Πριν από περίπου δέκα ημέρες είχε δει το φως της δημοσιότητας μια είδηση όσον αφορά την πρόθεση της FIFA να περιορίσει την επιρροή των μάνατζερ στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και να μειώσει τις προμήθειές τους (το ποσοστό τους, δηλαδή) από τις μεταγραφές.

Αυτό που μένει, είναι η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να εγκρίνει μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής της την απόφαση να «περιορίσει την επιρροή των μεγαλύτερων ατζέντηδων», σε μια προσπάθειά της να οριοθετήσει καλύτερα το διεθνές μεταγραφικό παζάρι, την ώρα που μεγάλα ονόματα του διεθνούς ποδοσφαίρου αγοράζουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά, αλλά δεν το αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές να μένουν… κάβα, είτε να πηγαίνουν δανεικοί από εδώ και εκεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, υπολογίστηκε ότι από το 2014 έως το 2019 (μια πενταετία), οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών έλαβαν συνολικά από τις μεταγραφές τους 1,8 δισ. ευρώ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι αυτό του Μίνο Ραϊόλα, του «δαιμόνιου» Ναπολιτάνου, ο οποίος μόνο από τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φέρεται να έλαβε 40 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η πρόταση είναι να περιοριστεί ο ρόλος των ατζέντηδων στον τομέα αυτόν, με τις προμήθειές τους να μειώνονται στο 3% από την πλευρά των συλλόγων που πωλούν τους ποδοσφαιριστές τους και στο 6% από την πλευρά των ομάδων που τους αγοράζουν. Το πώς, βέβαια, θα ελεγχθεί αυτό, είναι μια άλλη ιστορία… Όλα αυτά ήρθαν στο προσκήνιο, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση μιας ομάδας-κομήτη στο ευρωπαϊκό και διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, που έχει κάνει άπαντες να αντιληφθούν ακόμη περισσότερο πόσο πιο μεγάλη είναι πλέον η επιρροή των μάνατζερ στο δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη. Και το όνομα αυτής: Φαλαμικάο.

Η ομάδα του Ζόρζε Μέντες που μπήκε ξαφνικά στον χάρτη

Πρόκειται για μια ομάδα στον Βορρά της Πορτογαλίας, η οποία ιδρύθηκε το 1931 και εδρεύει στην πόλη Βίλα Νόβα ντε Φαμαλικάο, έχοντας όλες κι όλες επτά συμμετοχές στην κορυφαία κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας. Από τη σεζόν 2010-11 μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να «σκαρφαλώσει» από την 4η κατηγορία της χώρας, αισίως στην 1η, όντας μάλιστα και στην κορυφή της βαθμολογίας με 19 βαθμούς σε 7 ματς, έχοντας συγκομιδή 6 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία, αυτήν στην έδρα της αρκετά δυνατής Βιτόρια Γκιμαράες.

Το αποτέλεσμα που σόκαρε σχεδόν όλη την Ευρώπη, ήταν το «διπλό» (1-2) στην έδρα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στις 23 Σεπτεμβρίου, που έφερε και εξελίξεις στην πλευρά των «λιονταριών», ενώ αυτόματα έβαλε τη Φαμαλικάο στο… κόλπο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της επόμενης αγωνιστικής περιόδου μέσω της Primeira Liga.

Η ιστορία της ομάδας που εδρεύει στα προάστια της Μπράγκα, άλλαξε όταν τον Ιούνιο του 2018 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της πέρασε στα χέρια του 64χρονου μεγιστάνα, Ιντάν Οφέρ. Ωστόσο, όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα γνωρίζει ότι δεν είναι ο Ισραηλινός επιχειρηματίας αυτός που κινεί τα νήματα στον σύλλογο, αλλά ο πανίσχυρος ατζέντης από την Πορτογαλία, εκπρόσωπος -μεταξύ άλλων- των Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζοάο Φελίξ, Ρανταμέλ Φαλκάο και Ζοζέ Μουρίνιο, ο γνωστός και μη εξαιρετέος, Ζόρζε Μέντες. Ουσιαστικά, είναι αυτός που κάνει κουμάντο σχεδόν στα πάντα και φυσικά βγάζει και εκείνος μεγάλο κέρδος από όλη αυτήν την ιστορία.

Το όνομα του «αφεντικού» αποτελεί πόλο έλξης για τους παίκτες

Ο Οφέρ κατέχει και το 32% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι δυο ομάδες έχουν αναπτύξει πλέον δυνατούς δεσμούς μεταξύ τους, κάτι που δεν φαντάζει καθόλου παράξενο. Ο σύλλογος της ισπανικής πρωτεύουσας έχει δανείσει στη Φαμαλικάο τον στόπερ, Νεουέν Πέρεθ, αλλά και τον πλάγιο επιθετικό, Νικολάς Σιαπακάσε, ενώ με ελεύθερη μεταγραφή από εκεί πήγε ο αμυντικός μέσος, Γκουστάβο Ασουνσάο.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είναι στενός συνεργάτης του Μέντες, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που έχει τόσο έντονη επιρροή σε ομάδα της Πορτογαλίας. Υπό μερικό έλεγχο είχε και τη Ρίο Άβε, μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας στη Βίλα ντο Κόντε, μέσω fund στο οποίο κάνει εκείνος κουμάντο.

