Οι αυξημένες δυνατότητες που παρέχουν οι κάμερες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, έχουν ως συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι πωλήσεις των κοινών και φθηνότερων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών και βίντεο, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Από την άλλη όμως, αντιστέκονται οι πωλήσεις των μεγαλύτερων, πιο ποιοτικών και πιο ακριβών φωτογραφικών μηχανών, που διαθέτουν έξτρα φακούς, όπως οι SLR.

Τα στοιχεία της εταιρίας NPD, σύμφωνα με το BBC, που αφορούν την αμερικανική αγορά, αλλά θεωρούνται ενδεικτικά μιας γενικότερης τάσης των καταναλωτών διεθνώς, δείχνουν ότι τους πρώτους μήνες του 2011 πουλήθηκαν 17% λιγότερες παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, ενώ για τα βίντεο «τσέπης» η πτώση ήταν 13%.

Η έρευνα έδειξε ότι τόσο οι ενήλικες, όσο και οι έφηβοι, σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του «έξυπνου» κινητού τους (smartphone) αντί για μια συμβατική φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα, ιδίως όταν θέλουν να «τραβήξουν» διάφορα αυθόρμητα στιγμιότυπα. Στις διακοπές, όμως, τα παραδοσιακά μέσα φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης προτιμώνται ακόμα σε σχέση με τα κινητά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο των φωτογραφιών που τραβιούνται από «κανονικές» μηχανές, μειώθηκε το 2011 στο 44% των συνολικών φωτογραφιών που τράβηξε ο μέσος χρήστης (από 52% το 2010), ενώ το ποσοστό των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν μέσω κινητού, αυξήθηκε από 17% σε 27% μέσα σε ένα έτος.

Πάντως, οι πιο ακριβές εξειδικευμένες φωτογραφικές μηχανές με αποσπώμενο φακό (στις οποίες εντάσσονται και οι SLR) δεν έχουν, ακόμα τουλάχιστον, επηρεαστεί από την «εισβολή» των εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να αυξηθούν κατά 12% μεταξύ του 2010 και του 2011.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η τάση υπέρ των κινητών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές (apps) που διαθέτουν τα «έξυπνα» κινητά και επιτρέπουν στους χρήστες να «ανεβάζουν» φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, αμέσως μόλις τις τραβάνε. Επίσης παίζει ρόλο το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι αναλύσεις των φωτογραφιών των κινητών έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η ποιότητά τους να είναι πολύ ικανοποιητική για όλο και περισσότερους χρήστες.