56
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη

Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι από τους πιο γνωστούς διεθνώς Έλληνες επιστήμονες. Δεν είναι ο τρελός επιστήμονας που περνάει ατελείωτες ώρες χωμένος μέσα σε ένα εργαστήριο. Δηλώνει λάτρης της ζωής και του αρέσει να κάνει ό,τι και όλος ο κόσμος: να πηγαίνει βόλτες και για φαγητό με φίλους, σινεμά και να απολαμβάνει τη ζωή.

«Το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς. Το να καθόμαστε στα καφέ του Κολωνακιού συζητώντας αρλούμπες θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου και ζωής. Από την άλλη την μεριά να είσαι κλεισμένος σε ένα εργαστήριο σε ένα δωμάτιο και να παριστάνεις τον τρελό επιστήμονα να μην σε ακούει κανένας και να μην σου δίνει κανένας σημασία πάλι το θεωρώ ότι είναι χάσιμο ζωής. Νομίζω ότι όλα χρειάζονται κι έχω δει να με βοηθάνε πράγματα που ούτε που φανταζόμουν και μου δίνουν μία εσωτερική ενέργεια» λέει στο newsbeast.gr ο Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ΗΠΑ και Τακτικός Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Φυσική μπήκε τυχαία και αναπάντεχα στη ζωή του. Ένα βιβλίο Φυσικής που του χάρισε ο πατέρας του το καλοκαίρι της Α' Λυκείου και η κλίση του που την αντιλήφθηκε ένας καθηγητής του του έδωσαν την ώθηση να σπουδάσει Φυσική και να ασχοληθεί συγκεκριμένα με την Θεωρητική φυσική υψηλών ενεργειών.

Ο Έλληνας Φυσικός που διετέλεσε ερευνητής στο CERN μας εξηγεί γιατί αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τη Γη, ενώ αναλύει τη σχέση επιστήμης και Θεού και μας συμβουλεύει να παίρνουμε ρίσκα στη ζωή μας.

Nanopoulos

- Πρόσφατα ο Στίβεν Χόκινγκ είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη στα επόμενα 100 χρόνια. Το πιστεύετε;

«Το 100 χρόνια πρέπει να του έχει ξεφύγει… Εγώ συνέχεια λέω πως θα πρέπει να την "κάνουμε" αλλά θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό. Δεν είναι δυνατόν να είπε 100 χρόνια, μήπως είπε 100.000 χρόνια; Ότι αυτό θα γίνει θα γίνει, δεν συζητάω ότι είναι τρέλα αυτό που λέει, συζητάω το σύντομο της εκδοχής».

- Δεν το αμφισβητείτε σαν γεγονός δηλαδή;

«Σαν γεγονός όχι. Όλοι το έχουμε πει αυτό πολλές φορές. Η Γη είναι κατά κάποιο τρόπο τελειωμένη έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα, και πληθυσμιακά και από νερό. Όσο και καλοί να γίνουμε με το περιβάλλον δεν θα είναι αυτή η λύση του προβλήματος. Είναι αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις, ήδη μέρος αυτών "πληρώνουμε" τώρα. Αυτές οι τρέλες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας που συμβαίνουν κάθε μέρα στο Λονδίνο, στο Ιράν, αυτή η κατάσταση που έχει ξεφύγει νομίζω είναι πρόβλημα και πληθυσμιακό. Η κατάσταση στην Ανατολή έχει ξεφύγει και εύχομαι να μην γίνει και στη Δύση έτσι. Πέρα όμως από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, θα υπάρξει πρόβλημα νερού, πρόβλημα τροφής θα υπάρξουν πάρα πολλά προβλήματα».

- Θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε, με βάση όσα μας λέτε, τη Γη αλλά για πού;

«Έτσι είναι. Είναι ζήτημα χρόνου, τώρα πώς θα το κάνουν είναι άλλο θέμα. Το θέμα είναι και το πού. Λένε ότι θα φτιάξουν εξέδρες, πλωτές πόλεις για παράδειγμα και από εκεί θα δούμε πώς θα γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό που όλοι δέχονται είναι πάντως ότι αυτό θα συμβεί».

- Πότε το προσδιορίζετε χρονικά;

«Δεν ασχολούμαστε τώρα με αυτό το θέμα αλλά το βλέπουμε μπροστά μας».

- Για την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς τι έχετε να μας πείτε;

«Ψάχναμε να βρούμε εκείνο το σωματίδιο που θα μπορούσε να δίνει μάζα σε όλα τα σωματίδια της φύσης. Η ανακάλυψή του ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Έδωσε μεγάλη ώθηση στην Φυσική. Εάν δεν το βρίσκαμε θα ήταν τραγικό πρόβλημα. Είχαμε χτίσει ένα στάνταρ μοντέλο, είχαν βρεθεί όλα τα σωματίδια κι έλειπε αυτό. Φανταστείτε τώρα ότι έχετε ένα παζλ σε ένα τοίχο, να δημιουργεί μία εικόνα και να υπάρχει μία τρυπούλα κάπου γιατί έχετε χάσει ένα κομμάτι. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μεγάλη τρύπα».

megalh_maragar

- Ποια είναι η σχέση επιστήμης-Θεού;

«Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία σχέση. Άλλο το ένα θέμα άλλο το άλλο. Ανήκω στην κατηγορία των επιστημόνων που θέλω αυτά να τα κρατάω μακριά και διακριτά. Άλλη είναι η δουλειά της επιστήμης άλλη η δουλειά του Θεού».

- Έχει να κάνει με το αν πιστεύετε στην ύπαρξή του ή όχι;

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αναγκαστικά το θέμα. Είτε πίστευα, είτε δεν πίστευα το ίδιο πράγμα θα έλεγα. Δεν πρέπει να αναμειγνύουμε τα δύο πράγματα. Εγώ δεν έχω δει στην επιστήμη να έχω καμία ανάγκη από εξωτερικές δυνάμεις».

- Επιστήμη και ρίσκο;

«Είναι δυνατόν να μην πάρεις ρίσκο; Και στη ζωή δεν είναι έτσι; Βέβαια τα οποία ρίσκα πρέπει να είναι μετρημένα και όχι τρελά. Αυτό είναι προφανές.

Το να σκέφτεσαι αυτό που λέμε "out of the book" είναι προφανές και ιδίως όταν κάνεις έρευνα. Στην έρευνα δεν είναι δεδομένο τι θα βρεις και πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά. Μπορεί να βρεις κάτι που σε ξενίζει, μπορεί να είναι κάτι καινούριο ή κάτι που ανοίγει ολόκληρο δρόμο. Εάν έχεις μία συντηρητική άποψη των πραγμάτων δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Αλλάζουμε κάθε τόσο την παιδεία, είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που να αλλάζει κάθε 1,5 μήνα τους νόμους που διέπουν την παιδεία

Θα σας πω κι ένα παράδειγμα: Η θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν και οι μετασχηματισμοί Λόρεντζ. Τους λέμε έτσι γιατί τους είχε βρει ο Χέντρικ Λόρεντζ, ένας Ολλανδός διάσημος φυσικός και μαθηματικός αλλά δεν είχε τόλμη. Έβλεπε ότι μπερδεύεται ο χώρος με τον χρόνο, ότι τα πράγματα αλλάζουν αλλά δεν είχε την τόλμη να το προχωρήσει. Ο Αϊνστάιν ήταν 25 χρονών τότε, δεν είχε και μεγάλο ρίσκο κι έτσι το προχώρησε και ήταν μεγάλη τομή. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά χρειάζεται και το ρίσκο, μην το συζητάμε καθόλου. Όχι στα πλαίσια της ανοησίας και της κομπορρημοσύνης αλλά το ρίσκο είναι must για έναν επιστήμονα - ερευνητή».

- Η Ελλάδα ξοδεύει χρήματα για έρευνες;

«Αυτήν την εποχή τα πράγματα δεν είναι και τα καλύτερα και το ξέρετε. Από την άλλη το μυαλό το διαθέτουμε για αυτό δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς. Και το μυαλό το διαθέτουμε και την φαντασία την διαθέτουμε και την διαίσθηση και τον ενθουσιασμό. Οι συνθήκες δεν είναι αυτές που χρειάζονται για να γίνει έρευνα. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε εδώ πέρα. Αλλάζουμε κάθε τόσο την παιδεία, είναι πρωτοφανή αυτά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο που να αλλάζει κάθε 1,5 μήνα τους νόμους που διέπουν την παιδεία. Νομίζω ότι στην παιδεία θα έπρεπε να υπάρχει μία σταθερή συλλογική γραμμή από όλα τα κόμματα όπως και στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα. Αυτά τα τρία θύματα δεν σηκώνουν μαγκιές εσωκομματικές κατά τη γνώμη μου».

- Τα επόμενα σχέδιά σας;

«Δουλεύουμε τώρα πάνω στα αποτελέσματα που μας δίνουν τα ιπτάμενα τηλεσκόπια και θέλουμε να δούμε πώς ξεκίνησε το σύμπαν περιμένουμε πειραματικά δεδομένα από αυτά τα τηλεσκόπια αλλά τρέχουν οι δέσμες των πρωτονίων στο CERN και περιμένουμε και από εκεί πάρα πολλά πράγματα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

56
σχόλια
 1. avatar Σοφία Ταπινη

  Σας θαυμάζω απεριοριστα!
  Είνας πολλή μεγαλη η τιμή για μας ότι είσθε Έλληνας!

 2. avatar tzamaloukas

  [...] και τον tesla στα σκουπιδια τον πεταξε το πανεπιστημιακο κατεστημενο πλακακια με τους πολιτικους ...οντως ολοι στις μεγαλουπολεις ...νερο υπαρχει ..αλλα για να βρεχει θελει δαση και μικροκλιμα ...εδω μας εχει φαει ο αστισμος ..υπαρχει και σχεδιο για να ελεγχουν τον πληθυσμο ...και τροφη υπαρχει και νερο ...αλλα η απληστια σκοτωνει

 3. avatar δαιδαλος

  παραμυθια για μικρα παιδια,κλιματικη αλλαγη,και υπερπληθυσμος!!!ρε τι μουφες ειναι αυτοι οι περισπουδαστοι!οσο νερο ειναι πανω ειναι και κατω!σε οποια χωρα και εαν πας ειναι ατελειωτες η ακαλλιεργητες εκτασεις,χιλιαδες χιλιομετρα χωρις ιχνος ανθρωπου,ολοι μαζευονται στις μεγαλουπολεις και περιξ,μια ματια στο google ολοι η ανθρωποτητα στο grand canyon ειναι σαν ενα κουτι σπιρτα στην πλατεια συνταγματος, ρε εμας βρηκατε???αλλο εαν πεσει καμια μεγαλη πετρα στο κεφαλι μας, αλλα αυτο μπορει να συμβη παντου,και στο λιδορικη,και στο μινωταυρο του κενταυρου αλλα και στον αστερισμο του κυνα,ρε οουστ!!!

 4. avatar Σωτήρης Λιολιτσας

  Η Κίνα πως κατόρθωσε να ελέγξει τον πληθυσμό της; Το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες.

 5. avatar Μελίνα αστροναύτης

  Μια σημαία με τον πράσινο ήλιο, την φωτογραφία του Αντρέα και φύγαμε.

 6. avatar μπεεεε

  Άσε μας ρε Νανόπουλε, σήμερα παντρεύτηκε η Δούκισσα Νομικού.