Έτσι, αποφάσισε να πάει λίγο πιο… δίπλα, για την ακρίβεια 28,9 χιλιόμετρα πιο ανατολικά και να χτίσει εκεί ένα πρότζεκτ κατά τα πρότυπά του. Ο Μέντες έκανε «μπάσιμο» στη Φαμαλικάο με μπροστάρη τον Οφέρ και σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα του μεγέθους της, κατάφερε κάτι που ούτε οι πιο αισιόδοξοι και πιστοί οπαδοί της ομάδας δεν περίμεναν: να την βάλει στον ποδοσφαιρικό χάρτη όχι μόνο της ιβηρικής χώρας, αλλά και σε αυτόν της Ευρώπης. Πλέον, είναι αρκετός ο φίλαθλος κόσμος και στο εξωτερικό που θέλει να δει ποια θα είναι η πορεία της μέσα στη σεζόν. Αν, μάλιστα, καταφέρει να προκριθεί και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε θα πρόκειται για έναν «θαύμα», το οποίο εντούτοις έχει εξήγηση.

Το καλοκαίρι που πέρασε η Φαμαλικάο προχώρησε σε μια πολύ δυνατή ενίσχυση, με 19 μεταγραφές. Πολλοί από αυτούς τους παίκτες πήγαν εκεί ως δανεικοί από ισχυρότερα ποδοσφαιρικά brand names, αλλά με δεδομένο ότι θα έπαιζαν στην ομάδα του Μέντες, θέλησαν να αρπάξουν την ευκαιρία. Η μικρούλα ομάδα του πορτογαλικού Βορρά, ταυτόχρονα, οικονομικά δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα ποσότητα. Το μπάτζετ των περίπου 7 εκατ. ευρώ μπορούν να το «κοιτούν» και να το ξεπερνούν μόνο οι Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινικγ και Μπράγκα.

Εμπιστοσύνη σε… παιδιά του Μέντες για όλα τα πόστα

Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Μιγκέλ Ριμπέιρο, ενώ προπονητής έχει αναλάβει ο Ζοάο Πέδρο Σόουζα, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν βοηθός του Μάρκο Σίλβα σε Εστορίλ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ολυμπιακό, Χαλ, Γουότφορντ και Έβερτον (μέχρι πριν λίγους μήνες).

Οι μεταγραφές που έγιναν, ήταν από συλλόγους που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής του Μέντες. Εκτός από τους Πέρεθ, Σιαπακάσε και Ασουνσάο, στη Φαμαλικάο πήγαν οι Ρόντερικ Μιράντα (δανεικός) και Πέδρο Γκονσάλβες (ελεύθερος) από τη Γουλβς, Άλεξ Καντέγιες και Ούρος Ράτσιτς από τη Βαλένθια (και οι δύο ως δανεικοί), αλλά και οι Γκούγκα (ελεύθερος), Ντιόγκο Γκονσάλβες (δανεικός) από Μπενφίκα και Φάμπιο Μαρτίνς (δανεικός), Ζοάο Νέτο (ελεύθερος) από Μπράγκα.

Μάλιστα, ο σύλλογος του Γουλβερχάμπτον στην Αγγλία είναι σχεδόν αποκλειστικά ελεγχόμενος από τον Μέντες, έχοντας στείλει εκεί πολλούς πελάτες/ποδοσφαιριστές του. Επίσης, όλοι μπορούν να φανταστούν πόσο κομβικός ήταν ο ρόλος του Πορτογάλου ατζέντη για να ολοκληρωθεί το deal με τον Ζοάο Φελίξ στην Ατλέτικο, που η μετακίνησή του από τη Λισαβόνα και την Μπενφίκα στη Μαδρίτη, δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς εκείνον, έστω και με το ποσό των 126 εκατ. ευρώ.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον ή «μαύρα» μαντάτα για το άθλημα;

Το μέλλον της Φαμαλικάο προβλέπεται τουλάχιστον αισιόδοξο, τουλάχιστον για όσο στο κουμάντο θα βρίσκεται ένας από τους πιο επιτυχημένους ατζέντηδες του κόσμου. Άλλωστε, η παρουσία του εκεί μπορεί να προσελκύσει ονόματα που στο παρελθόν μόνο ως μακρινά όνειρα θα μπορούσαν να φαντάζουν για τον κατά τα άλλα άσημο σύλλογο.

Ωστόσο, το ερώτημα που μπαίνει και μάλιστα από αρκετό κόσμο του ποδοσφαίρου, είναι κατά πόσο μια επιτυχημένη πορεία -που τέτοια προδιαγράφεται- θα δημιουργήσει την… ανάγκη για να υπάρξουν ανάλογα πρότζεκτ στο εγγύς μέλλον. Δηλαδή, να ελέγχονται ομάδες από τους ανθρώπους που ο ρόλος τους στο άθλημα είναι στα χαρτιά διαφορετικός, αλλά πλέον επηρεάζουν πάρα πολύ πράγματα και καταστάσεις, δημιουργούν νέες ισορροπίες και επηρεάζουν τον χαρακτήρα του δραματικά, όσο η μπάλα θα είναι προϊόν.