Η ιδέα να χάνετε βάρος ενώ κοιμάστε ακούγεται σχεδόν φανταστική. Είναι γνωστό ότι ο ύπνος σας ξεκουράζει για να βγάλετε ακόμη μία ημέρα, αλλά έχετε παρατηρήσει ότι ξυπνάτε λίγο ελαφρύτεροι το πρωί;

Αν και η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, η επιστήμη πιστεύει ότι υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα όπως η απώλεια βάρους νερού και η καύση ενέργειας που συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε. Σύμφωνα με το Healthline, έως και πάνω από το 80% του βάρους που χάνεται ενώ κοιμόμαστε έχει να κάνει με την απώλεια βάρους νερού. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε πολύ ελαφρύτεροι όταν ξυπνάτε το πρωί απ’ ό,τι τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Επιπλέον, το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια (αν και σε μικρότερες δόσεις από ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι) ενώ κοιμόμαστε. Αν και η ποσότητα δεν είναι σημαντική, καίμε θερμίδες για να εκτελέσουμε ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η αναπνοή, η πέψη και η διατήρηση του καρδιακού μας παλμού. Αυτό αναφέρεται ως βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR).

Σύμφωνα με το Harvard Health, καίτε περίπου 40-55 θερμίδες την ώρα όταν κοιμάστε, αλλά ο αριθμός αυτός εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του ύπνου, η διατροφή, η ηλικία, το ύψος, το φύλο, η γενετική, οι ορμονικές καταστάσεις και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Και αν μέχρι πρότινος νομίζατε ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη διάθεσή σας, αποδεικνύεται ότι επηρεάζει και το βάρος σας.

Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου έχουν σημασία για την απώλεια βάρους

Γυναίκα που κοιμάται με μάσκα

Τα πάντα, από το μεταβολισμό, την ορμόνη της πείνας και την αντίδραση στο στρες, επηρεάζονται από το πόσο και πόσο καλά κοιμάστε. Και όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης ενός υγιούς βάρους. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο και κλινικό ειδικό στον ύπνο, Dr. Michael J. Breus, η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι ένα αποτέλεσμα της στέρησης ύπνου. «Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό. Είναι επειδή είστε ξύπνιοι και ο εγκέφαλός σας λέει: ‘Γιατί στο καλό είμαι ξύπνιος; Καλύτερα να επιβραδύνω τη χρήση αυτών των πόρων γιατί μπορεί να τους χρειαστώ για ενέργεια αργότερα’. Έτσι, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να επιβραδύνεται».

Επιπλέον, η ορμόνη της πείνας, η γκρελίνη, και η ορμόνη του κορεσμού, η λεπτίνη, ρυθμίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε η έλλειψη σωστής ξεκούρασης μπορεί να προκαλέσει χάος σε αυτές τις χημικές ουσίες. Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο παθολόγο και ειδικό στους τομείς του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, της ινομυαλγίας, του ύπνου και του πόνου, Dr. Jacob Teitelbaum «Οι άνθρωποι έχουν λιγότερο αίσθημα κορεσμού αν δεν κοιμούνται αρκετά». Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχετε λιγούρες για φαγητό ή αυξημένη πείνα όταν δεν έχετε ξεκουραστεί σωστά

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται, επίσης, με την αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Και πάλι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή θερμίδες που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό τους όταν είναι στρεσαρισμένοι. Έτσι, η άσκηση σωστής υγιεινής του ύπνου και η ενσωμάτωση μερικών νυχτερινών τελετουργιών μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.