Η Αρναία είναι ένα γραφικό χωριό στη Χαλκιδική, που αποτελεί ιδανική επιλογή για τις φθινοπωρινές εξορμήσεις σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Μακεδονίας που κατά τα άλλα έχει συνδυάσει το όνομά του με το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Η γραφικότητα και η νωχελικότητα που τη χαρακτηρίζουν, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική δημιουργούν εικόνες που δεν περιμένει να συναντήσει κανείς στη Χαλκιδική, μιας και το όνομά της είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις ονειρικές της παραλίες με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και την καταπράσινη φύση που αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Κι όμως, όπως αποδεικνύεται και από την Αρναία, η Χαλκιδική δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει μέρη, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που ενδείκνυται και για εξορμήσεις off season.

Αρναία: Το στολίδι που δεν περιμένετε να συναντήσετε στη Χαλκιδική

Η Αρναία είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό χωριό «βουτηγμένο» στην πλούσια φύση του όρους Χολομώντα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού, περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο με πλούσια δάση και τρεχούμενα νερά, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο -πόσο μάλλον τον επισκέπτη που έχει συνδυάσει τη Χαλκιδική μόνο με τις παραλίες της.

Στην ουσία, η Αρναία αποτελεί έναν «παραδοσιακό οικισμό» και «ιστορικό τόπο» –χαρακτηρίστηκε έτσι από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987– που ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα- έργα τέχνης.

Σημείο αναφοράς του χωριού αποτελεί η κεντρική πλατεία, το «παζάρι» όπως την αποκαλούν και οι περισσότεροι, με τον χαρακτηριστικό τεράστιο πλάτανο, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον οικισμό. Από αυτήν ξεκινάνε στενά, πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια με σπίτια πολύ κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς αυλές, που χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα από το χρονικό διάστημα 1850-1945.

Τα πιο αξιόλογα δείγματα της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της Αρναίας συναντιούνται στη συνοικία της Γαννούδενας όπου βρίσκεται και το περίφημο Αρχοντικό Ιατρού, που λειτουργεί ως Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Μουσείο Υφαντικής.