Οι περισσότερες πόλεις μάλλον δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη θέα από το διάστημα, αλλά ορισμένες από αυτές δημιουργούν απίστευτα σχέδια που μπορούν να εκτιμηθούν πραγματικά μόνο από ψηλά. Δύο από αυτές, μάλιστα, αν τις παρατηρήσει κανείς από μεγάλο ύψος δίνουν την εντύπωση του αεροπλάνου ή ενός αστεριού.

Μπραζίλια, Βραζιλία

Χάρτης από τη Μπαζίλια, πρωτεύουσα της Βραζιλίας

Υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες οικισμοί στον κόσμο, αλλά η Μπραζίλια είναι μοναδική. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας είναι μια από τις πιο περίεργες πόλεις στον κόσμο αν την παρατηρήσει κανείς από ψηλά. Από το διάστημα, για παράδειγμα, μοιάζει με πουλί, ή με αεροπλάνο… ή με τον Σούπερμαν! Η Μπραζίλια χτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε 41 μήνες, με μεγάλο κόστος, και άνοιξε τον Απρίλιο του 1960. Προοριζόταν να αποτελέσει μια πιο κεντρική, ουδέτερη πρωτεύουσα για τη χώρα, της οποίας η προηγούμενη πρωτεύουσα, το Ρίο ντε Τζανέιρο, βρισκόταν στη νοτιοανατολική ακτή εν μέσω μεγάλου μέρους της εμπορικής δραστηριότητας της χώρας.

Σήμερα, η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Μπραζίλια φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο που χτίστηκε μετά το 1900. Οι πολιτικές σχεδιασμού, όπως η χωροθέτηση οικιστικών κτιρίων γύρω από εκτεταμένες αστικές περιοχές, καθώς και η οικοδόμηση της πόλης γύρω από μεγάλες λεωφόρους και η διαίρεσή της σε τομείς, έχουν προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό για τη ζωή στις μεγάλες πόλεις του 20ού αιώνα.

Ο σχεδιασμός της πόλης τη χωρίζει σε αριθμημένα οικοδομικά τετράγωνα καθώς και σε τομείς για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως ο τομέας των ξενοδοχείων, ο τραπεζικός τομέας ή ο τομέας των πρεσβειών.

Μπουρτάντζ, Ολλανδία

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ολλανδίας, υπάρχει ένα μικροσκοπικό χωριό χτισμένο σε σχήμα αστεριού, που αν το δει κανείς από ψηλά απορεί για το τέλειο σχήμα και το γεωμετρικό του μοτίβο. Ο λόγος για το Μπουρτάντζ, σε απόσταση αναπνοής από τα γερμανικά σύνορα, που χτίστηκε το 1593 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 1851. Στην ουσία πρόκειται για ένα φρούριο, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε χωριό, διατηρώντας το τέλεια πενταγωνικό σχήμα και το γεωμετρικό μοτίβο του. Παρόλο που ποτέ δεν άκμασε πραγματικά ως πολιτικός οικισμός. Σήμερα, όλο το αρχιτεκτονικό σύνολο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες ως μουσείο.

Το φρούριο κατασκευάστηκε αρχικά το 1593 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής εξέγερσης -όταν η Ολλανδία ήταν σε πόλεμο με την Ισπανία. Εκείνη την εποχή, η ολλανδική πόλη του Γκρόνινγκεν ελεγχόταν από ισπανικές δυνάμεις και βασιζόταν σε εμπορικές οδούς που έρρεαν από τη Γερμανία. Για να μπλοκάρει αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, ο ολλανδικός στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το Μπουρτάντζ και δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο φρούριο. Αυτός ο μικρός, αγροτικός οικισμός περιστρέφεται γύρω από την κεντρική πλατεία της αγοράς, η οποία διαθέτει πολλά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια.