Το AirBnB «πονοκεφαλιάζει» τους ξενοδόχους σε Χαλκιδική και Πιερία

Βλέπουμε τις αφίξεις, αλλά δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες διανυκτερεύσεις, αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
15:13
23/08/2018
Το AirBnB «πονοκεφαλιάζει» τους ξενοδόχους σε Χαλκιδική και Πιερία
15
loading

«Βλέπουμε τις αφίξεις, αλλά δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες διανυκτερεύσεις. Έχουμε διαρροές από παντού. Από τη βραχυχρόνια μίσθωση, από το AirBnB και από τα σπίτια που νοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους σε φίλους και γνωστούς»: με τη φράση αυτή, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα φαινόμενο που «καλά κρατεί» και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην Πιερία, αλλά και γενικά στους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας (κι όχι μόνο). Το φαινόμενο της παραξενοδοχίας, που -μαζί με τις μισθώσεις μέσω AirBnB- στοιχίζει στα νόμιμα καταλύματα την απώλεια χιλιάδων διανυκτερεύσεων και σημαντικών εσόδων κάθε χρόνο.

Δεκάδες χιλιάδες αφίξεις καταλήγουν σε παράνομα καταλύματα

Παρότι ο αριθμός των καταλυμάτων που μετατρέπονται εν μία νυκτί σε παράνομα «ξενοδοχεία» και «rooms to let» δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια και για αυτό δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, «στην περιοχή της Χαλκιδικής υπολογίζεται ότι για κάθε 400.000 Βαλκάνιους, που καταφθάνουν σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα, θα υπάρξουν άλλες 100.000 αφίξεις περίπου, σε παράνομα». Όπως επισημαίνει, τουριστικά γραφεία μικρής δυναμικής από γειτονικές χώρες ενοικιάζουν κτίσματα όπως διώροφες οικοδομές με απλή σύμβαση αστικής μίσθωσης και στη συνέχεια τα διαθέτουν για διαμονή σε τουρίστες από τις χώρες τους χωρίς να έχουν καμία άδεια.

6.000 κλίνες ...εκτός φορολογίας

«Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στον Δήμο Ν.Προποντίδας, σε περιοχές όπως τα Φλογητά, τα Νέα Πλάγια και η Ηράκλεια» επισημαίνει ο κ. Τάσιος, που έχει επίσης τις ιδιότητες του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του πρώτου αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Συνολικά», λέει, «παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τα ακίνητα που διατίθενται (στο νομό) στο πλαίσιο της παραξενοδοχίας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 6.000. Από αυτά, όσα διατίθενται μέσω AirBnB εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4.500, συν άλλα 1.500, που εντάσσονται στην απόλυτη παραξενοδοχία. Με απλά λόγια, υπάρχουν περίπου 6.000 κλίνες συνολικά, οι οποίες βρίσκονται ουσιαστικά εκτός φορολογίας», με αποτέλεσμα τη σημαντική διαφυγή εσόδων για τους ξενοδόχους -στις μονάδες μικρότερων κατηγοριών- και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων (σ.σ. αυτή τη στιγμή στον νομό υπάρχουν συνολικά περίπου 55.000 νόμιμες ξενοδοχειακές κλίνες, στις οποίες αναμένεται να προστεθούν μέχρι το 2020 άλλες 1.500, στο πλαίσιο επενδύσεων συνολικού ύψους 250 εκατ., οι οποίες όμως αφορούν ξενοδοχεία ανώτερων κατηγοριών).

Εν αναμονή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Το τοπίο θα μπορούσε να «νοικοκυρέψει» κάπως, κατά τον ίδιο, το άνοιγμα του μητρώου ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής (πλατφόρμες τύπου Airbnb). «Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από τον Δεκέμβριο του 2016, βελτιώθηκε τον Μάιο του 2017, αλλά η εφαρμογή για το μητρώο δεν έχει ακόμη ανοίξει» παρατηρεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Με την ενεργοποίησή της, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.

Εξοχικά προς... αόρατη ενοικίαση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. Όπως παρατηρεί η κ. Λάμπρου-Ξυπτερά, έντονο είναι το φαινόμενο της παραξενοδοχίας και στην Πιερία. «Το φαινόμενο ανθρώπων από γειτονικές χώρες, που παίρνουν κτίρια σε τουριστικές περιοχές και τα δουλεύουν σαν ξενοδοχεία χωρίς καμία άδεια, συζητιέται ευρέως και στην Πιερία και έχει παρατηρηθεί έντονα.

Μπορεί να βλέπουμε και να μετράμε αφίξεις, αλλά δεν βλέπουμε τις αντίστοιχες διανυκτερεύσεις. Υπάρχει και η περίπτωση των ιδιωτών από τα Βαλκάνια, π.χ. από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, που έχουν αποκτήσει μια εξοχική κατοικία στον νομό μας και τη νοικιάζουν σε φίλους ή γνωστούς φίλων έναντι αντιτίμου, χωρίς και πάλι να φαίνονται πουθενά. Και φυσικά υπάρχουν οι μισθώσεις μέσω της πλατφόρμας AirBnB. Η νόμιμη ξενοδοχεία έχει διαρροές από παντού, ενώ οι έλεγχοι γίνονται πάντα στις νόμιμες επιχειρήσεις» επισημαίνει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

  Λετε σαχλαμαρες !Οσοι νοικιαζουν μεσω airbnb πληρωνουν φορο κανονικοτατα.Οι δε πελατες τους ζουν σαν ανθρωποι και οχι σαν..... σε παρα πολλα ξενοδοχεια.

