Η Σκοτίνα στις παρυφές του Ολύμπου, στη νοτιοανατολική Πιερία είναι γνωστή και ως «Το χωριό που μετακόμισε τέσσερις φορές»! Πριν καταλήξει στη σημερινή τοποθεσία βρισκόταν σε τρία άλλα μέρη. Το πρώτο χωριό βρισκόταν στην περιοχή της Καλαμπάκας και στη συνέχεια οι Σκοτινιώτες έχτισαν νέο στο σημερινό δάσος της Σκοτίνας στη Βερδικούσα. Όταν χρειάστηκε να το εγκαταλείψουν και αυτό μεταφέρθηκαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Παλιά ή Άνω Σκοτίνα πριν καταλήξουν τελικά στο σημερινό σημείο.

Η Άνω Σκοτίνα είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Το τοπίο που την περιβάλλει είναι εκπληκτικής ομορφιάς και αλλάζει σταδιακά, όπου τα φυλλοβόλα δένδρα παραχωρούν  τη θέση τους στα έλατα, καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει.

Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, όλες τις εποχές του χρόνου. Μέρος του χωριού έχει ανακατασκευαστεί με τη επιμέλεια της πολιτείας και ιδιωτών και πλέον διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες, εστιατόρια, ενώ προσφέρεται για κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού όπως ορεινή ιππασία, ορειβασία, πεζοπορία κ.α.

Στην Άνω Σκοτίνα βρίσκεται και η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα κτίσμα εποχής του 1832 και είναι χτισμένη πάνω σε παλιά βάθρα, από τον πατριάρχη Kαλλίνικο, που ήταν από την Aνω Σκοτίνα. Στην πλατεία του Παλαιού χωριού στέκει αγέρωχο κι επιβλητικό το αιωνόβιο πλατάνι της, ενώ μπορείτε να δείτε και το παλιό δημοτικό σχολείο και να απολαύσετε μία μοναδική βόλτα στα στενά δρομάκια και τα πέτρινα καλντερίμια του οικισμού.