Με ανακοίνωσή της η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα των αγγλικών ΜΜΕ πως εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της – είτε του πλειοψηφικού πακέτου, είτε μικρότερου ποσοστού. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί πως πλησιάζει το τέλος της παρουσίας της οικογένειας Γκλέιζερ στο «Ολντ Τράφορντ», που πλέον μετράει 17 χρόνια στο τιμόνι του κλαμπ.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο σύλλογος «αρχίζει τη διαδικασία εξερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών για το σύλλογο» και πως θα αξιολογηθούν όλες οι επιλογές ώστε να «διασφαλιστεί το καλύτερο για τους φιλάθλους, προκειμένου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά».

Το ακριβότερο deal στην ιστορία

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δώσει εντολή στην αμερικανική τράπεζα Raine να βρει επενδυτές. Είναι η ίδια στην οποία στράφηκε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς όταν αποφάσισε να πουλήσει την Τσέλσι.

Οι «μπλε» αποκτήθηκαν από όμιλο επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Τοντ Μπόλι. Συνολικά υποσχέθηκαν να δώσουν 5 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η ακριβότερη αγορά αθλητικού συλλόγου στην ιστορία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως, είναι μεγαλύτερο μέγεθος από την Τσέλσι και με οπαδούς που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαχειρίζεται το κλαμπ, φτάνουν τα 1,1 δισ. σε όλο τον κόσμο, είναι μια… μηχανή που κόβει χρήμα. Για παράδειγμα οι Γκλέιζερ έχουν αποκομίσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια της παρουσίας του στον σύλλογο.

Ως εκ τούτου αν η Γιουνάιτεντ πουληθεί θα είναι το ακριβότερο deal στην ιστορία. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail υποστηρίζει πως οι Γκλέιζερ θέλουν τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για να δώσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Το ρεπορτάζ, όμως, σημειώνει πως μπορεί να απαιτήσουν πολλά περισσότερα – ακόμη και παραπάνω από 10 δισ.!

Ποιοι ενδιαφέρονται και ποιοι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν

Αυτή η εξέλιξη βάζει αυτομάτως στο παιχνίδι τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, τον πλουσιότερο Βρετανό, ο οποίος τον περασμένο Μάιο απέτυχε να αγοράσει την Τσέλσι, ενώ στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τη Γιουνάιτεντ με στόχο να μπει αρχικά αγοράζοντας ένα μικρό ποσοστό και σταδιακά να περάσει η ομάδα στην κυριότητά του.

Ο Ράτκλιφ θα μπορούσε να οδηγήσει το κλαμπ στη νέα εποχή των αθλητικών franchises καθώς η εταιρία του INEOS έχει υπό την «ομπρέλα» της τις ποδοσφαιρικές ομάδες Νις (Γαλλία) και Λωζάνη (Ελβετία), την κορυφαία ποδηλατική ομάδα INEOS Grenadiers, την κορυφαία ιστιοπλοϊκή ομάδα INEOS Britannia, ενώ συμμετέχει με 30% και στην ομάδα της Mercedes στη Formula 1. Παράλληλα, αυτή την εποχή κάνει άνοιγμα στην Αφρική αναζητώντας αθλητικές ευκαιρίες.

Ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ πανηγυρίζει με τον οδηγό της Mercedes Σερ Λιούις Χάμιλτον

Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα κορυφαία αθλητικά πρότζεκτ όπως εκείνο του City Football Group, που ελέγχει ή συμμετέχει σε 11 συλλόγους ανά τον κόσμο (σύντομα 12), με «ναυαρχίδα» τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ σε… ποικιλία θα ανταγωνιζόταν το εγχείρημα της Red Bull.

Πέραν του Ράτκλιφ, πάντως, αναμένεται να ενδιαφερθούν όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές της Τσέλσι, ενώ εικάζεται πως στην κούρσα θα μπουν και επενδυτές από τον αραβικό κόσμο, αν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προέλθει από επιχειρηματικές των ΗΠΑ.

Η σχέση με την κίνηση της Λίβερπουλ

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, το Fenway Sports Group, η ιδιοκτήτρια εταιρία της Λίβερπουλ προσέλαβε την Goldman Sachs και την Morgan Stanley να… τεστάρουν τα νερά της αγοράς ώστε να γίνει ξεκάθαρη αξία του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν άμεσα πλάνα πώλησης, αλλά οι ιδιοκτήτες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο σούπερ σταρ του NBA, ΛεΜπρόν Τζέιμς και συνεργάτες του καθώς και το αμερικάνικο επενδυτικό fund RedBird Capital που έχει στην κατοχή του τη Μίλαν και την Τουλούζ (Γαλλία), αναζητούν συμπαίκτες.

Οι δύο κινήσεις σχετίζονται μεταξύ τους. Η πίεση προς τις δύο διοικήσεις για μεγαλύτερες επενδύσεις σε όλους τους τομείς είναι αυξημένη, ενώ ο ανταγωνισμός στην Premier League μετά και από την είσοδο του κρατικού επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας που απέκτησε τη Νιούκαστλ έχει γίνει ακόμη πιο σκληρός.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ιταλικοί σύλλογοι σταδιακά βρίσκουν και πάλι το δρόμο τους, η Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει ισχυρή με την στήριξη του Κατάρ, ενώ δεν μειώνεται η δύναμη των τριών κολοσσών Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου.

Οι Γκλέιζερ και το FSG ήταν υποστηρικτές της European Super League, ενώ χέρι – χέρι ζήτησαν και ριζοσπαστικές αλλαγές στο αγγλικό ποδόσφαιρο με το περιβόητο Project Big Picture που θα τους έδινε τη δυνατότητα να πουλήσουν ξεχωριστά οκτώ παιχνίδια τους στη διάρκεια της σεζόν σε τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ο εξαναγκασμός τους από τους οπαδούς τους να εγκαταλείψουν τη European Super League και η ήττα τους όσον αφορά στο Project Big Picture, ίσως να ανάγκασε τους Αμερικανούς επενδυτές να ξανασκεφτούν το μέλλον τους στο ποδόσφαιρο και την ευκαιρία να πουλήσουν τώρα που το άθλημα παραμένει premium ψυχαγωγία και η κυριότερη πηγή live περιεχομένου.

Club statement on a process to explore strategic options for Manchester United.

Posted by Manchester United on Tuesday, November 22, 2022

Η ανακοίνωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένας από τους πιο επιτυχημένους και ιστορικούς αθλητικούς συλλόγους στον κόσμο, ανακοινώνει σήμερα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αρχίζει τη διαδικασία εξερεύνησης στρατηγικών εναλλακτικών για το σύλλογο.

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη μελλοντική ανάπτυξη του συλλόγου, με τελικό στόχο την παρουσία του συλλόγου σε θέση να κεφαλαιοποιήσει ευκαιρίες τόσο στο γήπεδο όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Ως μέρος της διαδικασίας, το Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και νέα επένδυση στο σύλλογο, μία πώληση ή άλλες συνδιαλλαγές που αφορούν την Εταιρία. Αυτό θα περιλαμβάνει αξιολόγηση διαφόρων πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση του συλλόγου, μεταξύ των οποίων οι εργασίες στο στάδιο και στις υποδομές, η επέκταση των εμπορικών λειτουργιών του συλλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας των ομάδων ανδρών, γυναικών και των ακαδημιών και προς όφελος των φιλάθλων και των μετόχων.

Οι εκτελεστικοί πρόεδροι και διευθυντές, Άβραμ Γκλέιζερ και Τζόελ Γκλέιζερ, δήλωσαν: “Η ισχύς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στο πάθος και την πίστη της διεθνούς κοινότητάς μας των 1.100.000.000 φιλάθλων και υποστηρικτών. Καθώς προσπαθούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε την ιστορία των επιτυχιών του συλλόγου, το Συμβούλιο ενέκρινε μία ενδελεχή αξιολόγηση στρατηγικών εναλλακτικών. Θα αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για τους φιλάθλους, ώστε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν για τν ομάδα σήμερα αλλά και που θα υπάρξουν και στο μέλλον. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στο να υπηρετούμε τα συμφέροντα των φιλάθλων μας, των μετόχων και των διαφόρων συνεργατών”.

Η Raine Group ενεργεί ως ο αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος του συλλόγου και η Latham & Watkins LLP ως νομικός σύμβουλος της Εταιρίας.

Η Rothschild and Co. ενεργεί ως αποκλειστικός σύμβουλος της οικογένειας Γκλέιζερ.

Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι η αξιολόγηση που διενεργείται θα καταλήξει σε σε κάποια αγοραπωλησία που αφορά στην Εταιρία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν σκοπεύει να προβεί σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με την αξιολόγηση, εκτός και έως το Συμβούλιο εγκρίνει συγκεκριμένη συνδιαλλαγή ή άλλη ενέργεια που απαιτεί επίσημη ανακοίνωση».