Με όλη αυτή τη συγκέντρωση του κοινωνικού ενδιαφέροντος γύρω από το βάρος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα «μοδάτων» διαιτών και προϊόντων αδυνατίσματος που υπόσχονται θαύματα.

Αντικρουόμενοι ισχυρισμοί, πιστοποιήσεις ποιότητας και ένα σωρό «ειδικοί» μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση ακόμα και τον πιο ενημερωμένο καταναλωτή. Η αλήθεια είναι μία: Αν η δίαιτα ή το προϊόν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι αναποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν τρόφιμα και χάπια που να καίνε το λίπος με μαγικό τρόπο. Κανένα τρόφιμο δε μπορεί να επέμβει και να αλλάξει το γενετικό κώδικα. Ούτε υπάρχουν προϊόντα που να λιώνουν ως εκ θαύματος το λίπος ενώ εμείς βλέπουμε τηλεόραση ή κοιμόμαστε. Ενώ κάποια συστατικά σε συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα μπορούν να αποδειχθούν αρκετά επικίνδυνα για ορισμένα άτομα.

Υποσχέσεις που μπορεί να κρύβουν παγίδες:

-Γρήγορη απώλεια βάρους/Γρήγορο αδυνάτισμα
Η γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους ελλοχεύει κινδύνους για απώλεια μυϊκής μάζας, οστικής μάζας και υγρών. Επίσης, οι πιθανότητες να επανακτήσεις τα χαμένα κιλά, πολύ γρήγορα μετά τη διακοπή της προσπάθειας, είναι αυξημένες. Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους (0,5-1 kg/ εβδομάδα)είναι πιο πιθανόν διατηρήσιμη στο μέλλον από ότι δραματικές αλλαγές βάρους.

-Απεριόριστες ποσότητες και Περιορισμοί

Απέφυγε δίαιτες που επιτρέπουν ορισμένα μόνο τρόφιμα ή/και προτρέπουν την κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων από άλλα, π.χ. η δίαιτα του grapefruit ή της λαχανόσουπας. Είναι βαρετό να τρώει κανείς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και συνεπώς δύσκολο να υιοθετήσει κάτι μονότονο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις δίαιτες που περιορίζουν ή αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως π.χ. οι υδατάνθρακες. Ακόμα και αν λαμβάνεις κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα, όλο και κάποιο θρεπτικό συστατικό χάνεις.

-Συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων
Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική ένδειξη που να υποδεικνύει ότι συνδυασμοί συγκεκριμένων τροφίμων ή η κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η κατανάλωση των “λάθος” συνδυασμών τροφίμων δεν προκαλεί καμία άμεση μετατροπή τους σε λίπος, ούτε παράγει τοξίνες στο έντερο, όπως ισχυρίζονται κάποιες δίαιτες. Όπως έχει φανεί από έρευνες, το αδυνάτισμα δεν είναι τόσο θέμα σύστασης της δίαιτας όσο της συνολικότερης μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

-Μη ευέλικτα προγράμματα
Η ζωή είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη. Οποιοσδήποτε περιορισμός τροφικών επιλογών ή οποιοδήποτε μη ευέλικτο πλάνο διατροφής, μπορεί να αποβεί αρκετά δυσάρεστο σαν εμπειρία. Στο ξεκίνημα οποιασδήποτε δίαιτας, ρώτα τον εαυτό σου: «Μπορώ να τρώω με αυτόν τον τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής μου;». Αν η απάντηση είναι όχι, τότε το πλάνο αυτό δεν είναι για εσένα.

-Δε χρειάζεται άσκηση
Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και την υγιή ρύθμιση του σωματικού βάρους. Το κλειδί για την επιτυχία είναι να βρεις δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και μετά να στοχεύσεις σε 30 με 60 λεπτά άσκησης, όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, να χτίσεις μυϊκή μάζα και να μειώσεις το λίπος, είναι ένας εφ’ όρου ζωής συνδυασμός εξυπνότερης διατροφής με περισσότερη κίνηση. Για ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στο τρόπο ζωής σου και τις διατροφικές προτιμήσεις σου, συμβουλεύσου έναν ειδικά εκπαιδευμένο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο στην τροποποίηση συμπεριφορά και τον έλεγχο σωματικού βάρους. Αυτός θα σε βοηθήσει να βρεις ένα ρεαλιστικό, ευέλικτο τρόπο διατροφής που θα σε κάνει να αισθάνεσαι και να είσαι ο καλύτερός σου εαυτός.

Πηγή: nutrimed.gr