, συνομιλώντας με τους ανθρώπους μας που βρίσκονται μακριά ή περνώντας ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας.

Ωστόσο, θέλουμε ο χώρος μας να είναι ταυτόχρονα φιλόξενος και άνετος για τους επισκέπτες μας. Το σπίτι μας επομένως διαμορφώνεται για να «χωρέσει» την καινούρια μας πραγματικότητα.

Συναισθήματα οικειότητας και εκτός σπιτιού

spiti5

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν οδηγήσει πολλούς δημόσιους χώρους (όπως καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια) να προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να δημιουργήσουν συναισθήματα ασφάλειας, οικειότητας και χαλάρωσης.

Τα συναισθήματα δηλαδή που μας δημιουργεί το σπίτι μας. Η έννοια της γειτονιάς έχει ενισχυθεί αλλά παράλληλα μετακομίζουμε συχνά καθώς ο τρόπος ζωής έχει γίνει ρευστός.

Συμπέρασμα

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει συνεχώς και το ίδιο συμβαίνει και στις ανάγκες μας. Ο νέος τρόπος ζωής μας θέλουμε να ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες μας και το σπίτι μας αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μας ωστόσο τον περνάμε εκτός σπιτιού και αρκετές φορές τα αντικείμενα που διακοσμούν το γραφείο στη δουλειά μας, είναι έτσι διαλεγμένα ώστε να μας δίνουν την αίσθηση της οικειότητας που μας προσφέρει το σπίτι μας.

Η άνεση και η ασφάλεια που μας δίνει ο χώρος μας είναι αναντικατάστατη, ωστόσο την ίδια αίσθηση συχνά νιώθουμε και σε μέρη εκτός του φυσικού χώρου του σπιτιού, όπως είναι η γειτονιά μας.