Ένας από τους πιο γραφικούς, όμορφους και ταυτόχρονα άγριους και επιβλητικούς προορισμούς στη Μάνη, είναι το Λιμένι, το επίνειο της Αερόπολης στη Λακωνία. Το χωριό στα κρυστάλλινα νερά του οποίου αντανακλάται όλη η πεμπτουσία της Μάνης, το οποίο από εδώ και πέρα θα αποτελέσει σίγουρα αγαπημένο προορισμό για ήρεμο αραξοβόλι.

Μοιάζοντας με γλαφυρό σκηνικό που δίνει την εντύπωση ότι έχει βγει από ταινία, το Λιμένι συνδυάζει την αυστηρότητα που χαρακτηρίζει όλη τη Λακωνική Μάνη με την υπέροχη, σχεδόν διάφανη, θάλασσα που φτάνει ως τα σπίτια. Πέτρινα κι αυτά, κάνουν ακόμα πιο έντονη την εναλλαγή των χρωμάτων: καφέ και γκρι της πέτρας και του τοπίου, γαλάζιο του νερού και του ουρανού.

Καλά προστατευμένος μέσα σε όρμο, ο οικισμός είναι καθηλωτικός με τις αυστηρές γραμμές του και τις εκθαμβωτικές μέσα στη λιτότητά τους γωνιές του. Μέσα στον όρμο υπάρχουν ελάχιστα σημεία αμμουδιάς, για όσους κάνουν τις βουτιές τους, καθώς βράχοι, μέσα και έξω από το νερό, επιβεβαιώνουν την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Λιμένι: Η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων στην Μάνη

Στην πατρίδα της οικογένειας των Ματρομιχαλαίων, με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική, δεσπόζει ακόμα το παλάτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Το παλάτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν επίσης την προτομή αλλά και τον τάφο του. Ωστόσο, εκτός από το Παλάτι του Πετρόμπεη και τα όμορφα τοπία ο επισκέπτης θα δει, επίσης, γραφικά εκκλησάκια όπως το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη.

Σε κοντινή απόσταση από το Λιμένι βρίσκονται δημοφιλείς προορισμοί της περιοχής, όπως το Γύθειο και η Αρεόπλη, η εγκαταλελειμμένη πυργοπολιτεία της Βάθειας, αλλά και το εντυπωσιακό σπήλαιο Διρού.

Αυτό που συνειδητοποιεί κανείς μόλις βρεθεί στο Λιμένι είναι ότι πρόκειται για έναν προορισμό παντός καιρού, με τις εικόνες γύρω να μαγεύουν στην κυριολεξία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφτεί κανείς.