Καθώς εξερευνούμε την Ελλάδα, ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα μέρη που μας προκαλούν εντύπωση. Μπορεί να έχουμε περάσει δίπλα τους και να μην ξέρουμε τι μυστικά ή ενδιαφέροντα φαινόμενα κρύβουν. Ένα τέτοιο φαινόμενο το όποιο είναι εντυπωσιακό και άγνωστο στους πολλούς είναι η υπερχείλιση της Υλίκης η οποία εκτείνεται από την Θήβα ως τον Ορχομενό. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και δείχνουν το μεγαλείο της φύσης το οποίο συχνά είναι περισσότερο κοντά μας απ’ ό,τι μπορεί να έχουμε φανταστεί. Εκεί δίπλα στην Υλίκη υπάρχει η Παραλίμνη η οποία ζει… στη σκιά της πρώτης. Μια από τις άγνωστες αλλά όμορφες λίμνες της Ελλάδας.

Παραλίμνη: Το εντυπωσιακό και άγνωστο φαινόμενο της υπερχείλισης

Τα νερά της λίμνης Υλικής, λοιπόν, συχνά μπορούμε να πούμε ότι περισσεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερχείλιση και να διοχετεύονται στη συνέχεια στη διπλανή Παραλίμνη. Όταν γεμίσει και αυτή η Παραλίμνη τότε τα νερά πέφτουν με ορμή στη θάλασσα. Ακούγεται εντυπωσιακό και πράγματι είναι, αρκεί να μην δημιουργούνται προβλήματα στις περιουσίες των ντόπιων. Και αποτελεί και μια διαδικασία της φύσης την οποία λίγοι γνωρίζουν.

Όπως επίσης λίγοι γνωρίζουν πληροφορίες για την ίδια την Παραλίμνη. Και μπορεί να ζει δίπλα στην Υλίκη και να μην είναι τόσο γνωστή αλλά επιτελεί εξίσου σημαντικό έργο. Κι αυτό γιατί στην μία όχθη της βρίσκονται σε λειτουργία επτά υδρογεωτρήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν με νερό ολόκληρο τον Δήμο Χαλκίδας. Είναι μια μακρόστενη λίμνη έκτασης σχεδόν 15 χιλιομέτρων η οποία στο μέγιστο βάθος της φτάνει τα 8 μέτρα.

Είναι το λεγόμενο «κρυμμένο διαμάντι» όπως το αποκαλούν πολλοί το οποίο προσφέρει και αυτό το ιδιαίτερο θέαμα της υπερχείλισης. Τα νερά της λίμνης φιλοξενούν σχεδόν όλα τα είδη των ερωδιών της χώρας μας. Κάτι ακόμη που είναι άγνωστο στους πολλούς είναι ότι πρόκειται για το νοτιότερο σημείο όπου κάνουν φωλιές οι πελαργοί στην Ελλάδα.

Επίσης, στα νερά της φιλοξενούνται περίπου δέκα διαφορετικά είδη ψαριών κάποια από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πώς θα πας στην Παραλίμνη

Για να πας στην Παραλίμνη δε θα χρειαστεί να κάνεις πολύ ώρα από την Αθήνα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Ξεκινάς από την Εθνική Αθηνών-Λαμίας και μετά το Σχηματάρι θα στρίψεις στην έξοδο για Θήβα προς το Μουρίκι. Πριν φτάσεις στο χωριό, θα κατευθυνθείς προς τα δυτικά και θα περάσεις ανάμεσα στη λίμνη Υλίκη και την Παραλίμνη. Εκεί θα εντοπίσεις τους μικρούς χωματόδρομους οι οποίοι καταλήγουν στη λίμνη.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Up Drones στο Youtube εικόνες από τη λίμνη…