 7. avatar αχ λουλιτσα

  ταδε εφη.... εις εκ των νανων απ το γνωστο σπιτακι των νανων στην οδο ακαδημιας
  υστερα πηγε για ουζα,αξιοι οι μισθοι... οχι θεωρητικοι αλλα απολυτως πρακτικοι και μετρησιμοι
  .....η παπα χιονατη αναρρωνει απ το βαρελοτο
  ο κακος λυκος ..φτιαχνει βαρελοτα
  και τα προβατα μαθαινουν προκατ επιβιωση ......
  κιεζησαν αυτοι καλα και μεις με τα μνημονια
  Υγ: βεβαια συντροφε εγραψα κοσμια καποιες αληθειες για το γελαστο αγορι της αβασταχτης θεωριας καθως και για το σπιτακι των νανων της οδου ακαδημιας....αλλα σημερα εχει βαρδια το βαφτιστηρι της πιπιλας της φωτισμενης....δε τοξερα...ας ρωταγα.......τζαμπα κοποχρονος.

 8. avatar Ellraiser

  Οταν ο ανθρωπος σταματηση να πληρωνη δισ. σε οπλα και αντι αυτου μολις 50$ για ενα πηγαδι σε ενα ανυδρο φτωχο χωριο τοτε θα αλλαξουν πολλα πραγματα στο \"σπιτι\" μας.
  Για ολα υπαρχουν λυσεις ακομη και για υπερπληθυσμους, σκουπιδια, μολυνσεις κλπ. βρωμικα καταλοιπα του ανθρωπου ωστε ο πλανητης να αναπνευση.
  Οταν ενας ξενιστης καταστρεφει τον φορεα τοτε πεθαινει και ο ιδιος.
  Κι οταν πια ελεξουμε και χαλιναγωγησουμε ολες τις \"βρωμικες\" ιδιοτητες μας και στραφουμε στην τεχνολογια και την εξελιξη αποκλειστικα τοτε με την παροδο του χρονου θα μπορουμε να στραφουμε προς τα αστρα για μελετη, εξελιξη και μονο και οχι σαν ξενιστης που ψαχνη το επομενο θυμα του για να το καταστρεψη.

 9. avatar criskalts

  Σταματήστε τη γη να κατέβω.

  1. avatar Ellraiser

   χαχαχαχαχαχαχχα πληρωσες για την τουρ θα την λουστης....

   1. avatar criskalts

    ναι, ναι

 10. avatar Χασάπης πρωινος

  Μήπως η γη τελειώσει άνθρωπο πριν;

 11. avatar criskalts- υπερήφανος υποστηρικτής του ATHENS PRIDE και της κοινότητας ΛΟΑΤ

  προς το παρον κυριε νανοπουλε,
  οι νεοι ελληνες μορφωμενοι ,οι επιστημονες που βλεπουν στο ελλαδισταν της αναξιοκρατιας και της διαφθορας ,
  κομματοσκυλα αγραμματα να διοριζονται ακαταπαυστα απο δω και απο εκει, και αυτοι να μενουν ανεργοι....
  την κανουν απο την ελλαδαρα μας ...και καλα κανουν! οχι θα εχουν τον καθε καζακο και τον καθε πολυθεσιτη σαν εσενα
  να τρεφεστε απο το ελληνικο δημοσιο μεσω των φορων των φορολογουμενων!!!!
  μακαρι, οι καταστροφεις αυτου του τοπου,
  οι πολυθεσιτες κομματικοι υπαλληλοι τυπου καζακος , παπαδημος κλπ,
  να τους εβαζαν αναγκαστικα σε ενα διαστημοπλοιο και να τους εστελναν στον πλανητη αρη χωρις επιστροφη....

