Σε απόσταση αναπνοής από τους Κήπους στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Καλογερικό γεφύρι, γνωστό και ως γεφύρι του Πλακίδα, καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού λίγα μέτρα πριν την είσοδό του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα γεφύρια της περιοχής, με το μήκος του να αγγίζει τα 55 μέτρα και το πλάτος καταστρώματος να ξεπερνάει τα 3. Αυτό που εντυπωσιάζει όποιον το αντικρίσει από κοντά είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες όπως στέκουν σε αρμονική παράταξη δημιουργούν την αίσθηση της ανάλαφρης κίνησης, δίνοντας την εντύπωση κινούμενης κάμπιας.

Το γεγονός ότι αποτελείται από τρία τόξα το κάνει από μόνο του μοναδικό, καθώς πρόκειται για ένα από τα λιγοστά τρίτοξα πέτρινα γεφύρια που σώζονται μέχρι σήμερα.

Αρχικά η κατασκευή του ήταν ξύλινη, ωστόσο με χορηγία του ηγούμενου του μοναστηριού των Κήπων Σεραφείμ μετατράπηκε σε πέτρινο και, έτσι, πήρε και την ονομασία «Καλογερικό».

Χρονολογείται από το 1814, ενώ μετά το 1865 του δώσανε και την ονασία «Πλακίδα», από τον Αλέξη Πλακίδα που ανέλαβε τότε την επισκευή του. Το γεφύρι χτίστηκε προκειμένου να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις και τις αγροτικές εργασίες των κατοίκων των χωριών ανάμεσα στα οποία εντοπίζεται (Κήποι και Κουκούλι).

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της εποχής που δημιουργήθηκηκε. Από το 1964 το γεφύρι Καλογερικό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ιστορικό μνημείο.