Τα αεροδρόμια είναι πολύ ξεχωριστοί χώροι, γεμάτοι συναισθήματα: χαράς, ενθουσιασμού, λαχτάρας, λύπης (όταν αποχαιρετάς κάποιον), αλλά και αγωνίας και εκνευρισμού όταν για παράδειγμα συμβαίνει κάτι και χάνεις το αεροπλάνο ή ακυρώνεται η πτήση σου.

Σε αυτήν την περίπτωση μία από τις επιλογές που έχει κανείς (ανάλογα και με τις ώρες που καλείται να περιμένει στις αίθουσες αναχώρησης) είναι να… ρίξει έναν υπνάκο μέσα στο αεροδρόμιο.

Ποια όμως είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια για να κοιμηθεί κανείς;

Όλα ξεκίνησαν πριν από 17 χρόνια, όταν κάποιος σκέφτηκε να δημιουργήσει έναν οδηγό για budget ταξιδιώτες, οι οποίοι προτιμούσαν να περάσουν μερικές νύχτες σε ένα αεροδρόμιο, προκειμένου να ξοδέψουν όσα λιγότερα μπορούσαν σε κάποιο προορισμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sleepinginairports.net, λοιπόν, η τάση αυτή πλέον έχει αποκτήσει ένα ευρύτερο κοινό.

«Ο ύπνος σε ένα αεροδρόμιο δεν απευθύνεται πια μόνο σε νεαρούς ταξιδιώτες, που γυρνούν τον κόσμο με τα σακίδια στους ώμους. Στις μέρες μας οι πολύ πρωινές πτήσεις, οι ακυρώσεις πτήσεων, οι καιρικές συνθήκες και οι… εκρήξεις ηφαιστείων, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα δει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών να προσπαθούν να βολέψουν το κορμάκι τους στις καρέκλες ή τα πατώματα ενός αεροδρομίου» αναφέρει η ιστοσελίδα.

Τι χρειάζεται κανείς γι’ αυτές τις περιπτώσεις
Η ιστοσελίδα Sleepinginairports ζήτησε από 14.600 επιβάτες να αξιολογήσουν αεροδρόμια με βάση τέσσερις «κανόνες ύπνου».

«Άνεση»: περιλαμβάνει πολυθρόνες και άνετες θέσεις καθίσματος (δωρεάν) –ακόμη καλύτερα αν μπορεί κανείς να… απλώσει τις αρίδες του επάνω σε αυτές- και «ζώνες ησυχίας».

«Υπηρεσίες»: περιλαμβάνει 24ωρη πρόσβαση σε φαγητό και… τουαλέτες.

«Καθαριότητα»: πιο γενικός κανόνας, που αφορά την καθαριότητα στους χώρους υγιεινής και εστιατόρια.
«Εξυπηρέτηση πελατών»: περιλαμβάνει όλους τους έξτρα παράγοντες που σε κάνουν να θυμάσαι ένα μέρος με… στοργή, όπως υπαλλήλους αεροδρομίων που δίνουν κουβέρτες και μαξιλάρια στους ταλαιπωρημένους επιβάτες, όταν καθηλώνονται στο έδαφος.

Τα πέντε καλύτερα αεροδρόμια για… ύπνο

5. Helsinki-Vantaa

«Υπάρχουν παγκάκια παντού» έγραψε ένας στο Sleepinginairports. Όμως πέρα από αυτό, το αεροδρόμιο Vantaa του Ελσίνκι διαθέτει μια βιβλιοθήκη ανταλλαγής βιβλίων, διοργανώνει ξεναγήσεις μέσα στο αεροδρόμιο, ενώ διαθέτει μια ειδική «ζώνη χαλάρωσης» για τους κουρασμένους επιβάτες.

4. Hong Kong International Airport

Κανείς μπορεί να κατασκευάσει αυτοσχέδια κρεβάτια με μερικές καρέκλες-ξαπλώστρες, τονίζει η ιστοσελίδα, αρκεί να ξέρει που να κοιτάξει.

3. Amsterdam Schiphol

Παίρνει πολλούς πόντους για τους άνετους καναπέδες του, το μουσείο που διαθέτει και μια περιοχή σαν… δάσος ανάμεσα στους χώρους αναχωρήσεων 3 και 4, όπου μπορείτε να απολαύσετε και τους ήχους της Φύσης!
Και μόνο που το φαντάζεται κανείς… του έρχεται να ρίξει έναν υπνάκο!

2. Seoul Incheon

«Ενώσαμε δύο καρέκλες και ξαφνικά είχαμε ένα κρεβάτι, στο οποίο χωρούσαν να κοιμηθούν τρεις άνθρωποι» έγραψε ο Phtraveler για το αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ.

Άλλοι επιβάτες ανέφεραν ακόμη τις ξεχωριστές παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς από χορευτές… για να δώσουν και μια διαφορετική νότα στην όλη… ταλαιπωρία τους.

1. Singapore Changi

 
Βρίσκεται στην κορυφή εδώ και 17 χρόνια. «Η ησυχία επιβάλλεται στο snooze lounge, ενώ κανείς απαγορεύεται το μάσημα τσίχλας, ενώ κανείς μπορεί να συλληφθεί επειδή… έφτυσε» σύμφωνα με την έρευνα της ιστοσελίδας SleepinginAirports.

Το αεροδρόμιο διαθέτει έξι ζώνες χαλάρωσης, με ειδικά καθίσματα που αλλάζουν κλίση, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τα πέντε χειρότερα αεροδρόμια για… ύπνο (και όχι μόνο)

5. Paris Beauvais

«Μας πέταξαν έξω στη μία τη νύχτα. Όλα τα κοντινά ξενοδοχεία ήταν κλεισμένα. Είχαμε μια πτήση transit για Μαρόκο. Εγώ φορούσα ένα ελαφρύ μπλουζάκι και σανδάλια. Έξω είχε 8 βαθμούς Κελσίου και πέρασα τη νύχτα χοροπηδώντας προσπαθώντας να ζεσταθώ» ανέφερε ένας φανερά δυσαρεστημένος επιβάτης.

4. Benazir Bhutto International Airport, Islamabad

Πλαστικές καρέκλες. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα;

3. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport, Kolkata

«Κοιμηθήκαμε… όρθιοι. Τα φώτα παρέμειναν αναμμένα όλη τη νύχτα, και χρειάστηκε να φορέσουμε τα μπουφάν μας, εξαιτίας του κλιματισμού».

2. Bergamo Orio al Serio Airport (Ιταλία)

«Υπάρχει μόνο ένα μικρό καφέ ανοιχτό όλο το 24ωρο. Μεθυσμένοι γυρνάνε στους διαδρόμους και βρίζουν. Δεν ήταν οι καλύτερες στιγμές μας» έγραψε κάποιος.

1. Manila Ninoy Aquino International Airport (Terminal 1)

«Όλα φαίνεται ότι έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να κάνουν την εμπειρία σας… όσο χειρότερη γίνεται» ανέφερε ένας επιβάτης.