  1. avatar criskalts

   Το τρόλι βγήκε
   βγήκε παγανιά

 12. avatar Giagiaka

  Καλα τα λες αλλα ποιος θα πρωτοφυγει? Για τους κοινους θνητους δεν το βλεπω, οταν θα ξεκινησουν οι πρωτοι θα ειναι τερατα γνωσεων σημαντικοι ανθρωποι και καποια ελιτ των τοτε καιρων, οποτε κλαφτα χαραλαμπε

 13. avatar Giannis kris

  Με απλά λόγια. Ο κόσμος δεν ειναι κακός,είναι πολύς.

 14. avatar SCULLYXL5

  ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΤΕ ΦΕΥΓΕΙ???

 15. avatar nikos1975

  Στέλιος Ευσταθίου

  καλά τα είπες

 16. avatar Ανδρεας4

  Επειδη ξερω 5 πραγματα διοτι ετυχε να εχω σπουδασει γεωπονος, αυτο που λεει για την ελλειψη νερου δε στεκει. Ο πλανητης μας καλυπτεται στο μεγαλυτερο μερος του απο αλμυρο νερο. Αυτο που χρειαζεται ειναι να αναπτυχθουν φθηνες τεχνολογιες αφαλατωσης. Επισης μπαινοντας λιγο στα χωραφια του εαν δεν αναπτυχθουν στο πολυ απωτερο μελλον τεχνολογιες τεχνιτης βαρυτητας δε θα μπορεσουμε να μετοικησουμε εκτος Γης. Στον Αρη πχ ο ανθρωπος δε θα μπορεσει να ζησει μονιμα με το 1/3 της βαρυτητας της Γης. Ο οργανισμος μας θα καταρρευσει.

 17. avatar Μητσουλάκος

  Σωστά είπε ότι το πρόβλημα είναι ο υπερ-πληθυσμός. Αν ήμασταν 100 εκατομμύρια αντί για 7 δισεκατομμύρια, θα υπήρχε περισσότερο νερό, τροφή, χώρος και παιδεία για όλους. Αυτό μόνο να καταλαβαίναμε, θα διορθώνονταν πολλά πράγματα. Καλύτερα λίγοι αλλά ευτυχισμένοι ή πολλοί αλλά δυστυχισμένοι;

 18. avatar Νικος ΣΣΣΣΣΣ

  Ασε μας ρε Νανόπουλε.
  Εμεις βλέπουμε Survivor

 19. avatar Αγγελος Sak

  Για την ιστορία:Ποιά ταινία έχει τα οικολογικά μηνύματα ,που απαντούνε στον κό Νανόπουλο;
  Η \"Nausicaa Of The Valley of the Wind\", (λίγο αργότερα και η \"Princess Mononoke\"), των ιαπωνικών Ghibli Studios.Που υποστηρίχθηκε απ\'την WWF,στα 1984-αντιμετώπισε την(ευτυχώς) βραχύχρονη απαγόρευση της στην Γερμανία,διότι μας δείχνει Ωμά την οικολογική Κρίση..

 20. avatar Τασος Αργος

  Η γη σε λίγα χρόνια θα αναπτύξει τέτοια αντισώματα που θα σκοτώνουν τους ανθρώπους και ο πληθυσμός θα ρυθμιστεί αυτόματα σε επίπεδα που θα είναι ανεκτά.

  1. avatar criskalts

   ααααααα!!!

  2. avatar Damiani

   Ο ανθρωπος παραγματικα ειναι μυκητας πανω στη γη. Απο την στιγμη της βιομηχανικης επαναστασης και απο τοτε που ανακαλυψε το πετρελαιο και τα παραγωγα του σαν τσιμπουρι το πινει σαν αιμα απο την γη για την δικη του και μονο ευδαιμονία. Όντως πρεπει να την κανουμε απο την γή και να την εγκαταλείψουμε ή απλα να βάλουμε μυαλό και να αποφασίσουμε να γίνουμε μερος της συνυπάρχοντας μαζί με τους υπολοιπους όχι εμείς πάνω από όλους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...