Ένα από τα πιο αποκλειστικά κλαμπ του κόσμου για το οποίο δεν ακούμε ποτέ τίποτα, είναι κρυμμένο στη Χαβάη, στην εμβληματική παραλία Waikiki Beach μήκους 3,2 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα κλαμπ, που αποτυπώνει ξεκάθαρα το τι σημαίνει να είσαι Χαβανέζος.

Είναι ένα μείγμα παραδείσου, χλιδής, θαλάσσιων σπορ και «Αλόχα» – ο όρος που στην πραγματικότητα περιγράφει μια ιδεολογία που η αγάπη και η συντροφικότητα λάμπει μέσα από την ίδια την ουσία του πνεύματος κάποιου. Ένας άνθρωπος πάνω απ’ όλους τους άλλους έχει χαρακτηριστεί ως ο «Πρεσβευτής του Αλόχα» και η πολύπλοκη σχέση του με την αποκλειστική λέσχη κανό Outrigger Canoe Club, είναι η τέλεια αναπαράσταση της ιστορίας του νησιωτικού έθνους.

Το όνομά του είναι Duke Kahanamoku – ένας άνθρωπος που μερικές φορές αναφέρεται ως «ο χαμένος Αμερικανός». Γεννημένος στο Waikiki το 1890, ο Kahanamoku περιγράφεται από εκείνους που γνωρίζουν την ιστορία του, ως ένας αθλητής που όμοιος του ο κόσμος δεν θα ξαναδεί ποτέ. Ο ίδιος είναι περισσότερο γνωστός για τα αμέτρητα παγκόσμια ρεκόρ του, τα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και τη θέση του ως ο λεγόμενος «νονός του σέρφινγκ».

Η επιρροή του Duke στο νησιωτικό έθνος είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή όταν δει κανείς τα παρασκήνια του ίδιου του κλαμπ. Το παρελθόν του Outrigger Canoe Club, με το πιο διάσημο μέλος του, είναι ένα σημαντικό σύμβολο του κύρους του ως το πρόσωπο που απαιτούσαν οι καιροί κατά τη διάρκεια εκείνων των εξαιρετικών ετών.

Εκείνη την εποχή, η Λέσχη ήταν ένας οργανισμός μόνο για λευκά άτομα. Ο Kahanamoku δεν έγινε μέλος μέχρι το 1917. Τώρα, ο ίδιος τιμάται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της Λέσχης – κάτι που έχει επιτευχθεί χωρίς να έχει θαφτεί τίποτα από το άσχημο παρελθόν.

Οποιαδήποτε στιγμή περπατήσετε μέσα στο κλαμπ μπροστά στην παραλία, θα συναντήσετε Ολυμπιονίκες, επαγγελματίες αθλητές και είδωλα των θαλάσσιων σπορ. Η έξι φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια του σέρφινγκ Carissa Moore και τα είδωλα του Ironman της Αυστραλίας, Grant Kenny και Trevor Hendy, είναι μεταξύ αυτών που συχνάζουν στο κλαμπ.

Αυτό που δεν θα βρείτε είναι το ευρύ κοινό. Η άμμος μπροστά από το κλαμπ, μπορεί να μοιάζει με την υπόλοιπη παραλία του Waikiki με σανίδες και ομπρέλες, αλλά μην ξεγελιέστε – πρόκειται για «αγιασμένο έδαφος». Η λέσχη κανό Outrigger έχει μόλις μερικές χιλιάδες ενεργά μέλη και χιλιάδες στη λίστα αναμονής της, η οποία εκτείνεται για αρκετά χρόνια.

Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να ανήκεις στην ελίτ για να έχεις πραγματικές ελπίδες να μπεις. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο τα υποψήφια μέλη να «μαυρίζονται», αν η ιεραρχία της λέσχης έχει οποιεσδήποτε ανησυχίες πως δεν θα συμμορφωθούν στο ήθος της λέσχης, το οποίο περιγράφεται ως «ένα μέρος όπου επικρατεί η καλή συντροφικότητα και το ‘’Αλόχα’’ και όπου τα αθλήματα της παλιάς Χαβάης θα έχουν πάντα ένα σπίτι».

Πρόκειται για εξαιρετικές στιγμές για τη λέσχη, η οποία φημολογείται ότι αντιμετωπίζει μάχη για να διατηρήσει την πολύτιμη θέση της στο παραλιακό μέτωπο του Waikiki με ένα μισθωτήριο συμβόλαιο που φέρεται να λήγει το 2050.

Η μυστική διαμάχη πίσω από το ντοκιμαντέρ

Ενώ ο έξω κόσμος έχει ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό τον Duke Kahanamoku, η κληρονομιά του μοιράζεται τελικά με τον κόσμο σε ένα ντοκιμαντέρ υποψήφιο για Emmy. Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «Waterman», ο βοηθός παραγωγού Billy Pratt, τα λέει όλα με καθαρό πρόσωπο, χωρίς ίχνος υπερβολής.

«Ο άνθρωπος ήταν θεός», δήλωσε ο Pratt. «Ο τύπος ήταν ταυτόχρονα ο Kelly Slater και ο Michael Phelps της γενιάς του. Ήταν ο πιο σκληρός στον πλανήτη».

Ο Pratt μίλησε, σύμφωνα με το nypost.com, για την προσωπική μάχη που δόθηκε στα παρασκήνια για το ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσει βραβείο στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ στα 44α βραβεία Emmy τον Ιανουάριο.

Παρά τον σεβασμό που έτρεφε ο Kahanamoku στη χώρα, τα δικαιώματα του ονόματός του έχουν προκαλέσει ένα δυσάρεστο χάος τα τελευταία χρόνια, με τα μέλη της οικογένειάς του να βρίσκονται σε μια μακροχρόνια νομική διαμάχη με διάφορες εταιρείες που έλεγχαν την πνευματική ιδιοκτησία του θρυλικού σέρφερ. Οι παραγωγοί του Waterman έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να περιηγηθούν στα θολά νερά. «Στη Χαβάη το λέμε Kuleana, σημαίνει ευθύνη. Δεν πρόκειται μόνο για το να κάνεις τα πράγματα σωστά, αλλά και για το να μοιράζεσαι το πνεύμα του Αλόχα», δήλωσε.

«Απλώς κάποιος, ένας επιχειρηματίας, είχε την ευκαιρία να αγοράσει τα δικαιώματα και ο Duke δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. Όπως και να έγινε, η ελπίδα μας είναι να μοιραστούμε και να εκφράσουμε το πνεύμα του Αλόχα και εκείνοι που κατέχουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, να δουν και αυτοί το λόγο και τη δύναμη αυτού του σημαντικού ατόμου, να διαιωνιστεί η δύναμή του εδώ και σε όλο τον κόσμο».