 2. avatar Petech

  Τι λέτε ρε ξενοδόχοι? Όταν κουβαλάτε τους [...] τουρίστες με το all inclusive και διαλύετε την αγορά, τα εστιατόρια κλπ......είναι καλα....... στον [...] λοιπόν τώρα με το airbnb

 3. avatar ThanosGk

  Προσωπικά χαίρομαι πολύ, όπως πολλοί από εσάς, που παραπονιούνται οι ξενοδόχοι για "αθέμιτο ανταγωνισμό" από τους ιδιοκτήτες σπιτιών που τα μισθώνουν στην airBnb.
  1) Τα ξενοδοχεία και δωμάτια εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους και το ξεζουμίζουν, χωρίς όμως να ρίχνουν τις τιμές.
  2)Οι ξενοδοχικές μονάδες έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές για τους ξένους που έρχονται μέσω tour Operator , και δεν κάνουν εκπτώσεις σε ντόπιους.
  3) Αν είχα εξοχική κατοικία θα την εκμεταλλευόμουν κι εγώ ανάλογα, για να πληρώσω τα σπασμένα του ΕΝΦΙΑ και της υπερφορολόγησης, τη στιγμή που άλλοι έκλεβαν το κράτος και τους Έλληνες πολίτες με αποτέλεσμα να διαθέτουν και χρήματα για πολυτελείς διακοπές.
  4) Η φιλοξενία (με μικρό αντίτιμο, λογική τιμή) είναι θεσμός που επιδοκιμάζεται και ευλογείται από όλους. Γιατί να φιλοξενούν μόνο οι "προνομιούχες" μόνο επιχειρήσεις;
  5) Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τη φιλοξενία όταν μένουν σε κατοικίες με προσωπικότητα, μακριά από τα αποστειρωμένα και μονότονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Γι' αυτό ίσως πέτυχε και ο καινούργιος αυτός τρόπος φιλοξενίας. Το ίδιο πετυχημένα είναι σήμερα και τα κάμπινκ πολυτελείας, που τρώνε κι αυτά μέρος των τουριστών.

  1. avatar LECC

   Μα πόσο συμφωνώ μαζί σου! Αηδία κατήντησαν, αντί τους Έλληνες να τους έχουν στα όπα όπα που ναι κιμπάρηδες και δε θα φάνε 1 σαλάτα στα 2 το βράδυ, κοιτάνε να γλύφουν και να προσφέρουν τα καταλύματα στους ξένους οικονομικότερα!Νισάφι πια, airbnb και πάλι!

 4. avatar makedon

  Όταν οι εν λόγω "κύριοι" ξενοδόχοι λογάριαζαν τα κέρδη τους ως μόνιμα, αυξανόμενα και διαιωνίζοντα, προφανώς δεν υπολόγιζαν ότι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια να ερευνούν πριν αγοράσουν (τις υπηρεσίες) και ν' απορρίπτουν το ακριβό προϊόν χωρίς αντίκρυσμα, εξ' ου και οι στροφή στα εναλλακτικά καταλύματα (airbnb, αδήλωτες οικίες κι ελεύθερη κατασκήνωση). Με τα μυαλά στη δεκαετία του '80 δεν πρόκειται να καταλάβεις ότι αν δεν ικανοποιώ τον πελάτη, θα πάει αλλού! Αν εγώ κάνω ελεύθερο camping και κινητοποιείς την αστυνομία για να με απομακρύνει, ΔΕΝ θα πάω σε ξενοδοχείο, απλά σ' άλλη παραλία. Και το γελοίο είναι ότι τους μη-πελάτες τους λογαριάζουν ως διαφυγόντα κέρδη!

 5. avatar ΦΡΑΝΚΥ

  Για να δούμε του χρόνου θα βρισκετε airbnb με τις ζημιές και τις βρωμιες που σφηνετε πίσω σας??

 6. avatar Μακ Μήτσος

  Γι αυτό δεν ανοίγω ούτε ξενοδοχείο ούτε εστιατόριο στο Ελλάντα δεν συμφέρει . . .

 7. avatar Λες και θα

  έρχονταν όλοι στα σαπιοξενοδοχεια σας

 8. avatar Ας φαει και κανένας άλλος ανθρωπακος,

  Που μένει στη στάνη για 2 μήνες μπας και βγάλει κανένα σπασμένο.
  Άντε από δω μας τα πρηξατε με τα καταλύματα!
  Η μοναδική επιχείρηση που δεν έχει λουκέτα!
  Δουλεύουν 3 μήνες και τους άλλους 9 είναι δημόσιοι υπάλληλοι!
  Στη Χαλκιδική πάω κάθε χρόνο και τα συγκεκριμένα δωμάτια τα έχει γυμναστής διορισμένος στο όνομα της μαμάς του!!!

