Καλώσ’ τονα [τον κορονοϊό] και ας… άργησε να εμφανιστεί κοντά ενάμιση χρόνο. Οι κάτοικοι της νήσου Τόνγκα σπεύδουν εδώ και μερικά 24ωρα να εμβολιαστούν μαζικά κατά του κορονοϊού αφού το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

Το κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που είχε φτάσει με πτήση επαναπατρισμού από τη Νέα Ζηλανδία, αναφέρει το BBC.

Το άτομο που νόσησε ήταν μεταξύ των 215 ατόμων μιας πτήσης επαναπατρισμού από το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Μεταξύ των επιβατών δε, είναι και μέλη της Ολυμπιακής ομάδας της Τόνγκα που είχαν αποκλειστεί στην πόλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας είπε ότι το άτομο είχε βρεθεί αρνητικό πριν φύγει από τη χώρα. Ωστόσο, οι αρχές στην Τόνγκα δήλωσαν ότι καταγράφηκε θετική ένδειξη μετά από ένα τεστ ρουτίνας που έγινε ενώ βρισκόταν σε υποχρεωτική ελεγχόμενη απομόνωση.

Ο Σιάλε Ακαουόλα, διευθύνων σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Τόνγκα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ασθενής έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου στα μέσα του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τόνγκα, Ποχίβα Τουι’ονετόα, προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι στο κύριο νησί της Τονγκαταπού ενδέχεται να μπουν σε lockdown μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη.  

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε λάβει συμβουλές για να μην επιβάλει άμεσο lockdown «επειδή ο ιός θα χρειαστεί περισσότερες από τρεις ημέρες για να αναπτυχθεί πριν γίνει μεταδοτικός», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάσχεση της νόσου».

«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που εντοπιστούν περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό», πρόσθεσε.

Νησί Τόνγκα

Μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τόνγκα έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, ο εθνικός συντονιστής εμβολιασμού, Αφου Τέι, είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι «από τότε που διαδόθηκε η είδηση [για το πρώτο κρούσμα], χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν τη δόση του εμβολίου».

Η Τόνγκα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχε αναφέρει κανένα απολύτως κρούσμα με την Covid-19 να ήταν (μέχρι τώρα) ανύπαρκτη στο νησί των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Ποιες είναι οι 12 χώρες που δεν «άγγιξε» ο κορονοϊός

Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 246 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο ιός ωστόσο, δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη σε ορισμένα νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό, όπως το Τουβαλού ή η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν που επίσης δεν έχουν αναφέρει κρούσματα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ιός μπορεί να είναι παρών, ακόμα κι αν δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα επίσημα χείλη.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν συνολικά 12 χώρες που έμειναν ανέγγιχτες από τον κορονοϊό – στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μικρά νησιωτικά κράτη ή μακρινές περιοχές στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Τουβαλού: Βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό, περίπου στα μισά μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας. Αποτελείται από τέσσερα κοραλλιογενή νησάκια και πέντε ατόλες, συνολικής έκτασης μόλις 26 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 10.000 κατοίκους.

Τοκελάου: Βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από μόλις τρεις τροπικές κοραλλιογενείς ατόλες. Έχει έκταση 10 τ.χλμ., μόλις 1.500 κατοίκους -εκ των οποίων έχει εμβολιαστεί πλήρως το 68,6%- και κανένα κρούσμα.

Νιούε: Βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, στον νότιο Ειρηνικό. Είναι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές νησί στον πλανήτη.

Ναούρου: Είναι η τρίτη μικρότερη χώρα σε μέγεθος στον κόσμο. Αποτελείται από ένα νησί, στο οποίο κατοικούν λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Κιριμπάτι: Συνολικά 32 ατόλες και ένα κοραλλιογενές νησί στον κεντρικό Ειρηνικό.

Νήσοι Κουκ: Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 15 μικρών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, που αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή, συνδεδεμένη με τη Νέα Ζηλανδία.

Ομοσπονδιακές Πολιτείες Μικρονησίας: Στον Ειρηνικό, αποτελείται από εκατοντάδες νησιά, συνολικής έκτασης 700 τ.χλμ. και περίπου 105.000 κατοίκων.

Νήσος Αγίας Ελένης: Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό -μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στον κόσμο.

Νήσοι Πίτκερν: Ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ηφαιστειακών νησιών, μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού, που αποτελούν τη μοναδική βρετανική υπερπόντια επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.  

Αμερικανική Σαμόα: Βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από πέντε νησιά και δύο ατόλες, ενώ σε αυτή ζουν περίπου 55.000 κάτοικοι.

Τουρκμενιστάν: Σύμφωνα με τα στοιχεία της, δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα μεταξύ των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της, αλλά οι ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να ευσταθεί.

Βόρεια Κορέα: Με πληθυσμό 25 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη χώρα που δεν έχει αναφέρει, επισήμως, ούτε ένα κρούσμα της Covid-19, πάντα στα πλαίσια της «εθελούσιας απομόνωσης» από την υπόλοιπη υφήλιο που έχει επιβάλλει εδώ και μια δεκαετία ο ηγέτης της, Κιμ Γιόνγκ ουν.