Ο ενδυματολογικός κώδικας στο γραφείο είναι ανέκαθεν αυστηρός και ειδικά στη Wall Street, που είναι συνυφασμένη με κοστούμια, σκούρα αυστηρά ρούχα, τακούνια και γραβάτες. Ωστόσο, τα ανερχόμενα αστέρια της αρχίζουν να εγκαταλείπουν αυτούς τους κανόνες και υιοθετούν νέες συνήθειες.

Γυναίκες και άνδρες φοράνε σιγά-σιγά πιο casual ρούχα, αθλητικά παπούτσια και κυρίως αφήνουν πίσω τον «πονοκέφαλο» του σιδερώματος και του καθαριστηρίου. Δέκα αρθρογράφοι του Business Insider μίλησαν με 35 νέους που εργάζονται στο πιο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και κατέγραψαν την ενδυματολογική επανάσταση που είναι σε εξέλιξη.

Οι αλλαγές συντελούνται από τη στιγμή που σταματάει η τηλεργασία του κορονοϊού, καθώς οι χαλαρές συνήθειες του σπιτιού μεταφέρονται στο γραφείο μετά την μεγάλη επιστροφή των εργαζομένων. Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και το γεγονός ότι πολλά γραφεία μετακομίζουν σε περιοχές με θερμότερο κλίμα, δημιουργούν νέες δυνατότητες στα ρούχα που μπορούν να φορέσουν οι εργαζόμενοι.

«Τα αθλητικά παπούτσια είναι τα νέα τακούνια»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τακούνια είναι «είδος προς εξαφάνιση» στη Wall Street, με τις γυναίκες να προτιμούν αθλητικά παπούτσια, μπαλαρίνες ή πλατφόρμες. Ταυτόχρονα, φοράνε ρούχα που αναδεικνύουν την ηλικία τους -ειδικά αν είναι νέες- ήπιων χρωματικών αποχρώσεων ή έντονων αν πρόκειται για θερμά χρώματα, ενώ η αθλητική ενδυμασία τείνει να κυριαρχήσει.

«Τα αθλητικά παπούτσια είναι τα νέα τακούνια», λέει χαρακτηριστικά η 31χρονη ερευνήτρια του Fidelity quant, Shanta Wu και προσθέτει πως «κάποτε φορούσαμε φορέματα σε σκούρο χρώμα και δεν είχαν φανταχτερές αποχρώσεις. Τώρα, οι άνθρωποι ντύνονται λίγο περισσότερο σαν τον εαυτό τους αντί να βάζουν μια στολή».

Επίσης, οι άνδρες αφήνουν το σακάκι στην άκρη και μπορούν να εργαστούν με τα μανίκια του πουκαμίσου σηκωμένα, κίνηση που παλαιότερα ήταν ανεπίτρεπτη. Ακόμη, αφαιρούν την γραβάτα, ενώ στα υποδήματα έχουν την απόλυτη ελευθερία, προτιμώντας αθλητικά τύπου sneaker, αντί για μοκασίνια ή σκαρπίνια.

«Η πανδημία μας έδωσε ευκαιρίες», λέει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Goldman Sachs Asset Management, Benjamin Kiflom, που δηλώνει λάτρης των Nike Air Force One και σημειώνει ότι «είναι άνετα και έχω πολλά σε διαφορετικά χρώματα. Το αγαπημένο μου είναι το γκρι».

«Το πιο χαλαρό ντύσιμο, οικοδομεί καλύτερες σχέσεις»

Παρά τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί στον ενδυματολογικό κώδικα της Wall Street, ορισμένοι βασικοί κανόνες παραμένουν σε ισχύ, ενώ η απόλυτη ελευθερία υπάρχει μόνο στις συναντήσεις με πελάτες. Εκεί, ο εργαζόμενος μπορεί να φορέσει -σχεδόν- ό,τι θέλει, προκειμένου να πείσει και να περάσει την γραμμή της εταιρείας του.

Χαρακτηριστικά, ο 32χρονος συνεργάτης στην ανάπτυξη μετοχικών κεφαλαίων της JPMorgan Asset Management, Patrick McGoldrick, αναφέρει πως «εργάζομαι στο χώρο της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Όταν συναντάς έναν 22χρονο με μια εξαιρετική ιδέα και είναι με σκισμένο μπλουζάκι και τζιν, νομίζω ότι η δουλειά σου είναι να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με όποιον τρόπο μπορείς. Και σίγουρα δεν θα το καταφέρεις αν εμφανιστείς με κοστούμι στη συνάντηση».

Από την πλευρά του, ο 35χρονος διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Wells Farg, Michael Wilkinson, λέει ότι «συνήθιζα να ντύνομαι υπερβολικά για τα πάντα και τώρα νιώθω ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη αυτοπεποίθηση που μεταδίδεται όταν μπορείς να ντύνεσαι στο επίπεδο του πελάτη σου αντί να προσπαθείς να τον εντυπωσιάσεις με το να είσαι πολύ καλύτερα ντυμένος. Το business casual ντύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη εμπειρία και οικοδόμησης σχέσεων με τους πελάτες».