Έλληνες τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποιητές που αγάπησαν την ηρωίνη περισσότερο από τη ζωή

Από τον ρεμπέτη Ανέστο Δελιά και τον ποιητή Μήτσο Παπανικολάου μέχρι την Γώγου και τον Σιδηρόπουλο


WEEKEND
0:16
04/12/2016
Έλληνες τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποιητές που αγάπησαν την ηρωίνη περισσότερο από τη ζωή
14
loading

«Πρέζες υπάρχουν πολλές, δεν είναι μόνο η ηρωίνη. Αλλά η ηρωίνη σκοτώνει, αυτή είναι η μόνη διαφορά»! Ο εθισμένος στα ναρκωτικά Παύλος Σιδηρόπουλος θέλησε με τα παραπάνω λόγια να δείξει πως δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά που σε «ανεβάζουν».

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να λειτουργήσουν με τον τρόπο αυτό, χωρίς να σε σκοτώνουν στο τέλος.

Βέβαια, ούτε ο ίδιος ο «πρίγκηπας» του ελληνικού ροκ, μπόρεσε να ξεφύγει από τον δρόμο που ο ίδιος χάραξε. Ήξερε, όπως οι περισσότεροι τοξικομανείς, πως το τέλος του είναι προδιαγεγραμμένο. Απόλυτα αυτοκαταστροφικός, ωστόσο, συνέχιζε να βαδίζει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

dsmnar13

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση που βιώνουν τα εξαρτημένα άτομα ανεξαρτήτως αναγνωρισιμοτητας ή μη, τους οδηγούν στο τελικό τους ταξίδι στον κόσμο των ναρκωτικών.

Τα βήματα που έχει διανύσει η κοινωνία για την επανένταξη, τη στήριξη και την απεξάρτηση των ασθενών από ουσίες, είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Η τοξικομανία, άλλωστε, παραμένει ακόμα και το 2016 ταμπού στην ελληνική κοινωνία, η οποία αρκείται στο να αποστρέφει το βλέμμα από την εικόνα του προβλήματος ή αναλώνεται στο να το κρύβει κάτω από χαλί.

Ο ασυμβίβαστος Παύλος, το ροκ και η ηρωίνη

dsmnar9

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, έβγαλε μερικά από τα σπουδαιότερα ελληνικά ροκ τραγούδια ενώ η μουσική του επηρέασε δεκάδες μουσικούς στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το μοιραίο για τον Παύλο «ραντεβού» με την μοίρα του, δόθηκε το φθινόπωρο του 1979. Ήταν 31 ετών όταν ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη. Όπως ο ίδιος είχε πει σε κοντινούς του ανθρώπους  πίστευε ότι θα μπορούσε να την ελέγξει και να ξεμπλέξει εύκολα όποτε εκείνος ήθελε.

Το λάθος του αυτό, ωστόσο, το έκανε στίχους μερικά χρόνια αργότερα όταν έγραψε το τραγούδι «ηρωίνη»:

Του εγώ μου φίλε τα όσα στεγανά
διαλύθηκαν σε κάποια μαύρη φλέβα
σ' ένα μονόδρομο αγωνίας αλήθεια και ψευτιά
το ίδιο πρόσωπο σκοτάδι με τη μέρα

Παραμονεύει στη σκιά, με μια καρδιά και μια παντιέρια
είν' η ηρωίνη φίλε και ίσως να ξεχαστείς
μας λες πως την ελέγχεις
πως ξέρεις τι ζητάς και το γιατί

dsmnar8

Όταν και ο ίδιος κατάλαβε το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει προσπάθησε να σωθεί αλλά, όπως αποδείχθηκε ήταν αργά.  Έκανε πολλές φορές μόνος του προσπάθειες αποτοξίνωσης αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η «χαριστική βολή» για τον ευαίσθητο ψυχισμό του ήρθε την Άνοιξη του 1990 όταν και πέθανε η πολυαγαπημένη του μητέρα.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, πήρε την μοιραία δόση. Έκανε χρήση ηρωίνης στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο. Έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η Κατερίνα της μεγάλης οθόνης και η ποιήτρια των Εξαρχείων

dsmnar6

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1940 στην Αθήνα. Στα 12 της χρόνια  πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο Άλλος», δίπλα στον Γιώργο Παππά.

