Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και η καλά κρυμμένη σημασία τους

Οι μυστικιστικές τοπογραφικές συμμετρίες των αρχαίων Ελλήνων που αφήνουν άφωνη την οικουμένη


WEEKEND
0:18
14/05/2016
Τα ιερά τρίγωνα της ελληνικής αρχαιότητας και η καλά κρυμμένη σημασία τους
76
loading

Ο περίφημος γεωδαιτικός τριγωνισμός της αρχαίας Ελλάδας είναι άλλο ένα θαυμαστό μυστήριο των προγόνων μας, καθώς η χωροθεσία των ναών και των ιερών τους σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς που αψηφούν λογικές ερμηνείες και καλοβαλμένα πλαίσια εγγραφής.

Το γιατί έχτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους χώρους λατρείας τους κατά τρόπο που να δημιουργούν στον χάρτη ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα ή να επαληθεύουν περίπλοκες μαθηματικές σχέσεις παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, με τα ερωτήματα που ανακύπτουν να είναι πολλά και ποικίλα: τι εξυπηρετούσε η ιερή αυτή χωροθεσία αλλά και πώς υπολόγιζαν τις τεράστιες αποστάσεις (πόσο μάλλον όταν παρεμβαλλόταν ανάμεσά τους η θάλασσα);

Και βέβαια μπορεί δύο ισοσκελή τρίγωνα να έχουν κλέψει όλη τη δόξα, εγείροντας συνωμοσιολογικές θεωρίες για ενεργειακά μαγνητικά πεδία και άλλα πολλά, ο τριγωνισμός φαίνεται πάντως πως ήταν γενικευμένη πρακτική της ελληνικής ζωής.

Το ισοσκελές τρίγωνο που δημιουργούν ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείο της Αθήνας αλλά και το δεύτερο που περνά από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, τον Παρθενώνα και τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα έχουν τεθεί συχνά στο στόχαστρο της σύγχρονης επιστήμης, καθώς ο θείος κανόνας που φαίνεται να υπάρχει στην αναπάντεχη αυτή συμμετρία συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει τους ερευνητές.

Τόσο ο Αριστοτέλης όσο και ο Στράβωνας παραδέχονται ότι η ίδρυση των ιερών δεν γινόταν συμπτωματικά αλλά ακολουθούσε έναν εσωτερικό κανονισμό με τη δική του απόκρυφη μεθοδολογία, αν και αμφότεροι εμφανίζονται διστακτικοί να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της θείας αυτής αναλογίας.

Ήταν κοινή σε όλους γνώση και δεν χρειαζόταν περισσότερη ανάλυση ή μήπως επρόκειτο για απόκρυφες ιερατικές διδασκαλίες που μόνο οι μυημένοι έπρεπε να κατέχουν; Η αρμονική σχέση των ναών, μαντείων, τύμβων και ιερών φτάνει σε μας σήμερα μόνο ως εικόνα, μια εικόνα κολοσσιαίας σύλληψης φυσικά που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, αν και το καλά κρυμμένο μυστικό αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τα ίχνη του.

Λένε συχνά ότι τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων πολλοί λαοί ζήλεψαν και μιμήθηκαν (όπως οι Ρωμαίοι), την αποκρυφιστική διασύνδεση των χώρων λατρείας τους φαίνεται ωστόσο να μην την έμαθε κανείς. Το πράγμα είναι σαφώς αδιανόητο τόσο στη σύλληψη όσο και τη μαθηματική του ακρίβεια, μιας και ο τέλειος υπολογισμός των θέσεων πόλεων και ναών μόνο με τη βοήθεια των σύγχρονων ανθρώπινων δορυφόρων και της GPS τεχνολογίας γίνεται σχετικά εύκολος.

Ποιος ανθρώπινος νους θα μπορούσε να κάνει τέτοιες θείες μετρήσεις και ποιο ανθρώπινο χέρι θα μπορούσε να τις βάλει επί χάρτου, υπακούοντας ευλαβικά στον καθολικό και προαιώνιο όπως φαίνεται νόμο της αρμονίας. Και κυρίως, τι εξυπηρετούσε η ερμητική αυτή γεωμετρία που μπορεί κάλλιστα να λογιστεί ως ένα από τα πλέον εκπληκτικά -αν και σχετικά άγνωστα- επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας;

Ελληνικός μυστικισμός και μαθηματική σκέψη

ppllododoirddidighd1

Οι αριθμοί ήταν για τους αρχαίους Έλληνες (και ειδικά τους Πυθαγόρειους) μεταφυσικές οντότητες με θεία χάρη, φορείς αλήθειας δηλαδή που μπορούσαν να καθορίσουν την θνητή μοίρα των ανθρώπων. Από τους μυστικιστικούς αυτούς πειραματισμούς με τους αριθμούς προέκυψε εξάλλου η γεωμετρία, το θείο σχέδιο του κόσμου, η οποία μετατράπηκε σε κινητήριο μοχλό των ελληνικών μαθηματικών.

Αριθμοί, γεωμετρία και η πανταχού παρούσα αστρονομία επιστρατεύτηκαν λοιπόν για να φέρουν τη συζήτηση στην οντολογία και να αποκαλύψουν την ίδια τη Δημιουργία, καθώς το θείο σχέδιο ήταν συμμετρικό και αρμονικό, ένας κύκλος ίσως ή ένα τρίγωνο.

ppllododoirddidighd2

Δεν αποκλείεται λοιπόν το σημείο επαφής των επιστημών αυτών να αποτυπώθηκε πάνω στη γη των αρχαίων Ελλήνων τόσο συμβολικά όσο και υλικά, μετατρέποντας τον ελληνικό χάρτη σε πρότυπο (ή αντανάκλαση) του ουρανού και των δικών του άβατων μυστικών.

Βωμοί, ιερά, μαντεία, ναοί, ακόμα και πόλεις ολάκερες φαίνεται να υπακούουν στον εσωτερικό αυτό κανονισμό των τέλειων γεωμετρικών σχέσεων ή των μαθηματικών τύπων, απηχώντας λες την ουράνια αρμονία των σφαιρών και τους νόμους του σύμπαντος…

Πώς ανακαλύφθηκαν όλα

ppllododoirddidighd11

Παρά το γεγονός ότι σε αρχαία κείμενα συναντούμε διάσπαρτες αναφορές για τον γεωμετρικό τριγωνισμό και η ύπαρξη των αρμονικών αυτών σχέσεων δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο μυστική, το πράγμα φαίνεται ότι πέρασε στα ψιλά της αρχαιοελληνικής εποποιίας, καθώς ο πλανήτης είχε άλλα και εξίσου σπουδαία επιτεύγματα για να μαγεύεται διαχρονικά από τους προγόνους μας.

Η αρμονία και το κάλλος της νοητής διασύνδεσης των αρχαιοελληνικών ιερών μπήκε στο στόχαστρο του γάλλου ερευνητή Ζαν Ρισσέν το 1967, κάνοντας ρητή αναφορά στον «Αρχαίο Γεωμετρικό Τριγωνισμό» και προσπαθώντας να διακριβώσει στην πράξη αν πράγματι οι αρχαίοι αρέσκονταν σε μαθηματικά παιχνίδια πάνω στον χάρτη. Το γάντι της πρόκλησης σήκωσε αργότερα ο Θεοφάνης Μανιάς («Άγνωστα Μεγαλουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων») και λίγο μετά ο Α. Αλεξίου, οι οποίοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να μελετούν την εσωτερική μαθηματική και αστρονομική αρμονία των αρχαιοελληνικών μνημείων.

Η απόδειξη θα ερχόταν βέβαια μόνο όταν θα γενικευόταν η χρήση του GPS και του γεωγραφικού στίγματος, που απλοποίησε τους υπολογισμούς που γίνονταν πρωτύτερα με κανόνα και διαβήτη πάνω στον ελλαδικό χάρτη. Οι εκατοντάδες επιτόπιες θεσιακές μετρήσεις σε ναούς και ιερά της Ελλάδας του καθηγητή Κοσμά Μαρκάτου αποκάλυψαν ότι το ισοσκελές τρίγωνο ήταν πιθανότατα η μονάδα του γεωδαιτικού τριγωνισμού, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί κι άλλα πρότυπα, όπως η αρχή των ίσων αποστάσεων μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων, το ορθογώνιο, το ισόπλευρο και το χρυσό τρίγωνο, ο κύκλος, ο ευθυγραμμισμός κ.ά.

ppllododoirddidighd3
Πηγή εικόνων

Ο Μαρκάτος επιβεβαίωσε ορισμένες συμμετρίες που καταδεικνύουν την ύπαρξη τριγωνισμού στον αρχαίο ελληνικό χώρο. Η ετυμηγορία του GPS έδειξε ότι ο ισοσκελισμός των πλευρών των νοητών τριγώνων ήταν σχεδόν τέλειος, καθώς οι αποκλίσεις κυμαίνονται από μερικά εκατοστά ως και μερικές δεκάδες μέτρα! Η ύπαρξη των τόσων γεωμετρικών συσχετίσεων απορρίπτει αβίαστα κάθε επιφύλαξη για τυχαιότητα τέτοιων νοητικών σχημάτων, καθώς το φαινόμενο είναι τόσο κοινό και αρμονικό που δεν μπορεί να είναι εκεί συμπτωματικά. Το λένε εξάλλου και οι ίδιοι οι αρχαίοι, όπως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας όταν διατείνεται πως «Η γεωδαισία ποιείται τας διαιρέσεις ου μόνον εις ισότητας αλλά και κατά λόγους και αναλογίας».

Αλλά και ο Αριστοτέλης μάς κλείνει το μάτι όταν μας λέει στα «Πολιτικά» του (VII, 1331a) πως «Οι καθιερωμένοι οίκοι για τη λατρεία των θεών πρέπει να βρίσκονται όχι μόνο στην κατάλληλη θέση αλλά και στην ίδια, εκτός από εκείνους τη θέση των οποίων ορίζει ξεχωριστά ο Νόμος ή κάποιο μαντείο υπό την αιγίδα του μαντείου των Δελφών». Ο Ίππαρχος συναινεί στον ισχυρισμό όταν αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε γεωδαιτικές μεθόδους προσδιορισμού οποιουδήποτε σημείου πάνω στη Γη.

ppllododoirddidighd4

Ο Στράβων πάλι λέει: «Όσοι ασχολούνται με τις θέσεις των διάφορων τόπων λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα των αστρονόμων και των γεωμετρών σχετικά με τα σχήματα, τα μεγέθη και τις αποστάσεις», ενώ ο Παυσανίας μάς παρέδωσε ότι: «Ο δήμος του Μαραθώνα απέχει ίση απόσταση από την Αθήνα με την απόσταση της Καρύστου, που βρίσκεται στην Εύβοια, από την Αθήνα» («Αττικά» 32:3), αναφορές που δεν αφήνουν σκοτεινά σημεία για το κατά πόσο οι γεωμετρικοί συσχετισμοί ήταν επιμελώς προσχεδιασμένοι και ολότελα ηθελημένοι.

Όσο για τους ίδιους τους συσχετισμούς, ως μονάδα μέτρησης χρησιμοποιείται φυσικά το στάδιο (184,454 μέτρα), ο αριθμός π (3,14), ο αριθμός της χρυσής τομής φ (1,618), αλλά και διάφορες γνωστές στους αρχαίους γεωμετρικές αναλογίες τύπου 1:1, 3:2, 4:3, 9:8, 256:243, 8:3, 4:1, 9:2 κ.λπ.

Τα δύο περίφημα ισοσκελή τρίγωνα

ppllododoirddidighd12

Η γνωστότερη και πιο μελετημένη περίπτωση γεωδαιτικού τριγωνισμού είναι το ισοσκελές τρίγωνο που σχηματίζουν ο Ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, με απόσταση 242 στάδια (και κεφαλή του τριγώνου το Σούνιο). Την ίδια ώρα, 23 ακόμα ζεύγη αρχαίων πόλεων στην ευρύτερη περιοχή Αττικής και Βοιωτίας απέχουν μεταξύ τους κατά… 242 στάδια!

Η έρευνα του καθηγητή Μαρκάτου έδειξε ότι, πρώτον, «το τρίγωνο Σούνιον-Αθήναι (Θησείον - Ναός Ηφαίστου)-Αίγινα είναι ισοσκελές με τις αποστάσεις Σούνιο-Αθήνα (Θησείον) και Σούνιο-Αίγινα σχεδόν ίσες» και, δεύτερον, «το τρίγωνο Δελφοί (Ομφαλός)-Αθήναι (Παρθενών)-Αίγινα (Ν. Αφαίας) είναι πρακτικώς ισοσκελές».

Το GPS απέδειξε λοιπόν με τη βοήθεια της σύγχρονης δορυφορικής τεχνολογίας αυτό που οι αρχαίοι πρόγονοί μας φαίνεται να ήξεραν σχεδόν διαισθητικά: πώς να χτίζουν αρμονικά τις πόλεις και τα ιερά τους!

ppllododoirddidighd9

Το ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (γ.π. 37,6502 και γ.μ. 24,0245) και πλευρές τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα (γ.π. 37,7544 και γ.μ. 23,5329) και τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο (γ.π. 37,9755 και γ.μ. 23,7216) έχει πλευρές μήκους 44,82 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως τον Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα) και 44,96 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως τον Ναό του Ηφαίστου στο Θησείο).

Όσο για το δεύτερο και εξίσου περιβόητο ισοσκελές τρίγωνο, έχει κορυφή τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς (γ.π. 38,4823 και γ.μ. 22,5012) και πλευρές τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα (γ.π. 37,7543 και γ.μ. 23,5332) και τον Παρθενώνα (γ.π. 37,9715 και γ.μ. 23,7266). Για την απόκλιση του μήκους των δύο πλευρών, το GPS μας λέει πως το ισοσκελές τρίγωνο έχει πλευρές μήκους 121,39 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς ως τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα) και 121,31 χιλιομέτρων (από τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς ως τον Παρθενώνα)! Μερικές δεκάδες μέτρα απόκλιση σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων τις λες και αμελητέες.

ppllododoirddidighd16

Παρά το γεγονός ότι ο διπλός αυτός γεωδαιτικός τριγωνισμός έχει μαγνητίσει όλα τα βλέμματα, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των αρχαιοελληνικών γεωμετρικών εικόνων, οι οποίες εκτείνονται πάνω από τον χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τα ιερά των ελληνικών κτήσεων αλλά και των πόλεων-κρατών της ελληνικής σφαίρας επιρροής.

Από την Ακρόπολη των Αθηνών, τις Αιγές, την αρχαία Ολυμπία, τους Λέοντες της ιερής Δήλου, τον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και την αρχαία Θήβα μέχρι το Δίον, τον Ναό του Απόλλωνα στην Κόρινθο, τον Ναό του Ποσειδώνα στα Ίσθμια, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τον Λέοντα της Χαιρώνειας και τον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, η ελληνική τοπογραφία δονείται από πλούσιες γεωμετρικές σχέσεις για τις οποίες αγνοούμε ωστόσο ακόμα και το παραμικρό.

ppllododoirddidighd8

Ήταν μια προσπάθεια αναπαράστασης πάνω στη γη των περίλαμπρων αστερισμών του ουρανού; Ήθελαν αντιθέτως να απεικονίσουν στον ελλαδικό χάρτη όλο τον ζωδιακό κύκλο, κάνοντας το Κοινό των Ελλήνων την τέλεια αντανάκλαση της προαιώνιας ουράνιας αρμονίας πάνω στη γη; Ή μήπως έκαναν χρήση των γεωενεργειακών ρευστών, των φυσικών ενεργειακών ρευμάτων της γήινης επιφάνειας δηλαδή, κατευθύνοντας την ενέργεια στις πόλεις και τα ιερά τους;

Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί για να αποκαλυφθεί η ζηλευτή γνώση που φαίνεται να κατείχαν οι πρόγονοί μας και διαφεύγει ακόμα και της σύγχρονης επιστήμης, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να ασχοληθεί με ένα από τα πλέον κολοσσιαία χαρακτηριστικά του αρχαιοελληνικού κόσμου. Πέρα από τα φυσικά και μεταφυσικά «γιατί», είναι αυτό το ακανθώδες «πώς» που οφείλει να εντυπωσιάσει επιτέλους τη μοντέρνα σκέψη: πώς κατάφεραν δηλαδή οι αρχαίοι Έλληνες τον τιτάνιο άθλο της γεωμετρικής διασύνδεσης των ιερών τους τόπων;

Μια πειστική απάντηση εδώ θα φωτίσει σαφώς διαφορετικά όλα όσα ξέρουμε για την επιστημοσύνη αλλά και τη μυστικιστική γνώση ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν ποτέ στον πλανήτη Γη…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

76
σχόλια
 1. avatar Dodo

  Αν έπρεπε η ανθρωπότητα να φτάσεις σε αυτο το σημείο δλδ να έχει στην κατοχή της το GPS τότε εκείνοι οι αρχαίοι τι τεχνολογία είχαν αλλά και γιατί τη χρησιμποιούσαν έτσι;Γιατί να κατασκευάζουν τέτοια πράγματα;Δεν έχει σημασία αν είναι έργο των αρχαίων Ελλήνων αλλά τι και ποιος τους βοήθησε ώστε να τα κάνουν όλα αυτά αλλά και γιατί;;;

 2. avatar ιεροφαντις

  μετρηση της περιμετρου της γης,ανακαληψη της σφαιρικοτητας και της περιστροφης της γης, ανακαληψη του ηλιοκεντρικου συστηματος,ανακαληψη της δομης της υλης απο ατομα, αρχη της πλευσης, υπολογιστης των αντικιθηρων,εφευρεση της ατμομηχανης,εφευρεση του τροπου κατασκευης κολοσιαιων κτιριων, με αυτο τον τροπο χτιστηκαν οι μεγαλοι καθεδρικοι της ευρωπης, μερικα απο τα τεραστια επιτευγματα των αρχαιων ελληνων,τι σας μοιαζει απιστευτο το οτι μπορεσαν να μετρησουν με ακριβεια μερικες κοντινες αποστασεις;

 3. avatar kontkrist

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου τέρας. Ομολογώ πως δεν είχα ιδέα για τα γεωμετρικά τρίγωνα των αρχαίων και θα το ψάξω όσο καλύτερα μπορώ για το τι παίζει.

 4. avatar m.kadras

  Από αρχαιοτέρων χρόνων έως σήμερα ο άνθρωπος συνήθιζε να κατασκευάζει ναούς και ξωκλήσια στο σημείο που είδε κάτι παράξενο, κάτι περίεργο, κάτι \"θεϊκό\", εκεί που σώθηκε ως εκ \"θαύματος\" κ.λ.π. για να εκπληρώσει το ... τάμα του, το χρέος του προς το θείο! Τα σημεία αυτά, στα οποία ο χρόνος διαστρεβλώνεται είναι γνωστά ως σημεία τομής μαγνητικών πεδίων! Σε αυτά τα σημεία θα \"δεις\" την .... Αθηνά, το .... Δία, το .... Χριστό, την ... Παναγία, τον .... Άγιο Ραφαήλ! Αυτά τα σημεία είναι συμμετρικά γιατί υπόκεινται σε μαθηματικούς νόμους! Και επειδή οι πόλεις και τα χωριά αναπτύχθηκαν δίπλα σε δραστηριότητες ανθρώπων και πεδίων δημιουργήθηκαν και ανακαλύφτηκαν μαθηματικές σχέσεις που τις συνδέουν. Μια απλουστευτική εξήγηση μακρυά από δεισιδαιμονίες και πατριωτικές εξάψεις!

  1. avatar Def Def

   Όταν μιλάμε για κάτι τόσο μα τόσο παγκόσμιο, δεν νομίζω ότι η εκάστοτε πατρίδα οριοθετεί τη γνώση. Το τι έκαναν, ανακάλυψαν, δημιούργησαν αυτοί οι άνθρωποι τόσες χιλιάδες χρόνια πριν, δεν έχει πατρίδα. Είναι σαν να διεκδικεις σημερα την πατροτητα του τροχούς.

 5. avatar Έλενα Μητροπετρου

  Η ανδρεία, η γενναιότητα και η εντιμότητα απαιτούν να γράφουμε τις απόψεις μας με ονοματεπώνυμο.
  Το να βρίζουμε κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμο είναι χαρακτηριστικό δειλίας και ανανδρίας.

 6. avatar AFANTOSΣ

  το τι ειναι αληθεια και το τι οχι πιστεύω κανεις δεν το ξερει 100%.Σίγουρα όμως το μεγαλείο των αρχαίων ελλήνων κανένας ασχετος καραγκιόζης ανθέλληνας και τραμπουκίσκος δεν έχει το δικαίωμα να το υποσκάπτει.το σίγουρο είναι ότι οι αρχαίοι μας ήταν μεγαλοφυείς!!!!και ότι τους αντιγραψανε σε πολλά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι επίσης 100% αληθινό όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε αρκετούς προδότες και κατσαριδοφάγους...και ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!

 7. avatar Έλενα Μητροπετρου

  Προς τον \"ευγενή\" ανώνυμο με το ψευδώνυμο \"μπούρδας\", παρακαλώ γράψτε μας πλήρη βιβλιογραφία με ακριβείς παραπομπές του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους για τα ισοσκελή τρίγωνα.
  Περιμένω

  1. avatar Kwstas23

   κ. και η σοκολάτες έχουν ονοματεπώνυμο στο βωμό του κέρδους.

 8. avatar Θεριστής

  Μια σοβαρή προσέγγιση σε τέτοια άρθρα είναι ούτε να αμφισβητείς, ούτε να αποθεώνεις. Ολα αυτά είναι στοιχεία πορς διερεύνηση. Δεν τα ξέρουμε όλα. Στα 70 κατά μέσο όρο χρόνια του γρήγορου περάσματός μας από αυτή τη ζωή μια μικρή αίσθηση παίρνουμε του τι συμβαίνει. Γεγονός πάντως είναι ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν μια \"μανία\" με την συμμετρία και την αρμονία.

 9. avatar kwstas23

  Πισω απο αυτες τις τριγωνες μπουρδες ειναι φτιαγμενω το λογισμικο απο το μαραφετη που κρατας και γραφεις τη δικη σου μπουρδα

  1. avatar Πλυσου

   Πλυσου για να φύγει η τσιμπλα από το μάτι και η τσίχλα από το αυτί

 10. avatar Τέρι

  Το αρθρο ειναι εντυπωσιακο. Εντυπωσιακα ωστοσο ειναι και τα σχολια . Ειναι μια απογοητευση και ειλικρινα διακρινεται η διαφορα του Ελληνα και του τιποτα πλεον ελληναρα. .

 11. avatar Γκιοζης Καρας

  Η επιστημονικη ορολογια αυτου του \"φαινομενου\"
  ονομαζεται \"Ασχετος συσχετισμος μπουρδολατρειας!\"

 12. avatar Μιαούλης

  Ειδικός δεν είμαι αλλά μου φαίνεται αξιοθαύμαστο και αξιοπρόσεκτο. Επίσης να επισημάνω σε κάποιους ότι τα τρίγωνα αυτά δε το σχηματίζουν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος ΑΛΛΑ συγκεκριμένοι ναοί. Τώρα για το πως υπολόγιζαν αποστάσεις είναι ένα μυστήριο με τρανό παράδειγμα το Ευπαλύνειο όρυγμα στη Σάμο τον 6ο π.Χ αιώνα μήκους 1.036 μέτρων το οποίο ανοίχθηκε απο δύο μεριές του βουνού και η συνάντηση στο μέσον ήταν με απόλυτη ακρίβεια.

 13. avatar Σε αυτα πρωτος ο Ελληνας. Στα σημαντικα, τελευταιος

  Ολο το ιντερνετ ειναι γεματο απο τετοιου ειδους αρθρα. Η συνταγη ειναι γνωστη: Παιρνουμε μερικα αληθινα γεγονοτα, τα αναμιγνυουμε με ενα σωρο ανυποστατα και αντε να βγαλει ακρη ο μεσος Ελληνας τι ισχυει και τι οχι. Οπως γραφετε, η συγχρονη επιστημη αρνειται να ασχοληθει με αυτα. Γιατι αραγε?Γιατι οι επιστημονες ελεγχονται απο τους Εβραιους θα πει ο \"ψαγμενος\". Δεν ασχολουνται γιατι δεν εχουν το μυαλο του μεσου Ελληνα που μπλεκει φυσικη με μεταφυσικη και ενεργειακα πεδια (???). Τετοια αρθρα που ασχολουνται με μυστικιστικες αποκρυφες γνωσεις δεν προσφερουν τιποτα στη ζωη του σημερινου Ελληνα.Δεν τη βελτιωνουν ουτε στο ελαχιστο. Αρθρα για το πως λειτουργει το τραπεζικο συστημα, για το τι φαγητα τρωμε και για διατροφικα σκανδαλα που δεν τα μαθαινει κανεις, για τη μολυνση του περιβαλλοντος και τις συνεπειες του στη ζωη μας κτλ κτλ κτλ ειναι δεκαδες φορες πιο χρησιμα αρθρα γιατι αφορουν τη ποιοτητα της ζωη μας και των παιδιων μας και μπορουμε να κανουμε κατι για αυτο!!! Οσο εσεις ασχολειστε μανιωδως με τα τριγωνα των αρχαιων και τις πυραμιδες των Αιγυπτιων ή τα ημερολογια των Μαγιας, η ζωη σας υποβαθμιζεται ολο και περισσοτερο κατω απο τη μυτη σας και στο τελος της ημερας καταληγειτε να λετε οτι η ζωη ειναι π[....]. Η ζωη ειναι ωραια. Π[...] την καναμε εμεις.Καλους τριγωνισμους λοιπον.

  1. avatar Def Def

   Έχεις σκεφτεί ότι αυτό στο οποίο αναφέρεσαι ως σημαντικό, στην ουσία είναι το αποτέλεσμα ετών μάρκετινγκ; Η μόλυνση η ακρίβεια και τόσα άλλα σύγχρονα δεινά έχουν προβληθεί από την αλαζονεία και τη λαιμαργεία του σύγχρονου ανθρώπου να αποκτήσει καταναλωτικά αγαθά γιατί το μάρκετινγκ τον έπεισε ότι του είναι αναγκαία αλλά στην ουσία θα μπορούσε και χωρίς τα περισσότερα από αυτά.

  2. avatar kontkrist

   Όλα αυτά που λες φίλε έχουν την βάση τους. Μήπως όμως το να ασχολείται κάποιος με τα ζητήματα αυτά και με τις απαντήσεις που θα πάρει καταφέρει κάτι που θα του αλλάξει ολοσχερώς την ζωη; Την αρμονία με την φύση και την ίδια την ζωή. .. Ας μην προτρεχουμε λοιπόν με το βαθύτερο νόημα που μπορεί να κρύβεται πίσω από τέτοια θέματα και καλό θα είναι να ενθαρρύνουμε τέτοιες συζητήσεις και αναζητήσεις.

  3. avatar Βλαχος

   Προσυπογραφω τα γραφομενα σας \"Τετοια αρθρα..................και μπορουμε να κανουμε κατι για αυτο\" . Βεβαια, αυτα εχουν εκφρασθει και στο παρελθον απο τον λαικο διανοητη δια των ρησεων \" Αφησαμε τον γαμο και παμε για πουρναρια\". Καλο ειναι που τα υπενθυμιζετε.

 14. avatar Καρτσωνάκης

  Εκείνο που είναι πιο σημαντικό από όλα δεν είναι να βλέπουμε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά να παραδεχτούμε κάποτε ότι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε την ιστορία του πλανήτη και την εξέλιξη του ανθρώπου σε αυτόν και τους πολιτισμούς ή τον πολιτισμό που γνώρισε ο πλανήτης πριν από τον δικό μας. Υπάρχουν τόσες ενδείξεις (το τονίζω ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ) που καλύτερα να μην λέμε ότι είμαστε σίγουροι για όλα.

 15. avatar Π22

  Μυστηριολαγνεία

 16. avatar irac

  Προσωπική μου άποψη είναι ότι το φαινόμενο είναι εντελώς τυχαίο.
  Οταν ενώσεις τρία οποιαδήποτε σημεία σχηματίζεις ένα τρίγωνο. Τώρα εάν το τρίγωνο είναι ισοσκελές, ορθογώνιο, ή οτιδήποτε άλλο, εξαρτάται από τα σημεία που επιλέγεις να ενώσεις. Και μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια εκείνα βρίσκονταν διάσπαρτοι ναοί και χώροι τέλεσης μυστηρίων σε όλη την Ελλάδα. Αρα πολλές οι επιλογές για τον σημερινό μελετητή.

  1. avatar Def Def

   Σύμπτωση επαναλαμβανωμένη παύει να είναι σύμπτωση. Και δεν μιλάμε για το ξοκλησι που είχε κάποιος στην αυλή του... Μιλάμε για σημαντικά κέντρα της εποχής εκείνης. Μνημεία που τα επισκέπτεστε ακόμη και σήμερα και είναι εκεί που τα οριοθέτησαν αυτοί, τόσες χιλιάδες χρόνια πριν.

 17. avatar βερβένα

  Αν με τόση αμφισβήτηση, τόσο σκέψη, και τόσο πάθος, αναλύαμε τα γεγονότα και τους πολιτικούς μας πριν πάμε να ψηφίσουμε, τότε σίγουρα δεν θα είχαμε αυτά τα χάλια σήμερα!!!

 18. avatar spylab

  Θα ελεγα οτι αφηνουν αφωνους τους ανοητους...

  1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Και προφανώς εύγλωτους, τους ακόμη πιό ανόητους....

 19. avatar Βλαχος

  Καλυτερα να ειμαστε πιο συγκρατημενοι. Εχει τοσα πολλα σημεια αρχαιολογικου ενδιαφεροντος η Ελλαδα, που μπορεις να χαραξεις παρα πολλα ισοσκελη και (λιγοτερα) ισοπλευρα τριγωνα. Εαν αποτυπωσουμε σε ενα ψηφιακο χαρτη ολα (μη σας πω μονο τα πολυ σπουδαια) σημεια ενδιαφεροντος και με ενα λογισμικο (που δεν υπαρχει κανενας λογος να εκπονηθει - μονο παραπλησια που χρησιμευουν για να εχουμε την βελτιστη εκμεταλλευση υλικου σε επιπεδο και μαζα - υφασματα-λαμαρινες κλπ) με κορυφη ανα σημειο και με ερευνα για υπαρχοντες γεωμετρικους σχηματισμους με αλλα σημεια, θα γεμιζαμε το χαρτη με ισοσκελη και ισοπλευρα τριγωνα, τετραγωνα, παραλληλογραμμα κλπ. Ο υπολογισμος ΜΕΓΑΛΗΣ αποστασης με καποια σχετικη ακριβεια επιτευχθηκε αιωνες μετα. Αυτο βεβαια δεν αντιβαινει στην διαπιστωση (για τα συγκεκριμενα τριγωνα που αναφερονται) του καθ\'ολα αξιοτιμου κ. καθηγητη, αλλα δεν μας αφαιρει το δικαιωμα να θεωρησουμε αυτα τα τριγωνα συμπτωματικα. Εκτος εαν ζουμε, οπως λεγεται απο μερικους μη θετικους επιστημονες, (κλασσικους και μη συγγραφεις κλπ - Απο Ντενιγκεν μεχρι...Γεωργιο Λουκα) τον δευτερο η τριτο πολιτισμου της ανθρωποτητας. Το οποιον δεν εχει αποδειχθει επιστημονικα, αλλα ουτε και απορριφθει. Επανερχομεθα απι του θεματος οταν συμβει ενα εκ των δυο.

  1. avatar Def Def

   Το περίεργο είναι ότι σε κανέναν άλλο πολιτισμό δεν θα βρεις αντίστοιχα παραδείγματα...

 20. avatar Έλενα Μητροπετρου

  Τρίγωνα μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε τρία σημεία.
  Πόσες μπούρδες πια περί υποτιθέμενων κρυμμένων αριθμών, τριγώνων και αναγραμματισμων στην Αρχαία Ελλαδα θα διαβάσουμε;

  1. avatar ο μπουρδας

   Μα τις μπούρδες τις λέγαν κάτι αριστοτελιδες, πλατωνες και λοιποί.Σε αυτούς να πα να τα πεις. Εμας τι μας πρήζεις.

   Αλλά ξέρω, έχεις ξεσκιστεί να τους μελετάς. Έβγαλε και η μύγα κ[...] και χ[...] τον κόσμο όλο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει