Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας και οι δερματολόγοι μιλούν συνεχώς για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, με σημαντικότερα όλων την ικανότητά τους να προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης, του μπλε φωτός και της υπεριώδους ακτινοβολίας

Τα περισσότερο γνωστά από τα αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, το πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη και η νιασιναμίδη, ενώ τον τελευταίο καιρό γίνεται ιδιαίτερος λόγος και για το φερουλικό οξύ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το InStyle πρόκειται για ένα συστατικό ιδιαιτέρως αγαπητό για τον περιορισμό της φωτοβλάβης και της πρόωρης γήρανσης, καθιστώντας το ένα από τα αγαπημένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας για τη φωτεινότητα και την εξάλειψη των δυσχρωμιών.

Τι είναι το φερουλικό οξύ;

Σαλικυλικό οξύ

Αν και η λέξη οξύ μπορεί να είναι απωθητική και να ακούγεται σαν ένα απαγορευτικό για την περιποίηση της επιδερμίδας, το φερουλικό οξύ -το οποίο προέρχεται από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών- λειτουργεί καλά στους κόκκινους και ροζ υποτόνους του δέρματος, βελτιώνει την εμφάνιση του θαμπού δέρματος και μειώνει την εμφάνιση της υπερμελάγχρωσης.

Επιπλέον, το φερουλικό οξύ φαίνεται να έχει τόσο αντιφλεγμονώδεις όσο και φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. «Χρησιμοποιείται συχνά σε ορούς και κρέμες λόγω της δυνατότητάς του να ενισχύει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως οι βιταμίνες C και Ε», λένε οι Marisa και Adriana Martino, αισθητικοί και συνιδρυτές του SKINNEY Medspa.

Και, «ως αντιοξειδωτικό, το φερουλικό οξύ βοηθά στην επισκευή και προστασία των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος», εξηγεί η Roberta Del Campo, δερματολόγος και ιδρύτρια του Del Campo Dermatology.

Πώς το φερουλικό οξύ ωφελεί το δέρμα

Το φερουλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, στη βελτίωση των καφέ κηλίδων και στην προστασία του δέρματος από περιβαλλοντικές βλάβες. Πώς; Καταπολεμά τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή και να προκαλέσουν βλάβη στο DNA, σύμφωνα με την Kseniya Kobets, δερματολόγο και διευθύντρια καλλυντικής δερματολογίας στο Montefiore Advanced Care.

Με τη θωράκιση του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες, το φερουλικό οξύ μπορεί να διατηρήσει την ποιότητα του δέρματος και την παροχή κολλαγόνου και ελαστίνης, ώστε να διατηρείται υγιές και να προλαμβάνονται τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.

Επιπλέον, η χρήση φερουλικού οξέος στο δέρμα μειώνει σταθερά τη φλεγμονή για να βοηθήσει στην πρόληψη των ξεσπασμάτων ακμής. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το συστατικό σε περιοχές με ερυθρότητα, μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, ακόμα και σε καφέ κηλίδες που σχετίζονται με το μέλασμα.

Πώς να ενσωματώσετε το φερουλικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Ορός προσώπου

Η προσθήκη φερουλικού οξέος στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι εύκολη, καθώς τα περισσότερα προϊόντα φερουλικού οξέος είναι, επίσης, σχεδιασμένα με άλλα αντιοξειδωτικά για εύκολη εφαρμογή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να φοράτε αντηλιακό με φερουλικό οξύ, και να το συνδυάζετε ιδιαίτερα καλά με τις βιταμίνες C και Ε. «Γνωρίζουμε ότι το φερουλικό οξύ μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού αυξάνοντας τον δείκτη προστασίας όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αυτές τις δύο βιταμίνες», λέει ο Δρ. Del Campo.

Ωστόσο, κάθε συστατικό περιποίησης του δέρματος δεν είναι ιδανικό για να συνδυαστεί με το φερουλικό οξύ, όπως για παράδειγμα τα οξέα απολέπισης. «Μπορούν να αλλάξουν το υπάρχον pH και να κάνουν το φερουλικό οξύ λιγότερο αποτελεσματικό», λέει ο Dr. Del Campo.

Εντωμεταξύ, για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της αντιγήρανσης, η ανάμειξη ρετινόλης με φερουλικό οξύ θεωρείται ασφαλής και μπορείτε να βρείτε ακόμη και προϊόντα περιποίησης που περιέχουν και τα δύο, συστατικά.

Παρόλα αυτά, όταν αναζητάτε ένα καλό προϊόν περιποίησης με φερουλικό οξύ για το δέρμα, ο Dr. Del Campo προτείνει ένα προϊόν σε περιεκτικότητα φεουλικού οξέος 0,5% έως 1%. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα με φερουλικό οξύ είναι να κοιτάξετε τον κατάλογο των συστατικών στο πίσω μέρος του μπουκαλιού και να βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται προς την κορυφή. Επίσης, επιλέξτε αυτά που βρίσκονται σε συσκευασία που προστατεύει από το φως και την έκθεση στον αέρα, καθώς το φερουλικό οξύ μπορεί να οξειδωθεί.

Με τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε βελτιώσεις στο δέρμα αμέσως. Ο Dr. Kobets εκτιμά ότι μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε φερουλικό οξύ, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες έως μήνες για να δείτε αποτελέσματα, ανάλογα με το βαθμό της ηλιακής βλάβης και της χρωστικής στο δέρμα. Το πλεονέκτημα; Αξίζει να περιμένετε.