Ονειρεύεστε να απολαύσετε ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο χαλάρωσης και ξεκούρασης στην αγκαλιά της φύσης; Θέλετε όμως και κάτι που να είναι κοντά στην Αθήνα και να μην σας βγάλει εκτός budget; Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Αν μάλιστα είστε τύποι της τελευταίας στιγμής και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι θα κάνετε την 28η Οκτωβρίου, σας έχουμε πέντε ωραιότατες προτάσεις. Απολαύστε στο έπακρο ειλικρινή φιλοξενία, ανεξερεύνητη φυσική ομορφιά και αυθεντικές εμπειρίες επιλέγοντας για weekend κάποιο από τα γραφικά χωριουδάκια που ακολουθούν.

Χρισσό, Παρνασσός

xrysso2 Θα το συναντήσετε σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς (βρίσκεται 6 χλμ. δυτικά τους), στους πρόποδες του Παρνασσού και πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας (μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας). Πρόκειται για ένα χωριό που θα σας χαρίσει αυθεντικές, παραδοσιακές στιγμές. Αυτός ο διατηρητέος οικισμός με τα αναπαλαιωμένα σπίτια χαρακτηρίζεται για την κεντρική γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες (πιο χαρακτηριστική από όλες το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο μάλιστα περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας), τον αυθεντικό ελληνικό καφέ και το φρέσκο κρέας που σερβίρουν οι ταβέρνες του. Αξίζει να επισκεφθείτε το νέο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου. Με βάση σας το Χρισσό, μπορείτε να εξορμήσετε στους Δελφούς για μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο, να ανεβείτε στην Αράχωβα ή να κατηφορίσετε προς τη θάλασσα, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι. xrisso Πού να μείνετε: Στο κέντρο του Χρισσό, ο ομώνυμος Ξενώνας Χρισσό με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και το δελφικό τοπίο διαθέτει ευρύχωρα δίκλινα δωμάτια αλλά και διαμερίσματα με τζάκι (τηλ. 22650 83200, xenonaschrisso.gr) Πού να φάτε: Στην ιστορική ταβέρνα του Φούρλα, με τη μεγάλη βεράντα και την απρόσκοπτη θέα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι. Δυνατό χαρτί του οι κρεατολιχουδιές από ντόπιο φρέσκο κρέας, που σερβίρει σε καθημερινή βάση (τηλ. 22650 82908).

Γκούρα, Ορεινή Κορινθία

goura2 Αν θέλετε να οργανώσετε μια κοντινή απόδραση από την Αθήνα, σε έναν προορισμό που θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του φυσικού του τοπίου, τότε αξίζει να επισκεφθείτε την Γκούρα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 956 μέτρων στους πρόποδες της Ζήρειας, με πολλά παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Kάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό, θα θαυμάσετε την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου-Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ολόκληρη η περιοχή θα σας προσφέρει εικόνες, χρώματα και συναισθήματα. Θα τα ανακαλύψετε με μια βόλτα στη Λίμνη Δόξα θαυμάζοντας το αλπικό περιβάλλον της, δρασκελίζοντας το κατώφλι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, θαυμάζοντας τη λαξευμένη μέσα στον βράχο Παναγία των Βράχων και κάνοντας πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια στις πλαγιές της Ζήρειας. goura Πού να μείνετε: Στα προσεγμένα δωμάτια του ξενοδοχείου Ακροθέα με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Φενεού (τηλ. 27470 51471). Εναλλακτικά, στο Αρχοντικό Πρεδάρη, πάνω στην πλατεία, που στεγάζεται σε παλιό πέτρινο οικογενειακό αρχοντικό του 1870 (τηλ. 27470 51280). Πού να φάτε: Η ταβέρνα Ρέλια, πάνω στην πλατεία του χωριού, σερβίρει ωραία τοπικά πιάτα. Δοκιμάστε αγριογούρουνο στιφάδο, νοστιμότατο κόκορα με μακαρόνι και την σπιτική χορτόπιτα (τηλ. 27470 51113).

Κυριάκι, Ελικώνας

kyriaki Μόλις μιάμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, τα low profile χωριά του Ελικώνα μας αρέσουν γιατί έχουν πανέμορφη φύση, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, γραφικούς οικισμούς με αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα και φιλικούς κατοίκους που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Το Κυριάκι είναι ένα από αυτά. Αφού κάνετε τη βόλτα σας στις γειτονιές του χωριού και πιείτε τον καφέ σας σε κάποιο από τα παλιά καφενεία της κεντρικής πλατείας, ανεβείτε στο Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά, αλλά και τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πολύ κοντά βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας πανέμορφος και ήσυχος χώρος δασικής αναψυχής κρυμμένος μέσα στα έλατα. Επισκεφθείτε την Αγία Άννα και τον Ελικώνα (Ζερίκι) για να χαλαρώσετε στις γραφικές πλατείες με τις οικογενειακές ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες σας θα συμπεριλαμβάνουν στο φόντο μοναδικά φυσικά τοπία όπως την Κοιλάδα των Μουσών και τον Καταρράκτη της Πέτρας, ενώ αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στο αξιόλογο οινοποιείο Κτήμα Μουσών στην Άσκρη (τηλ. 22620 67290, www.musesestate.com), αλλά και στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας που αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο δυνατά σημεία της περιοχής. Πού να μείνετε: Το Dianthos Guesthouse (τηλ. 22670 51708, www.dianthos-kiriaki.gr )και το Flygonion Guesthouse (τηλ. 22670 51229, http://flygonion.gr) είναι δύο όμορφοι ξενώνες με περιποιημένα δωμάτια και ζεστή ατμόσφαιρα. Πού να φάτε: Στην ταβέρνα Σταμάτης στο Κυριάκι, στο Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο (τηλ. 22680 23599) και την ταβέρνα Νικολάου στην Αγία Άννα (τηλ. 22610 94500). Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com