Κάτω από τον επιβλητικό Πάρνωνα, στις ακτές του Μυρτώου υπάρχει ένα μέρος που θυμίζει νησί, περασμένων χρόνων, με την ανεπιτήδευτη ομορφιά του και την ηρεμία που είναι απλωμένη τριγύρω του. Ο λόγος για το Κυπαρίσσι, το οποίο περισσότερο θυμίζει Κυκλάδες, παρά Λακωνία.

Όμως, ανήκει στη λακωνική γη και είναι σίγουρα το «ακατέργαστο διαμάντι» της, το οποίο έχει πιστούς φίλους, αφού μόλις το ανακαλύψεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη θελήσεις να το επισκεφτείς ξανά.

Η μακρόχρονη απομόνωσή του, καθώς μέχρι την δεκαετία του ’70 η πρόσβαση σε αυτό ήταν εφικτή μόνο από θαλάσσης, συνέβαλε στη διατήρηση της αυθεντικότητάς του. Αθέατο από την παραλία χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, οι οποίοι λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοπονήσου.

Το Κυπαρίσσι βρίσκεται μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς και αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία τα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο κυκλαδοχώρι.

Στον οικισμό της Παραλίας βρίσκονται οι δύο παραλίες, Μικρή και Μεγάλη Άμμος, ενώ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Κυριακής με τον εκπληκτικό βυθό.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Κυπαρίσσι Λακωνία
Κυπαρίσσι Λακωνία
Κυπαρίσσι Λακωνία
Κυπαρίσσι Λακωνία