Ο περίφημος όσο και διαβόητος κολομβιανός τερματοφύλακας, ο γκολκίπερ που εφηύρε το «χτύπημα του σκορπιού», ήταν πολλά περισσότερα από έναν πορτιέρο που δεν βρισκόταν ποτέ στην εστία του!

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός για το εκκεντρικό στιλ παιχνιδιού του και τα αχρείαστα ρίσκα που έπαιρνε, ο Χιγκίτα έφερε την επανάσταση στη θέση του τερματοφύλακα, δείχνοντας στον κόσμο ολόκληρο ότι μια ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες και όχι 10 παίκτες και έναν πορτιέρο.

Κι αν σε τελική ανάλυση είναι σήμερα γνωστός για την πλούσια χαίτη του, το «χτύπημα του σκορπιού», τις 11 θέσεις που έπαιζε μέσα στο γήπεδο και τα γκολ που σκόραρε φυσικά από εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, η μεγάλη του συνεισφορά ήταν ότι ενέπνευσε μια νέα γενιά λατινοαμερικάνων πορτιέρο με την προθυμία του να συμμετέχει στο ματς με περισσότερους τρόπους απ’ όσους επέτρεπε μέχρι τότε η θέση του.

Με τον Χιγκίτα λοιπόν να υποχρεώνει τον προπονητή σε αλλαγές τακτικής και την άμυνα να έχει έτσι την ευκαιρία να πιέζει ψηλότερα, η Εθνική Κολομβίας καταφτάνει στα γήπεδα της Ιταλίας για το Μουντιάλ του ’90 ως μια ομάδα νέων και διψασμένων για διακρίσεις παικτών.

Με τη νίκη 2-0 κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την ήττα με 1-0 από τη Γιουγκοσλαβία και τη δραματική ισοπαλία με 1-1 με τη Δυτική Γερμανία, η Κολομβία περνά στον επόμενο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αντιμετωπίζοντας πια την έκπληξη του Μουντιάλ, το Καμερούν. Και ήταν στον μοιραίο αγώνα το τραγικό λάθος του Χιγκίτα που θα έμενε μνημειώδες της διοργάνωσης, τόσο γνωστό σχεδόν όσο η κίνηση-σήμα κατατεθέν του, καθώς αυτό πέταξε εκτός διοργάνωσης την Κολομβία με 2-1 στην παράταση…

Ο πάντα προωθημένος «El Loco» χάνει την μπάλα από τον επιθετικό του Καμερούν Roger Milla, με το αστείο γκολ που δέχτηκε η Κολομβία να σημαίνει το τέλος της στη διοργάνωση. Ο Χιγκίτα περιέγραψε το ατόπημά του ως «ένα λάθος τόσο μεγάλο όσο ένα σπίτι» και υποδέχτηκε αγέρωχα τη δριμεία κριτική.

Παρά το εμφατικό λάθος του Χιγκίτα, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ποσό δυνατή ήταν η Κολομβία με τον τρελό πορτιέρο έξω από τα δοκάρια του: η Κολομβία πήγε στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994 με μόλις μία ήττα σε 34 αγώνες, περιλαμβανομένης και της ξακουστής νίκης με 5-0 στο Μπουένος Άιρες, που ήταν εξάλλου η πρώτη φορά στην Ιστορία που η Αργεντινή έχανε προκριματικό ματς για Μουντιάλ μέσα στο σπίτι της.

Κι έτσι η Κολομβία πάτησε αμερικανικό έδαφος για το Μουντιάλ το ’94, δεν είχε ωστόσο στις τάξεις της τον πανούργο πορτιέρο, καθώς από τις περιπέτειες που είχε με τον νόμο για τη διαβόητη εμπλοκή του σε υπόθεση απαγωγής και τη φυλάκισή του, του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα! Μια «άκρως αυστηρή ποινή», όπως δήλωσαν χρόνια αργότερα κολομβιανοί αξιωματούχοι.

Παρά το γεγονός ότι έχασε το Μουντιάλ του ’94 και την ευκαιρία να διορθώσει το μεγαλοπρεπές λάθος του, ο Χιγκίτα σκόραρε 8 γκολ στις 68 συμμετοχές του με τα εθνικά χρώματα της Κολομβίας, παραμένοντας πάντα δημοφιλής για το «χτύπημα του σκορπιού»…

Ο Ρενέ «Τρελός» Χιγκίτα έδειξε πρώτη φορά στον πλανήτη την αμίμητη κίνησή του το 1995 στο Γουέμπλεϊ, όταν έδιωξε με τον απαράμιλλο τρόπο του την μπάλα που κατευθυνόταν στα δίχτυα, έπειτα από σέντρα του Jamie Redknapp…