Η Γώγου έγινε διάσημη τη δεκαετία του ’60 παίζοντας δεύτερους ρόλους στις ταινίες «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Νόμος 4.000» (1962), «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964), «Γάμος αλά ελληνικά» (1964), «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» (1965), «Μια τρελή- τρελή οικογένεια» (1965).

Η Γώγου, όμως, ήταν ανήσυχο πνεύμα και παράλληλα είχε τους δικούς της δαίμονες να παλέψει. Ακριβώς, όπως, και ο Σιδηρόπουλος. Η μεταπολίτευση την βρίσκει έντονα πολιτικοποιημένη με δράσεις στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αλλά και στον αναρχικό χώρο.

dsmnar7

Η Γώγου παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Παύλο Τάσιο με τον οποίο απέκτησε, το 1967, την κόρη της Μύρτω (που έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριου του 2015). Η «Μυρτιούλα», όπως την έλεγε η Κατερίνα, έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Η μητέρα της προσπάθησε να την ξεμπλέξει αλλά τελικά χάθηκε και η ίδια στους σκοτεινούς και πολυδαίδαλους διαδρόμους των ναρκωτικών.

Η Γώγου έβλεπε το τέλος να έρχεται και μιλούσε για αυτό. «Φεύγω για αλλού», είχε πει λίγες μέρες πριν χάσει τη ζωή της στον φίλο της και ποιητή Γιώργο Χρονά. Και πράγματι αυτό έγινε. Η Κατερίνα Γώγου «έφυγε για αλλού» στις 3 Οκτωβρίου του 1993. Ξεψύχησε στο ασθενοφόρο που την μετέφερε στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας. Στον οργανισμό της βρέθηκαν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών χαπιών.

Ο νικητής της ποίησης, ο χαμένος της ζωής

dsmnar3

Ο Μήτσος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1900 στην Ύδρα. Μαθητής ακόμα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και εμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων από τις σελίδες του περιοδικού Διάπλασις των Παίδων με το ψευδώνυμο «Νικητής της Αύριον».

Υπήρξε κυρίως συμβολιστής και αισθητιστής ποιητής με επιρροές από τους Maeterlinck, Verhaaren, Valery, Apollinaire, Baudelaire, Poe, Wilde, Laforgue, Milosz και άλλους, έργα των οποίων μετέφρασε και δημοσίευσε στα περιοδικά της εποχής. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από την αίσθηση της νοσταλγίας του παρελθόντος και από την τάση φυγής, όπου κυριαρχεί η μεταφυσική αναζήτηση της ερωτικής ηδονής και η αγωνία απέναντι στο θάνατο. Από τους στίχους του απουσιάζει συνειδητά ο συναισθηματισμός. Το ποιητικό του έργο είναι μικρό σε ποσότητα (πρόκειται για συνολικά 50 ποιήματα)  αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα.

Οι κακουχίες της γερμανικής κατοχής και η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών τον οδήγησαν στην κατάρρευση. Μετά το 1940 ξεπούλησε την περιουσία του και εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Κοκκινιά. Κατέληξε στο τμήμα τοξικομανών του Δημόσιου Ψυχιατρείου και φάνηκε να ξεπερνά τον εθισμό του, ωστόσο υπέκυψε ξανά και πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών τον Οκτώβρη του 1943. Είχε προηγουμένως φτάσει στην απόλυτη εξαθλίωση και κυκλοφορούσε ζητιανεύοντας στους δρόμους της Αθήνας.

Η σταρ της εποχής της «βιντεοκασέτας»

dsmnar5

Η Λιζέτα Μαλινδρέτου, γεννήθηκε το 1968. Έγινε γνωστή την δεκαετία του ’80 με την άνθηση της… «βιντεοκασέτας». Η Λιζέτα αν και ποτέ δεν υπήρξε το μεγάλο όνομα, ήταν αναγνωρίσιμη καθώς σχεδόν όλες οι δουλειές που έκανε ήταν πετυχημένες και είχαν εμπορική επιτυχία.

Είχε λάβει μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Ορκιστείτε παρακαλώ», στο «Τμήμα Ηθών», στον «Χατζημανουήλ» σε ελληνικές ταινίες όπως «Αγάπησα ένα Πόντιο» και «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο2 και Νο3»!

dsmnar4

Μετά από εκείνη τη χρυσή εποχή, ήρθε αντιμέτωπη με το αδηφάγο τέρας της ανεργίας και της απόρριψης. Η νέα τάση στη showbiz και ειδικότερα στο χώρο του θεάματος ήθελε ανθρώπους σαν την Μαλινδρέτου στο περιθώριο.

Η ανεργία και τα ψυχολογικά προβλήματα την οδήγησαν στον κόσμο των ναρκωτικών και αυτά στο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έμενε μόνιμα στην Κρήτη αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα. Ένα από τα ελάχιστα άτομα που στάθηκαν στο πλευρό της, ήταν η γνωστή ηθοποιός, Καίτη Φίνου. Η Λιζέτα Μαλινδρέτου πέθανε, από υπερβολική δόση ναρκωτικών, το 2006 σε ηλικία μόλις 38 ετών.

Ο ρεμπέτης που έκανε την πρέζα τραγούδι

dsmnar2

Όταν ο μεγάλος Μάρκος Βαμβακάρης λέει για εσένα πως  είσαι «ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια», εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το πόσο σπουδαίου ταλέντο ήταν ο Ανέστος Δελιάς. Το πραγματικό όνομά του ήταν Αναστάσιος Δέλιος και γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη. Από εκεί ήρθε με την οικογένεια του το 1920 και εγκαταστάθηκε στην Δραπετσώνα.

Από τους κορυφαίους προπολεμικούς ρεμπέτες, γνωστός και ως Ανεστάκι ή Αρτέμης, έπιασε για πρώτη φορά μπουζούκι το 1930 και τέσσερα χρόνια αργότερα μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Γιώργο Μπάτη δημιούργησαν την πρώτη επίσημη ρεμπέτικη κομπανία στην Ελλάδα, την «τετράς τη ξακουστή του Πειραιώς»!

Ανάμεσα στα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Ανέστος ήταν και «ο πόνος του πρεζάκια», ένα τραγούδι προφητικό για τον ίδιο. Το 1935 έγραψε το δημοφιλέστατο ακόμα και σήμερα τσιφτετέλι «Μέσα στης Πόλης το χαμάμ»! Δεν ηχογράφησε πολλά τραγούδια, διότι αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» με την λογοκρισία που είχε επιβάλει η δικτατορία του Μεταξά.

dsmnar1
Η «τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ανέστος Δελιάς (όρθιος δεξιά), Γιώργος Μπάτης (καθιστός δεξιά), Μάρκος Βαμβακάρης (όρθιος αριστερά) και Στράτος Παγιουμτζής (καθιστός αριστερά)

Ο Ανέστος ήταν και αυτός ένας άνθρωπος ευαίσθητος που πάλευε με τους προσωπικούς του δαίμονες. Παρασύρθηκε στα ναρκωτικά από μια φιλενάδα που είχε, την Κούλα, γυναίκα από τις κακόφημες συνοικίες των Βούρλων, με το ψευδώνυμο «Σκουλαρικού»! Οι φίλοι του έλεγαν πως αυτή τον μύησε στον κόσμο της ηρωίνης. Παρά τις επίμονες προσπάθειες τους, ο Ανέστος είχε πάρει και αυτός τον μοναχικό δρόμο απ' όπου δύσκολα καταφέρνει κάποιος να επιστρέψει. Το 1938 εξορίστηκε στη Νιο ως τοξικομανής.

Το τέλος ήρθε στις 31 Ιουλίου του 1944. Λίγο πριν το τέλος της Γερμανικής κατοχής βρέθηκε νεκρός στο Βαρβάκειο, μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης . Το άψυχο κορμί του εντοπίστηκε μέσα σ' ένα καροτσάκι ενώ στα χέρια κρατούσε το μπουζούκι του που δεν το αποχωριζόταν ποτέ.

Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να «πέσει» κάποιος στα ναρκωτικά. Προσωπικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, συναισθηματικά προβλήματα και πολλά άλλα. Κυρίως, όμως, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους εξαιρετικά ευαίσθητους όσο και αυτοκαταστροφικούς.

Όλα τα παραπάνω δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε διάσημους και… κοινούς θνητούς. Και οι ιστορίες αυτών των πέντε διάσημων αλλά και τραγικών προσώπων, το επιβεβαιώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Diaa

  Κάθε Παρασκευή είχε συνάντηση όλου του προσωπικού, αν θυμάμαι καλά στον όροφο με τα ηλεκτρικά, όπου μας μιλούσε μέχρι και ο ψυχολόγος του Μινιόν (!). Δηλαδή, στην αρχή της δεκαετίας του '70 είχε ψυχολόγο...

  Ο ίδιος ο Γεωργακάς, άνθρωπος λιτός, παρακινούσε το προσωπικό για υγιεινό τρόπο ζωής, μάλιστα περπατούσε καθημερινά τη διαδρομή σπίτι-δουλειά, κάπου στο Ψυχικό (;).
  Αν δεν κάνω λάθος, κάποια Χριστούγεννα. είχε δοθεί με κλήρωση μέχρι και ένα οικόπεδο στην Σαλαμίνα.
  Σ' ότι αφορά στις ουρές έξω από το κατάστημα (πρωϊ/απόγευμα), θυμάμαι ότι περίμενε ο κόσμος για να μπει μέσα, τουλάχιστον 1/2 ώρα.
  Ο ΓιάννηςΓεωργακάς ήταν πράγματι χρόνια μπροστά. ήσουν καλός στη δουλειά, σίγουρα θα ανέβαινες πόστο. Έβγαλε αρκετά στελέχη λιανικής.
  Θα πρέπει όμως να αναφερθεί και το ζεύγος Δεσύλα, συνιδιοκτήτες, αν θυμάμαι καλά, το οποίο αν και ήταν αρκετά αυστηροί άνθρωποι, ήταν όμως δίκαιοι και ικανοί στην δουλειά τους.

 2. avatar αλεξ7

  Όχι στο ευκολο φαινομενικά ευκολο χρήμα... Αγάπη και ταπεινοφροσύνη θέλει η ζωή μανκες

 3. avatar RRR

  Οσοι και οσες μπηκαν απο μικρα παιδια στην βιοπαλη και πεινασαν στη ζωη πηγαν στο νυχτερινο σχολειο δεν βρηκαν χρονο για διασκεδασεις αλλα παλεψαν στην ζωη και αφησαν στην ακρη τα ναρκωτικα πλην ελαχιστων.ολοι ειχαμε προβληματα αλλα αποφυγαμε το προβλημα της πρεζας που θα μας σκοτωνε

 4. avatar λιζα κρης

  αγαπη αγαπη αγαπη στοργη και σεβασμο στα παιδια μας

 5. avatar Ντ.71

  Το μαγαζι με τα ναρκωτικα ειναι γωνια. Πιος δε θελει το μαυρο χρημα; Το κρατος; Οι εμποροι; Οι δικαστες ; Οι δικηγοροι; Οι γιατροι ψυχιατροι και μη. Ποιοι Που παν τοσα λεφτα στις τσεπες καποιον "καλων πολιτων

 6. avatar NoGastone

  Ένα μήνα πριν το 2017 κ τα σχόλια που διάβασα αντιπροσωπεύουν δυστυχώς την πλέον διαδεδομένη άποψη για το πρόβλημα των ναρκωτικών κ αυτό είναι χειρότερο κ από τα ναρκωτικά...
  Αφορούν προβληματικά άτομα, φταίνε οι μπατσοι που διευκολύνουν τη διακίνηση, φταίνε οι χαζοί που τα παίρνουν κλπ..
  Συγνώμη που θα σας το χαλάσω αλλά τα άψογα αναθρεμμένα παιδιά σας κινδυνεύουν ακόμη κ από έναν καφέ, η μια εργασία..
  Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αποκτήσουμε στοιχειώδη παιδεία κ οχι μαζική παραγωγή απολίτιστων πτυχιούχων.. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, σήμερα κόψανε 7,5 ευρώ από τη σύνταξη του παππού οι αλήτες! Τη Δευτέρα θα γίνει η αξιολόγηση! Ο Σόιμπλε είπε ότι δεν βοηθάει η συζήτηση για κούρεμα χρέους!

 7. avatar DrNK

  Ελλειψη οικογενιακής θαλπωρής στα παιδικά χρόνια ... βασικό αυτό. Συσωρεύονται υποσυνείδητα οι πληγές, με την έλλειψη στοργής από τους γονείς......
  Γιαυτό, προσέξτε τα παιδια σας..... είσαι πάνω από όλα ¨μπαμπάς¨και ¨μαμά¨ ......

  1. avatar Gore

   Ακριβώς αυτό φίλε μου ....

 8. avatar Dream35

  Τα μπλε στρουμφακια πουλουσαν τη πρεζα ...το ιδιο κανουν και τωρα, και απο συλληψεις ασχολουνται με γλαστρακια και χασισια για τα ματια του κοσμου.

 9. avatar ψηλος οκ

  Δεν κινείται φύλλο χωρίς την συμετοχη και συνεκμεταλευση από τους κρατικούς λειτουργούς τρανό παράδειγμα γυφτοι και αλλοδαποί

 10. avatar Θοδωρής.

  Οποιοι καί νά πουλάνε τήν "ζαπρέ"....τό θέμα ειναι εσύ φιλαράκο τί κάνεις;;;αυτοί κάνουν τήν δουλειά τους..δέν σου φταίνε οι αλλοι.!!ε;;

 11. avatar Gore

  ¨¨ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ¨¨.......
  ....και εμείς τα ζωντόβολα την παίρνουμε ! *
  *για όσους μπούν στο κόπο να γράψουν τα γνωστά χιλιοειπωμένα ποιήματα μίσους , επηρεασμένοι απ' την ¨¨θρυλική αφίσᨨ εποχής που έχει πίσω απ' την πλάτη της η μακαρίτισσα Κατερίνα Γώγου στην φωτογραφία .

  1. avatar Κωστάκης Όχι

   Δεν διαφωνώ μαζί σου σε αυτό, καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.
   Όμως γνώριζε ότι το ποσοστό κέρδους των παράνομων ναρκωτικών από την παραγωγή ως την πώληση είναι 10000% και αυτό είναι φυσική συνέπεια της μαύρης αγοράς που δημιουργεί η απαγόρευση.
   Χωρίς απαγόρευση, πάλι άρρωστους ανθρώπους θα είχαμε αλλά τουλάχιστον όχι διαρρήκτες και πόρνες.

   1. avatar Gore

    Δεν με απασχολούσαν ποτέ , ούτε και με απασχολούν τώρα τα ναρκωτικά και τα ποσοστά κερδοφορίας τους . Ούτε απαγορευμένα , ούτε νόμιμα . Αν δεν τα έπαιρνε κανένας φίλε μου , θα είχαν εξαφανιστεί ως ¨¨ασύμφορᨨ .
    Ένα σχόλιο έκανα στο άρθρο για τους πράγματι αδικοχαμένους καλλιτέχνες , αλλά και όσους πιθανώς θα θέλουν να φορτώσουν με τα σχόλιά τους την ευθύνη στους.... άλλους .
    Από κοντά τα παιδιά μας , να ανοίξουμε τα μάτια τους που άλλοι τα θέλουν κλειστά ! Καλή σου μέρα !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει