Ο ερχομός του metaverse έχει βάλει ολόκληρο τον κόσμο της τεχνολογίας να κινείται γύρω από μία νέα πραγματικότητα (εικονική) η οποία ταυτόχρονα προκαλεί ανυπομονησία, δέος αλλά και φόβο. Μετά την καταγγελία στελέχους του Facebook για τον βιασμό που υπέστη το avatar της στο περιβάλλον του μετασύμπαντος, έρχονται και ζητήματα όπως οι δολοφονίες που ακουμπούν τα όρια της βιοηθικής.

Η «δολοφονία» στο metaverse δεν θα επιφέρει ποινή φυλάκισης 25 ετών έως ισόβια – ούτε καν κακούργημα – αλλά θα μπορούσε να είναι έγκλημα, πιστεύουν ορισμένοι νομικοί. Η New York Post αναφέρει ότι η Sun μίλησε με δύο δικηγόρους, οι οποίοι έχουν γράψει για το έγκλημα στο metaverse, και έναν πρώην εισαγγελέα του Μανχάταν που έγινε καθηγητής νομικής για τη βία στον εικονικό κόσμο και αν μπορεί να διωχθεί ποινικά.

Δύο από τους τρεις εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι βίαια εγκλήματα όπως ο φόνος, ο βιασμός ή η επίθεση στο metaverse μπορούν αναμφισβήτητα να είναι κατηγορίες που σχετίζονται με τον λόγο, όπως η απειλή, η παρενόχληση ή η παρακολούθηση.

Οι νόμοι για τους πραγματικούς ανθρώπους και τα avatars

Metaverse και avatars

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το θέμα έγκειται στη διατύπωση των νόμων, όπως είναι σήμερα γραμμένοι. Οι νόμοι είναι γραμμένοι για να προστατεύουν «πραγματικούς, ζωντανούς ανθρώπους», δήλωσε ο John Bandler, ο οποίος διδάσκει ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και έγκλημα στον κυβερνοχώρο στη Νομική Σχολή Elisabeth Haub του Πανεπιστημίου Pace της Νέας Υόρκης.

Ο νόμος δεν προορίζεται να προστατεύσει τα avatars ή τους κώδικες λογισμικού, που κατοικούν στο metaverse. «Θα το έβλεπα περισσότερο σαν ομιλία ή έκφραση- λιγότερο σαν φυσική πράξη εναντίον ενός ατόμου», δήλωσε ο Bandler. «Τότε μπορούμε να αναλύσουμε αν αυτή η ομιλία ή έκφραση είναι επιτρεπτή, προστατευόμενη ή όχι».

Αυτό το επιχείρημα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη κοινωνική συζήτηση για την Πρώτη Τροποποίηση σχετικά με το ποια ομιλία προστατεύεται, ποια όχι και ποια μπορεί να διωχθεί ποινικά.

«Όλο το τρολάρισμα, ο εικονικός εκφοβισμός, οι απειλές και η κακή συμπεριφορά στο διαδίκτυο συμβαίνουν συνεχώς. Δεν είναι κάτι καινούργιο, και θα συμβεί και στο metaverse», δήλωσε ο Greg Pryor, δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Reed Smith LLP.

«Αλλά αν πω κάτι ρατσιστικό ή κακοποιήσω κάποιον με βάση τη φυλή, τη θρησκεία ή τη σεξουαλικότητά του, τότε μπορεί ενδεχομένως να διωχθώ ποινικά».

Ένας τρίτος εμπειρογνώμονας – ο Patrick Roberts, της Roberts Law Group – δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να διωχθεί ένας τυπικά ανώνυμος χρήστης και να αποδειχθεί ότι ο χρήστης διέπραξε την πράξη. Οι συνέπειες θα είναι πιθανότατα κάποιο είδος εικονικής τιμωρίας, όπως η απενεργοποίηση ή ο περιορισμός του avatar ενός χρήστη, είπε.

«Και το άτομο που χρησιμοποίησε το avatar για εικονική βία μπορεί να περιοριστεί ή να εμποδιστεί η πρόσβαση για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως», δήλωσε ο δικηγόρος της Βόρειας Καρολίνας. «Όλα αυτά είναι εικασίες και έχουν επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου. Εξάλλου, οι άνθρωποι σκοτώνονται μεταξύ τους στα βιντεοπαιχνίδια όλη την ώρα χωρίς συνέπειες. Δεν μπορώ να φανταστώ ποινικές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο για το εικονικό έγκλημα».

Θα αποκτήσει «προσωπικότητα» το avatar;

Γυαλιά εικονικής πραγματικότητας

Αυτό το ερώτημα δίχασε τους ειδικούς που μίλησαν στη Sun καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας Ο Bandler, ο οποίος έχει εκτεταμένη ιστορία και γνώση με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι η προστασία των άβαταρ μέσω του ποινικού δικαίου «δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

«Δεν νομίζω ότι οι ποινικοί νόμοι θα πρέπει να τροποποιηθούν για να προστατεύσουν τα avatars ως πρόσωπα. Δεν θα είχε νόημα και έχουμε αρκετές προκλήσεις μόνο για την προστασία των ανθρώπων», δήλωσε ο Bandler.

«Τα διαδικτυακά παιχνίδια σημαίνουν ότι χιλιάδες ή και εκατομμύρια avatar “τραυματίζονται” ή “σκοτώνονται” καθημερινά. Πράγματι, τέτοιες πράξεις είναι είτε “μέρος του παιχνιδιού” είτε τουλάχιστον επιτρέπονται από το παιχνίδι. Ακόμη και τώρα, πολύ λίγα εγκλήματα ψηφιακής παρενόχλησης ή απειλών στο διαδίκτυο διώκονται ποινικά», σύμφωνα με τον Bandler.

«Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, αλλά πολλές απειλές γίνονται και η ποινική δίωξη δεν είναι συχνή», είπε. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι απειλές στο metaverse θα έχουν μεγάλη απήχηση στην επιβολή του νόμου. Μπορείτε να προσπαθήσετε να τις αναφέρετε στο FBI, αλλά καλή τύχη. Η κύρια προσφυγή γίνεται μέσω της πλατφόρμα».

Από την άλλη πλευρά, ο Pryor και ο Roberts δήλωσαν ότι μπορούν να φανταστούν ένα μέλλον όπου οι νόμοι τροποποιούνται ή δημιουργούνται νέοι νόμοι για να αντικατοπτρίζουν την πιθανή βία στο metaverse. «Θα μπορούσε ο νόμος να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στα avatar επειδή είναι σαν την προσωπική μας προσωπικότητα; Θα μπορούσε ο νόμος να επεκτείνει την προστασία; Ναι, νομίζω ότι ενδεχομένως. Αλλά δεν είναι έτσι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Pryor.