 9. avatar αυτα τα

  ξερουμε χρονια κυριοι,εχουμε αφιξεις δεν εχουνε χρημα εχουμε τουρισμο αλλα τα κερδη ειναι λιγα ,εχουμε μεγαλη φορολογια και δεν μενει κερδος ε!παρτε και αυτο τωρα.γιατι τους ελληνες επισκεπτες τους εχεται παντα στην απεξω.

 10. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΜΠΙΣΤΑΕΙ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!!!

 11. avatar LECC

  Ζητάνε και τα ρέστα που πάνε τις τιμές στο θεό τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο και ειδικά στους Έλληνες.Έχω προσωπική εμπειρία που σε μένα το ίδιο δωμάτιο το δίνανε 30 ευρώ περισσότερα με παζάρια ενώ στον κουνιάδο μου που ζει Γερμανία μέσω σάιτ 30 λιγότερο.Μιλάμε για τεράστια διαφορά όχι 5 και 10 ευρώ, όσο για το airbnb γιατί το αφορίζουν οι ξενοδόχοι; Να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να χαμηλώσουν τις τιμές τους...Κρήτη σε ένα μέτριο ξενοδοχείο- όχι αpparthotel- κάτω από 150 ευρώ δεν έβρισκες....Στο airbnb και λιγότερα πληρώνεις και ολόκληρο σπίτι έχεις, εμείς Σκιάθο φέτος-που ναι και πανάκριβη- το χαρήκαμε απίστευτα και εννοείται πώς μόνο έτσι θα κλείνουμε πια

  1. avatar Ναι μεν αλλά……

   Συμφωνώ φίλε μου ότι ξενοδοχεία και δωμάτια έχουν μαδήσει τον Έλληνα ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει γίνει πολυτέλεια να πας 5 μέρες κάπου. Και τις περισσότερες φορές στα δωμάτια μαύρα (ετοιμαστείτε για νέα μνημόνια). Αλλά πρέπει να τα βλέπουμε όλα. Πιθανολογώ ότι έχεις δικό σου σπίτι γιατί εμείς που νοικιάζουμε Αθήνα και σε πολλές άλλες πόλεις συχτηρίζουμε την Airbnb. Πριν 2 χρόνια Αγιο Δημήτριο που μένω για να νοικιάσεις σπίτι 80 mm2 ήθελες το πολύ 550€ αν ήταν νεόδμητο. Εγω σε 15ετίας έδινα 400€. Μπες να δεις πόσο έχουν τώρα λόγω airbnb. 700-800€. Μέχρι και 1000 έχω δει.Τώρα πες μου. Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι με τους μισθούς που υπάρχουν Ελλάδα.
   Γι’ αυτό προσωπικά μακριά από airbnb και ας πληρώσω κάτι παραπάνω για τις 5-10 μέρες που πάω διακοπές το χρονό παρά όλο το χρόνο.

   1. avatar LECC

    Θεωρώ ότι απήντησες σε μένα Ναι μεν αλλά, αν κάνω λάθος μη λάβεις υπ όψιν σου το μύνημα.Ναι ζω σε ιδιόκτητο διαμέρισμα σε "χειρότερη" συνοικία από τη δική σου, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το συσχετισμό ειλικρινά.Εγώ αναφέρθηκα στο πόσο άνισα οι ξενοδόχοι συμπεριφέρονται στους Έλληνες και ξένους και στο ότι η σχέση ποιότητας- τιμής δεν είναι η πρέπουσα, δε θεωρώ ότι λόγω airbnb αυξήθηκαν τα ενοίκια στην Αθήνα, αλλά στο ότι η περιοχή η συγκεκριμένη που ζεις έχει "ανέβει" όπως για παράδειγμα η περιοχές γύρω από το Μαρούσι λόγω μετρό κτλ.όπως έχει ο Άγιος Δημήτριος.Το πατρικό μου σπίτι το νοίκιαζα πριν 5 χρόνια 400 ευρώ τώρα 250 και λέω και ευχαριστώ.Η προσωπική μου εμπειρία μέχρι στιγμής με το airbnb είναι εξαιρετική, αν ξέρεις τον τρόπο παζαρεύεις κιόλας την τιμή.Πέρσι ψάχναμε Παξούς που ήταν ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ τα καταλύματα, με airbnb μείναμε συγκριτικά αρκετά οικονομικά σε εξαιρετικό σπιτάκι, το ίδιο φέτος Σκιάθο.Πάντα όμως εξαρτάται τι θέλει κανείς, εγώ προσωπικά προτιμώ να κάνω περισσότερες μέρες διακοπές από το να μου τα φάνε σε 5 μέρες οι ξενοδόχοι με υπηρεσίες μου δεν αντιστοιχούν στα αστέρια που μοστράρουν.Είναι κοινό τοις πάσοι ότι ένα 4στερο στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ένα μέτριο 3στερο Γαλλίας και Γερμανίας από προσωπική εμπειρία.
    Με εκτίμηση

 12. avatar Raikos

  Hahahahahahahahahaha.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει