Μετά από τα οφσάιντ για ένα… νύχι που δίνονται με το VAR και τις αμφιβολίες για το αν οι γραμμές του Video Assistant Referee είναι… παχιές, η FIFA αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι του Αρσέν Βενγκέρ και να δοκιμάσει τον κανονισμό για το οφσάιντ που έχει προτείνει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόταση του νυν υπεύθυνου για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να είναι ακάλυπτο ολόκληρο το σώμα του επιτιθέμενου για να συνίσταται παράβαση. Θεωρούν οι ειδικοί, δηλαδή, πως με την αυξημένη ταχύτητα των αμυντικών ο επιθετικός δεν έχει τόσο ξεκάθαρο προβάδισμα.

Μπορεί, δε, η FIFA να έχει μείνει ως επί το πλείστον ικανοποιημένη με τη χρήση του VAR σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, ο πρόεδρός της Τζάνι Ινφαντίνο αναζητώντας ολοένα και περισσότερες αγορές για να πουλήσει το… προϊόν του, επιδιώκει να κάνει ακόμη πιο θεαματικό το άθλημα. Κι αυτό σημαίνει να σημειώνονται ακόμη περισσότερα γκολ. Οπότε, οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι πως με αυτόν τον τρόπο, τα γκολ θα αρχίσουν να… πέφτουν βροχή.

Παράλληλα, λοιπόν, με την εξάπλωση της χρήση του ημι-αυτόματου οφσάιντ που μειώνει τον χρόνο απόκρισης για την εξέταση μίας φάσης στο VAR, ο Αρσέν Βενγκέρ φέρνει την επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τη νέα του πρόταση για τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν έναν παίκτη εκτεθειμένο.

Ο άλλοτε εμβληματικός προπονητής της Άρσεναλ και υπεύθυνος της FIFA για την ανάπτυξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει εισηγηθεί την προσαρμογή του κανονισμού, ώστε ο επιτιθέμενος να λογίζεται σε θέση οφσάιντ μόνο αν ολόκληρο το σώμα του είναι μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο ή την μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι δεκάδες οριακές φάσεις που έχουν κριθεί για μία… τρίχα μέσω του VAR και κάθε άλλη παράβαση που ένα μέρος του σώματους του ποδοσφαιριστή είναι εκτεθειμένο, δεν θα συνιστούν οφσάιντ.

Η FIFA αναμένεται να δοκιμάσει αυτόν τον κανονισμό στο πρωτάθλημα Κ-21 της Σουηδίας, με την Ολλανδία και την Ιταλία να παίρνουν σειρά.