Πνιγμένο μέσα σε ένα υπέροχο ελατοδάσος, χτισμένο σχεδόν στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, το χωριό Νόστιμο είναι ένα από τα πιο γραφικά και ήσυχα της Ευρυτανίας. Ένας παραδοσιακός οικισμός με τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην οποία, όπως παντού, μπλέκει και ο μύθος. Και ακόμη και το όνομά του, μόνο τυχαίο δεν είναι. Υπάρχει κάτι που λέγεται ότι είναι πολύ νόστιμο εκεί και χάρισε το όνομά του στο χωριό. Και όχι άδικα. Οι ντόπιοι θα σου μιλήσουν με χαρά γι’ αυτό αν βρεθείς εκεί και θα στο προσφέρουν. Σαν βρεθείς στο Καρπενήσι, αξίζει να περάσεις και μια βόλτα από το Νόστιμο. Ένα ελληνικό χωριό, άγνωστο στους πολλούς αλλά με τη δική του ομορφιά.

Το Νόστιμο χωριό της Ελλάδας που σου αφήνει… την πιο ωραία γεύση

Το Νόστιμο χωριό είναι στην πραγματικότητα ένα ορεινό χωριό του νομού Ευρυτανίας. Είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 940 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα. Είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρες και τους ανθρώπους που προτιμούν την ηρεμία. Το Νόστιμο πήρε το όνομά του από το νόστιμο νερό πού αναβλύζει από τις πηγές του χωριού.

Το χωριό αυτό της Ευρυτανίας το ακολουθεί και μια ιδιαίτερη ιστορία. Λέγεται, λοιπόν, ότι ο Αλη Πασάς, σαν πέρασε από τούτο το χωριό, το λάτρεψε από την ομορφιά του και το νόστιμο νερό που του πρόσφεραν να πιει. Έκτοτε έκτισε σπίτι δίπλα στην πηγή, στο κέντρο του χωριού, για να παραθερίζει σε τούτα τα πανέμορφα μέρη. Σήμερα σώζεται το ισόγειο του σπιτιού που λειτουργεί ως κοινοτικό κατάστημα και η πηγή δίπλα, αναβλύζει ακόμα το νόστιμο νερό της. Μέσα στο χωριό, θα περπατήσεις και θα θαυμάσεις αρκετά αξιοθέατα. Μια μικρή πέτρινη γέφυρα, έναν νερόμυλο, πνιγμένο στα βάτα και τον κισσό, μιας και ξεχάστηκε από τους ανθρώπους, αντιστέκεται ακόμη. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παντελεήμων που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis μας ταξιδεύει στο πιο… Νόστιμο της Ελλάδας.

Μην χάσεις:

Εάν βρεθείς στο Νόστιμο, κάποια στιγμή, ρώτα για το πού μπορείς να βρεις το παλιό ξωκκλήσι της Θεοτόκου. Ένα εκκλησάκι που είναι άγνωστο πότε χτίστηκε αν και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Στην περιοχή υπάρχουν, επίσης, αμυδρά λείψανα αρχαίου οικισμού, ίσως και οχύρωσης πάνω στο λόφο. Αξίζει μια επίσκεψη εκεί από τον σύντομο χωματόδρομο που ενώνει το Μικρό Χωριό με το Νόστιμο.

πηγή: exploringgreece.tv