«Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή», τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης για τον άνθρωπο που έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία στην ελληνική δημοσιογραφία, καταφέρνοντας όντως να ενώνει και να δονεί τους πάντες με τις περιγραφές του, οι οποίες έμειναν και θα παραμείνουν στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων για πάντα. Περιγραφές που έρχονται ξανά στο μυαλό όλων μετά την είδηση του θανάτου του στην ηλικία των 91 ετών.

Λάτρευε πάντα τον στίβο αλλά ταυτίστηκε με το ποδόσφαιρο. Με το άθλημα που ύμνησε και ο ίδιος μέσα από τις περιγραφές του, οι οποίες έδειξαν τον δρόμο για τους επόμενους. Αν και κανείς, είναι η αλήθεια, δεν κατάφερε να επαναλάβει τη μαγεία του Διακογιάννη. Μια μαγεία που συναντά κανείς σε αμέτρητες περιγραφές του, οι οποίες σημάδεψαν γενιές φιλάθλων. Περιγραφές που ηχούν αμέσως στα αυτιά όλων όταν ακούν το όνομα Διακογιάννης, όπως οι παρακάτω πέντε…

1971, Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0

Η ρεβάνε του ημιτελικού του κυπέλλου Πρωταθλητριών με το γκολ του Αριστείδη Καμάρα για το 3-0 που έδωσε την πρόκριση για τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ποιος δεν έχει… σταμπάρει στο μυαλό του τη φράση «το γκολ του Αριστείδη του Καμάρα»;

1982, Ιταλία – Γερμανία 3-1

«Το ποδόσφαιρο του μπρίο και της φαντασίας κόντρα στο ποδόσφαιρο των ρομπότ»… Ο τελικός του Μουντιάλ 1982 εξελίχθηκε σε έναν θρίαμβο των Ιταλών επί των Γερμανών, με την περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη να μετατρέπει σε ακόμη πιο μαγικό το Μουντιάλ για όλους.

1990, Γερμανία – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 5-1

Οι Γερμανοί πήραν μια εύκολη νίκη στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 1990, αλλά η περιγραφή δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον Διακογιάννη, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν είχαν ως συνέπεια να μη λειτουργεί το μόνιτορ και η επικοινωνία. Αποτέλεσμα; Χρειάστηκε να αφήσει τη θέση του και να διακόψει, μέσα στα νεύρα, τη μετάδοση.

1998, Ιταλία – Χιλή 2-2

Το τελευταίο παιχνίδι Μουντιάλ που περιέγραψε ο άνθρωπος που… έμαθε στον Έλληνα φίλαθλο τι είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2004, Ελλάδα – Πορτογαλία 1-0

Ο τελικός του Euro, η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, η μεγαλύτερη έκπληξη σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τον Γιάννη Διακογιάννη να είναι, φυσικά, στον σχολιασμό.