Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν στην αναθεώρηση μιας συνθήκης που θα έθετε το Διαδίκτυο υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που παρακολουθεί την υπόθεση αυτή.

Η Ουάσιγκτον θα υποβάλει επίσημα την Παρασκευή τη θέση της για τη σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UΙΤ-μια υπηρεσία του ΟΗΕ) η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Τέρι Κράμερ, ο ειδικός απεσταλμένος για τις διαπραγματεύσεις αυτές.

Ο κ. Κράμερ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην πρόταση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες και στοχεύει στο να φέρει το Διαδίκτυο στους κόλπους της UΙΤ.

«Το Διαδίκτυο γνωρίζει μια τέτοια ανάπτυξη επειδή ακριβώς δεν διευθύνεται με πολύ σχολαστικότητα και επειδή δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση ή πολυεθνικό οργανισμό», πρόσθεσε ο κ. Κράμερ ενώπιον φόρουμ που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της βιομηχανίας τεχνολογιών πληροφόρησης.

Αρκετοί κοινοβουλευτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εκφράσει ήδη την έντονη αντίθεσή τους στο να περάσει το Διαδίκτυο υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Η διάσκεψη της UΙΤ πρέπει να εκσυγχρονίσει μια συνθήκη που χρονολογείται από το 1998, όμως ορισμένες χώρες θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ώστε αυτό το όργανο του ΟΗΕ να αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο του Διαδικτύου.