Σίγουρα ξέρεις τη λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα και θα έχεις πάει αρκετές φορές βόλτα στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα μέρη… μυστικά στην Αττική για τα οποία μπορεί να μην έχεις ακούσει καν. 

Ένα από αυτά, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι η μικρή λίμνη Κουμουνδούρου η οποία απέχει το πολύ μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι μια άγνωστη στους περισσότερους λίμνη στην Ελευσίνα η οποία μπορεί να σου έχει περάσει απαρατήρητη ακόμη κι αν έχεις βρεθεί εκεί κοντά πολλές φορές. Μπορεί να μην είναι ένας δημοφιλής προορισμός για βόλτα αλλά σίγουρα αξίζει να την γνωρίσεις και να μάθεις για το πώς και γιατί δημιουργήθηκε καθώς πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη στην Αττική και συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική. Μια από τις άγνωστες ιστορίες που μπορεί να ακούς για πρώτη φορά!

Η μικρή και άγνωστη λίμνη Κουμουνδούρου της Αττικής!

Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται κάπου στα όρια των δήμων Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου. Την χαρακτηρίζουν και λιμνοθάλασσα και όχι άδικα μιας και στην πραγματικότητα βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου της Ελευσίνας. Αυτό που την χωρίζει πλέον από αυτές είναι η γνωστή Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου από την οποία έχεις περάσει σίγουρα πολλές φορές. 

Η μικρή και άγνωστη λίμνη Κουμουνδούρου είναι μια τεχνητή λίμνη με τη δική της ιστορία. Είναι μια λίμνη οποία παλιά ονομαζόταν Ρειτός. Το όνομα αυτό το είχε πάρει από την κοντινή αρχαία πηγή που ονομαζόταν Ρειτά και από εκεί προερχόταν το νερό της λίμνης. Είναι μια λίμνη με ιστορία αιώνων καθώς σχηματίστηκε στην αρχαιότητα όταν οι άνθρωποι τότε προχώρησαν στην διάνοιξη του αρχαίου δρόμου ο οποίος έφραξε την δίοδο των νερών των παρακείμενων πηγών προς την θάλασσα. Υπολογίζεται ότι αυτό συνέβη κατά την κλασική περίοδο.

Η δημιουργία της λίμνης πρέπει να έγινε κατά την κλασική περίοδο. Το νερό της λίμνης Κουμουνδούρου είναι υφάλμυρο καθώς εισχωρεί σε αυτή θαλασσινό νερό όπως είπαμε και νωρίτερα.

Ο θρύλος της Περσεφόνης

Όπως διάφορα αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση και ο άνθρωπος, έτσι και η λίμνη Κουμουνδούρου έχει συνδεθεί με διάφορους θρύλους και δοξασίες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους κατοίκους που ζούσαν κατά την αρχαιότητα στην Ελευσίνα, το νερό της λίμνης ήταν υποχθόνιο και προερχόταν από τον Ευβοϊκό. Θεωρούσαν πώς η λίμνη αυτή ήταν ιερή και αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας είχαν δικαίωμα να ψαρέψουν σε αυτή τη λίμνη. Πολύ κοντά στη λίμνη Κουμουνδούρου υπήρχε και μία δεύτερη λίμνη η οποία αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1950. Γενικά η περιοχή δεν αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για εκδρομές και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούσεις και να μάθεις ιστορίες αιώνων για πρώτη φορά. Έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσεις την περιοχή και να τις γνωρίσεις.

Πώς όμως προέκυψε το όνομα Κουμουνδούρου; Υπάρχουν δύο εκδοχές για το σημερινό όνομα της λίμνης στην Αττική. Η μία αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο καθώς στην διάρκεια της θητείας του κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1860, έγιναν έργα επιχωμάτωσης και οδοποιίας μεταξύ της ακτής του Σκαραμαγκά και της λίμνης. Η δεύτερη εκδοχή ανάγει την ονομασία Κουμουνδούρου στο όνομα οικογένειας γαιοκτημόνων στους οποίους ανήκε η περιοχή κατά τον 19ο αιώνα.